De ce japonezele sunt slabe: obiceiuri pe care le putem aplica fără mari eforturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce japonezele sunt slabe. FOTO dailymail.co.uk
De ce japonezele sunt slabe. FOTO dailymail.co.uk

De ce japonezele sunt slabe. Cultura japoneză şi stilul de viaţă din Ţara Soarelui Răsare joacă un rol-cheie în menţinerea unei greutăţi optime. Extrem de importante sunt însă anumite obişnuinţe alimentare care contribuie la menţinerea siluetei, dar mai ales a sănătăţii.

De ce japonezele sunt slabe: obiceiuri alimentare

Considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, dieta alimentară specifică Japoniei se bazează pe consumul unei mari varietăţi de legume, tofu (are în compoziţie boabe de soia, apă şi produse de coagulare; se produce prin închegarea laptelui de soia şi scurgerea sa ulterioară similară producerii brânzeturilor) şi peşte, inclusiv tipuri de alge marine. Orezul, chiar dacă reprezintă o parte importantă în alimentaţie de zi cu zi, se mănâncă, de regulă, la finalul mesei, alături de murături şi de supă, şi se rezumă la un bol mic. 

De asemenea, faţă de cultura europeană, japonezii folosesc la gătit foarte multă apă, nu ulei. Inclusiv în cultura chineză, mâncarea este prăjită, de obicei, în baie de ulei, dar în cazul japonezilor, alimentele sunt cel mai des gătite la abur, fierte sau preparate la grătar. Când sunt prăjite, cum este tempura, acestea sunt combinate cu alte feluri de mâncare, mult mai sănătoase, astfel încât se păstrează o dietă echilibrată.

Pe de altă parte, în cultura japoneză există şi credinţa că este bine să ai pe masă, de câte ori este posibil, legume de cât mai multe culori, iar asta ajută la menţinerea unui stil de viaţă cu adevărat sănătos. Un aspect interesant este că, deşi japonezii folosesc destul de mult zahăr la prepararea dulciurilor, deserturile lipsesc de pe mesele celor mai mulţi japonezi sau sunt înlocuite cu fructe. O explicaţie în această direcţie vine tot din zona culturală, persoanele supraponderale nefiind privite cu ochi buni în societate.

De ce japonezele sunt slabe: puţină carne roşie, mult peşte, legume şi tofu

În ceea ce priveşte carnea roşie, aceasta a câştigat teren la o dată relativ recentă, spre sfârşitul secolului 19, când a avut loc o deschidere mare către Vest. Până la acel moment, bucătăria japoneză era, şi încă mai este, influenţată în mare măsură de precepte budiste, conform cărora luarea unei vieţi reprezintă un păcat grav, chiar dacă este vorba despre un animal. Printre altele, şi această credinţă a conturat o cultură alimentară vegetarină, în mare măsură. De aceea, şi în ziua de azi japonezii consumă carne roşie în cantităţi moderate, mai ales în combinaţie cu mari cantităţi de legume sau tofu.

de ce japonezele sunt slabe

FOTO bloomberg.com

Nu este de ignorat faptul că japonezii „devorează“, efectiv, mai mult peşte decât orice altă naţie din lume: mai exact, 10% din peştele consumat la nivel mondial. Somonul, tonul, sardinele şi heringul se numără printre cele mai savurate tipuri de peşte, pline de Omega 3, alternativa mult mai sănătoasă la carnea roşie, plină de grăsimi saturate, ceea ce echivalează cu riscul crescut de obezitate şi boli de inimă. Nu în ultimul rând, ceaiul verde este „sfânt“ pentru japonezi, iar beneficiile acestuia nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare. 

De ce japonezele sunt slabe: presiunea socială, dar mai ales sportul 

La acest moment, se poate spune că restaurantele fast-food au împânzit şi Japonia, unde s-a ajuns la un număr de 3.000 de localuri McDonald’s, de exemplu. Totuşi, în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în SUA, până şi în astfel de restaurante porţiile sunt mult mai mici. Deşi la acest moment nu se poate afirma că nu există persoane obeze şi în Japonia, rata obezităţii este încă printre cele mai scăzute din lume,

Însă, în cazul femeilor din Japonia, dar şi a bărbaţilor, există şi a existat dintotdeauna o presiune la nivel cultural, care ţine de mentalitate, şi se rezumă la ideea de a te integra în societate cât mai firesc, fără să ieşi în evidenţă, ceea ce implică şi aspectul fizic. Mai ales despre tinerele japoneze se poate spune că sunt obsedate de felul în care arată şi se supun adesea unor sacrificii incredibile pentru a se apropia de un standard de frumuseţe imposibil de atins. 

Ceea ce îi ajută însă în mod real şi eficient pe japonezi să aibă un stil de viaţă sănătos este şi activitatea fizică neplanificată pe care o fac. În zonele urbane, chiar şi în suburbii, japonezii nu sunt dependenţi de maşină, dacă nu trebuie să se deplaseze pe distanţe mari, preferând transportul în comun sau bicicletele. De asemenea, foarte mulţi practică mişcarea în aer liber, fac yoga sau meditează în parcuri.

De ce japonezele sunt slabe: mănâncă mai încet şi, prin urmare, mai puţin

Ca o concluzie, pentru menţinerea unei siluete normale, putem să facem schimbări apropiate de stilul de viaţă japonez, care implică o dietă alimentară bogată în peşte, legume proaspete, fructe, ceai verde, poate şi tofu, orez, totul consumat în cantităţi potrivite. Ca un amănunt, studii realizate recent au avansat şi o teorie lagată de obieceiul asiatic de folosi beţişoare pentru a mânca. Mâncatul cu beţişoare ar ajuta la păstrarea siluetei prin simplul fapt că procesul este mai lent, iar cantitatea de alimente ingerate la o masă este mai mică decât în cazul folosirii lingurii şi furculiţei. Creierul are timpul necesar să proceseze informaţia primită în timpul mesei,şi să perceapă în mod corect senzaţia de saţietate. Tacâmurile nu numai că uşurează enorm mâncatul, dar astfel mâncăm mult mai mult, şi ce este grav, extrem de repede.

O practică interesantă este adoptată de locuitorii din Okinawa, numită „hara hachi bu“, care spune că trebuie să te opreşti din mâncat când eşti 80% sătul sau plin, notează publicaţia „The Independent“. Oamenii de ştiinţă dau credit acestei obişnuinţe, din moment ce există un decalaj de aproximativ 20 de minute până creierul primeşte semnalul că stomacul este plin. Nu în ultimul rând, faceţi cât mai multă mişcare fizică. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite