De ce a încercat să se sinucidă primul transsexual care a pozat în revista Playboy şi motivul pentru care a acceptat să apară într-o revistă pentru bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caroline Cossey  s-a născut băiat. În copilărie se numea Barry. FOTO Daily Mail
Caroline Cossey  s-a născut băiat. În copilărie se numea Barry. FOTO Daily Mail

Primul transsexual care a pozat pentru o revistă extrem de cunoscută nu este Bruce Jenner, tatăl vitreg al vedetei Kim Kardashian, promovat pe coperta revistei Vanity Fair din iunie sub numele Caitlyn Jenner. În 1981, Caroline Cossey făcea furori în revista Playboy, pentru ca un an mai târziu presa de scandal să anunţe că frumoasa care înnebunise bărbaţii se născuse cu organe sexuale masculine.

Chiar dacă în ultimii ani se vorbeşte intens despre tansgenderi sau transsexuali, un exemplu recent fiind tatăl vitreg al vedetei Kim Kardashian, care a ales să dezvăluie lumii că s-a simţit mereu femeie, acest tabu a fost încălcat în urmă cu 34 de ani de un alt transgender, britanica Caroline Cossey. Însă preţul curajului acesteia din urmă era să o coste foarte scump, după cum a povestit pentru publicaţia Daily Mail. Tocmai de aceea, Cossey speră că actuala Caitlyn Jenner, fost Bruce, nu s-a pripit atunci când a luat decizia de a trece la o altă identitate.

Începând cu anul 1980, Caroline a luptat timp de opt ani şi a cheltuit peste 20.000 de dolari în dorinţa de a i se recunoaşte la Curtea Europeană a Drepturilor Omului necesitatea schimbării sexului şi în documentele oficiale. Caroline Cossey se numără printre cei mai importanţi activişti pentru drepturile trangenderilor din întreaga lume, scop căruia i s-a dedicat în ciuda dificultăţilor cu care s-a confruntat.

transsexual

FOTO Playboy 

Caroline a revenit recent în atenţia publică graţie unui volum electronic (e-book) de memorii republicat după prima apariţie, în 1992, intitulat My Story. Britanica şi-a reamintit cum a început să strângă bani pentru transformarea din bărbat în femeie, încă din 1974, pentru că atunci lista de aşteptare însemna trecerea unor ani buni, iar procesul în sine era anevoios. „Este o carte despre experienţele de care am avut parte, despre obstacolele pe care le-am înfruntat, pentru că încă avem de-a face cu multă ignoranţă şi mai avem multe de făcut în acest sens”, a precizat aceasta. 

transsexual

Caroline, aşa cum arăta în copilărie şi în adolescenţă. FOTO Daily Mail

Caroline a explicat că în copilărie credea că este băiat numai din cauza faptului că avea penis, dar pe măsură ce creştea a început să realizeze că îi place să se îmbrace în rochii şi să se joace cu păpuşi, spre deosebire de fratele ei. Pe atunci se numea Barry şi ceilalţi copii i-au făcut viaţa un iad din cauza felului în care se comporta. Abia în momentul în care a început să facă educaţie sexuală la şcoală a realizat că era atrasă de băieţi, nu de fete. Bineînţeles, s-a gândit că este homosexual, cu toate că simţea că nici varianta asta nu i se potrivea mănuşă. A început să-şi lase părul lung, dar bărbaţii homosexuali preferau partenerii care arătau ca orice bărbat, nu atât de feminini. Cluburile dedicate persoanelor gay nici nu o lăsau să intre pentru că aveau impresia că este travestit. 

transsexual

Caroline Cossey a fost una din fetele Bond, în faimoasa serie 007. mirror.co.uk

A înţeles care este identitatea sa abia atunci când a întâlnit pentru prima dată un alt transsexual. Caroline a luat în cele din urmă decizia de a face tranziţia definitivă de la bărbat la femeie, posibilitate oferită în mod gratuit de sistemul medical britanic de stat, dar în primul rând a trebuit să treacă de o evaluarea psihiatrică extrem de dură. A aşteptat timp de doi ani pentru ca operaţia să fie aprobată, apoi trebuia să treacă încă doi ani pentru a ajunge în fruntea listei de aşteptare. Nu a avut răbdare, aşa că a decis să strângă singură banii necesari operaţiei. A început să danseze în cluburi de noapte, unde toţi o considerau femeie, nu trangender sau transsexual.

„Când s-a aflat public, m-am ascuns de ochii lumii şi am încercat să mă sinucid”

La început, Caroline a strâns bani pentru implanturi mamare, graţie unui binefăcător transgender care i-a transmis că este bogat şi că îşi doreşte să existe şi alte persoane ca el. Transformarea ei a continuat graţie unui iubit din Kuwait, care i-a făcut toate poftele, dar de care s-a despărţit când i-a cerut să nu meargă până la capăt cu operaţia de schimbare de sex. În 1974 a reuşit să strângă suficienţi bani după ce a făcut şi un număr de striptease la Roma, după care a intrat în lumea modei. A urmat primul ei rol în cinematografie, ca una dintre frumoasele fete Bond. Apoi a fost invitată să pozeze pentru Playboy, în 1981. Bucuria succesului de care se bucura nu a durat însă prea mult. În 1982, defunctul tabloid britanic News of the World a oferit o sumă mare de bani ca să cumpere un dosar din perioada în care stătuse în spital pentru operaţia de schimbare de sex, care dovedea că se născuse băiat. 

transsexual

FOTO Playboy 

„Când s-a aflat public, m-am ascuns de ochii lumii şi am încercat să mă sinucid. Am luat pastile, dar m-am trezit în baie, în propria vomă. Mă simţeam ruşinată. După o vreme m-a săturat să-mi tot fie jenă pentru că sunt cine sunt, mai ales că nu puteam să controlez aşa ceva”, şi-a reamintit. Din nefericire, când a vrut să revină pe marele ecran, nu i s-au oferit decât roluri mici, de transsexual, sau oferte publicitare jignitoare, printre care una la bere, în care se afirma „Vine ea la tine, dar ea este un el”. După o vreme a pozat din nou pentru Playboy, în 1991. „Am făcut-o pentru că am vrut să le dovedesc tuturor că un transgeder poate fi sexy şi atrăgător, ca să-i fac să renunţe la prejudecăţile legate de noi.”

Pe de altă parte, Caroline crede că operaţia de schimbare de sex nu este o decizie uşoară sau potrivită pentru toate persoanele transgender şi este fericită că ea a avut timp suficient ca să se gândească la ceea ce face.

Genul nu se referă la ceea ce ai între picioare. Cunosc multe persoane transgender care sunt nemulţumite pentru că organele genitale nu se potrivesc cu ceea ce simt, dar aş vrea să înţeleagă faptul că nu aceste organe definesc cine eşti, a explicat Caroline, care este măritată în prezent.
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite