De ce l-au transformat comuniştii pe Moş Crăciun în Moş Gerilă. Cum erau sărbătorile în vremea lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crăciunul nu avea o semnificaţie religioasă în comunism
Crăciunul nu avea o semnificaţie religioasă în comunism

Dincolo de faptul că nu avea nimic din fastul pe care îl are astăzi, Crăciunul în perioada regimului comunist a fost marcat şi de numeroase lipsuri, iar produse pe care astăzi le găsim la discreţie, precum portocalele şi bananele, erau atunci procurate „pe sub mână” sau după stat la cozi interminabile.

Sărbătorile de iarnă în timpul regimului Ceauşescu erau la fel de austere ca întreaga perioadă comunistă. Izul de sărbătoare începea, de obicei, după intrarea copiilor în vacanţa de iarnă, în jurul datei de 22 decembrie.

Zilele de Crăciun erau lucrătoare, iar amenajarea pomului de iarnă, cum i se spunea atunci bradului, începea după 27 decembrie. Oamenii păstrau de la an la an globuleţele şi hârtia creponată necesare pentru împodobirea bradului. Cei care îl amenajau mai devreme evitau instalaţiile de iluminat, pentru a nu atrage atenţia, sau îl ţineau departe de ferestre.

Citeşte aici de ce comuniştii l-au transformat pe Moş Crăciun în Moş Gerilă şi cum acesta din urmă a devenit un adevărat activist de partid.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite