De ce își bat joc românii de timpul lor liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii preferă să-și  petreacă timpul liber în casă,  cu familia
Românii preferă să-și petreacă timpul liber în casă, cu familia

Românii strâng cureaua atunci când vine vorba de timpul liber, cheltuind lunar sub 100 de euro pentru distracţie. De cele mai multe ori, weekendurile sunt petrecute în faţa televizorului.

Românii au în medie aproximativ patru ore de timp liber într-o zi lucrătoare şi alte nouă ore într-o zi de weekend, arată un studiu recent al SMARK Research. Ce aleg însă aceştia să facă în orele de relaxare? „În timpul săptămânii nu prea avem timp să ieşim. Venim pe la ora 18.00 de la serviciu şi mai degrabă stăm în casă. În weekend, dacă nu ieşim prin parc, facem maraton de filme. Ne uităm fie la TV, fie la filme de pe DVD, facem popcorn, nişte gustărele. Preferăm să ne odihnim, după o săptămână grea. Uneori vin şi câţiva prieteni în vizită, mai jucăm ceva, bem un vin. E mult mai ieftin decât să ieşim la o terasă sau să dăm o fugă la mare", povestesc Emilia (29 de ani) şi Marius (32 de ani) Năsturaş, din Bucureşti.

Exemplul celor doi este urmat de mulţi români, arată studiul „Timpul liber la români. Preferinţe, aşteptări, consum". Astfel, potrivit cercetării, românii par să aibă o viaţă socială destul de restrânsă, preferând compania familiei, atât în timpul liber din zilele lucrătoare, cât şi în cel din weekend. Sunt mai degrabă comozi, nu obişnuiesc să îşi organizeze timpul liber şi au o predilecţie spre activităţi sedentare, iar 80% preferă să-şi petreacă timpul liber dintr-o zi obişnuită în casă.

Motive pentru a sta în casă

Situaţia se inversează totuşi la sfârşitul săptămânii, când 76% dintre români preferă activităţile din afara casei. Bugetul redus se pare că este principalul impediment în petrecerea a câtor mai multe ore în afara apartamentului. „Orice ieşire din oraş înseamnă câteva sute de lei, fie că este vorba de mare sau de munte. Şi chiar dacă stai doar de dimineaţa până seara, benzina e scumpă, mâncarea în staţiuni e scumpă şi oricum ai tendinţa de a cheltui exagerat, pe considerentul că eşti într-o minivacanţă. De aceea, prefer parcul sau cel mult o terasă, seara. Asta dacă vreau să ies în fiecare weekend. Orice ieşire în plus este un cost pe care nu mi-l permit la salariul meu de 2.200 de lei", explică Alexandra Ion (27 de ani), agent de turism în Bucureşti.

De altfel, studiul SMARK mai arată că bugetul mediu lunar alocat pentru activităţile din timpul liber este de doar 350 de lei. În valoare absolută, acesta este destul mic, însă reprezintă aproximativ 22% din venitul mediu al românilor.

Precauţia în cheltuielile din zona consumului, mai ales cel legat de timp liber, este evidenţiat şi de un studiu al 360insights. Astfel, vacanţele, hainele, încălţămintea, aparatura electronică şi electrocasnică, dar şi amenajările interioare sunt în continuare pe lista cheltuielilor pe care românii vor să le reducă. Modul de economisire pentru care optează majoritatea este reducerea cantităţii sau a frecvenţei de cumpărare.

„După mai mult de trei ani de recesiune, criza financiară a devenit încetul cu încetul o constantă în viaţa românilor, afectând într-o măsură mai mică sau mai mare fiecare aspect al vieţii cotidiene. Ca şi măsuri, românii rămân atenţi la cheltuieli, bugetul lor fiind într-o stare de «îngheţ»", concluzionează reprezentanţii companiei care a realizat studiul.

Hobby-urile cresc calitatea vieţii

Psihologii susţin că românii preferă atitudinea pasivă, în locul celei dinamice atunci când vine vorba de timpul liber pentru că este mai la îndemână. „Este vorba şi de o lipsă culturală. Câte oportunităţi pentru a face ceva există într-un oraş? Televizorul e în casă, e la minima rezistenţă. Somnul e un lucru benefic în genere. Lenea nu a omorât pe nimeni, e adevărat, dar lenea e bună în sensul că faci ceva în timpul acesta. Îţi imaginezi, mintea lucrează", explică psihologul Bogdan Lucaciu.

Acesta atrage atenţia că relaxarea poate veni din orice activitate care face plăcere, prin urmare este important ca fiecare să-şi găsească hobby-uri. „Încearcă să stai într-un picior. După un minut, te doare îngrozitor. Dacă mergi, poţi însă străbate kilometri întregi. E un echilibru dinamic, iar statul într-un picior e static. Aşa este şi cu psihicul nostru. Când lâncezim, avem o atitudine pasivă, creierul nu are nicio provocare. Noi nu am avut educaţia necesară ca să facem sport din reflex, nu ne place să lucrăm la grădină, e ruşinos să cultivi zarzavaturi", mai spune Lucaciu.

Acesta recomandă orice activitate care ne face plăcere şi care ne scote din casă, fie chiar şi mersul la cinema. „Exerciţiul emoţional face bine psihicului, la fel cum exerciţiul fizic face bine corpului", conchide psihologul.

Românii nu renunţă la vicii

În ceea ce priveşte băuturile alcoolice şi ţigările, românii par mai puţin dispuşi, comparativ cu 2010, să scadă cheltuielile. Dacă în urmă cu doi ani aproximativ 4 români din 10 erau hotărâţi să îşi restrângă bugetul pentru ţigări şi băuturi alcoolice, în 2012 mai puţin de 3 din 10 au această intenţie, cei mai mulţi fiind decişi să îşi menţină consumul, arată studiul 360insights.

350 de lei este bugetul lunar pe care  românii îl alocă timpului liber.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite