De la meserie la psihopatie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi psihopaţi sunt în rândul directorilor de companie FOTO Shutterstock
Cei mai mulţi psihopaţi sunt în rândul directorilor de companie FOTO Shutterstock

Anumite profesii sau funcţii atrag mai mulţi psihopaţi decât altele, susţin psihologii. Directorii, avocaţii şi ziariştii ocupă primele locuri, cu cei mai mulţi reprezentanţi în această categorie.

Psihopatia, spune DEX-ul, este „o stare morbidă caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament sau de caracter“. Mai precis, psihopatul este „un individ egocentric, iresponsabil, impulsiv şi rece, care nu simte emoţie şi compasiune faţă de semenii săi“, precizează psihologul Keren Rosner.

„În acelaşi timp, însă, psihopatul este, în general, foarte inteligent, iar la prima vedere pare o persoană agreabilă şi binevoitoare, chiar şarmantă. Un astfel de individ îşi foloseşte inteligenţa pentru a-i manipula pe ceilalţi, singurul său scop fiind propriul succes.“

Cu un asemenea portret psihologic, nu este de mirare că cei mai mulţi pishopaţi se regăsesc în meseriile în care cariera este foarte importantă. În cartea sa „Înţelepciunea psihopaţilor“, psihologul britanic Kevin Datton a întocmit lista profesiilor sau funcţiilor în care persoanele lipsite de empatie au cei mai mulţi reprezentanţi.

Astfel, cele mai multe şanse de a fi psihopaţi le au, în ordine: directorii de companie, avocaţii, jurnaliştii radio/TV, agenţii de cânzări, chirurgii, ziariştii din presa scrisă, poliţiştii, clericii, bucătarii şi funcţionarii publici. De partea cealaltă, meseriile cel mai puţin populate de psihopaţi sunt cele de asistent social, terapeut, meşter popular, stilist, lucrător în scopuri caritabile, profesor, artist plastic, medic şi contabil. 

Lipsit de sentimente, plin de succese

În anumite meserii, cum ar fi cea de manager sau de jurnalist, toleranţa la stres şi lipsa remuşcărilor, caracteristice psihopaţilor, se pot transforma în calităţi. De altfel, profesorul de psihologie Paul Babiak, de la Universitatea British Columbia,  Canada, susţine acest lucru cu argumente. El a alcătuit un chestionar de 111 întrebări, în colaborare cu expertul în psihopatie Bob Hare, pentru a descoperi câte persoane care ocupă o poziţie superioară în companii au probleme psihice. Aşa a descoperit că un manager din 25 este psihopat. Spre deosebire de această categorie, în rândul oamenilor obişnuiţi procentajul psihopatiei este de doar 1%, deci de patru ori mai mic.

„Tendinţa naturală a psihopaţilor este de a fi şarmanţi. Combinând această calitate cu o poziţie de top, psihopatia poate fi confundată cu un leadership de calitate. Trebuie să privim aceste persoane ca unele fără conştiinţă. Caută adrenalina, se plictisesc rapid. Mediul corporatist este unul perfect pentru psihopaţi“, a declarat profesorul Babiak pentru publicaţia britanică „The Telegraph“.

„Câţi morţi sunt?“

Chiar dacă nu se află pe primul loc, ziariştii ocupă două poziţii (3 şi 6) în Top 10 Meserii Frecventate de Psihopaţi, cu jurnaliştii din audiovizual şi cu cei din presa scrisă. Lipsa sentimentelor faţă de un subiect sau faţă de o întâmplare, chiar tragică, generează de obicei o relatare mai obiectivă şi imparţială a evenimentului, deci, în cazul ziariştilor, acest simptom al psihopatiei poate reprezenta o calitate. „Într-o redacţie - în cazul unui accident rutier, să zicem – problema se pune la modul următor: «Câţi morţi sunt?» Dacă nu sunt morţi, dacă sunt prea puţini sau dacă nu sunt persoane cunoscute printre victime, accidentul respectiv nu există pentru ziarist“, spune Matei U. (35 de ani), jurnalist la un cotidian central. 

Cum îţi dai seama dacă şeful tău e psihopat

Revista „BBC Science Focus“ a publicat o listă cu opt dintre cele des întâlnite simptome ale psihopatiei printre manageri. Astfel, dacă şefului tău i se potrivesc jumătate dintre enunţurile de mai jos, atunci este foarte probabil să fii subordonatul unui psihopat.  

1. Nu e niciodată timid. Este foarte vorbăreţ şi are o glumă gata pregătită pentru fiecare persoană sau situaţie. Nu roşeşte în faţa nimănui şi în nicio împrejurare.

2. E plin de sine. Orice face el face de la foarte bine-n sus, aşa că nu scapă nicio ocazie să se laude cu abilităţile sale. 

3. Se plictiseşte uşor. Şefii psihopaţi au tendinţa de a începe mai multe proiecte odată, pe care apoi le abandonează din plictiseală. 

4. E mitoman. Din zece cuvinte scoase pe gură, şase sunt minciuni. Chiar şi atunci când vina lui e evidentă, te va minţi în faţă găsind alţi vinovaţi pentru eşecul cauzat de el. 

5. N-are remuşcări. Poate concedia un angajat fără să clipească, doar pentru că nu-i place de faţa lui.

6. E superficial. Emoţiile lui sunt limitate. De aceea nu este capabil să consolodeze relaţiile cu angajaţii.

7. E parazitar. Profită la maximum de ceilalţi şi nu ajută pe nimeni dacă nu are ceva de câştigat.

8. E impulsiv. Acum stă la birou răsfoind hârtii, în clipa următoare îşi pune paltonul şi pleacă pentru o jumătate de zi, fără explicaţii, lăsând toată treaba în cârca subalternilor. 

Cele mai expuse profesii

1. Director de companie

2. Avocat

3. Jurnalist Radio/TV

4. Agent de vânzări

5. Chirurg

6. Ziarist de presă scrisă

7. Poliţist

8. Cleric

9. Bucătar

10. Funcţionar public

Cele mai puţin expuse profesii

1. Asistent social

2. Soră medicală

3. Terapeut

4. Meşter popular

5. Stilist

6. Lucrător în scopuri caritabile

7. Profesor

8. Artist plastic

9. Medic

10. Contabil

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite