De ce avem impresia că oamenii în care ne încredem ne seamănă fizic?

De ce avem impresia că oamenii în care ne încredem ne seamănă fizic?

FOTO National Geographic

Dacă zicala care îndeamnă ca omul să aibă încredere completă doar în el însuşi este adevărată, atunci noua descoperire are sens. Oamenii au încredere în persoanele despre care cred că le seamănă fizic.

Publicat în „Psychological Science”, studiul realizat de psihologii de la Universitatea Royal Holloway demonstrează că atunci când considerăm o persoană de încredere, percepem chipul său similiar cu al nostru. Aşa că atunci când avem încredere în cineva, nu doar că ne simţim mai apropiaţi de ei, ci ne şi avem impresia că ne seamănă la trăsăturile fizice.

Echipa de la Royal Holloway a folosit un calculator pentru potrivi faţa fiecărui volunar cu alte două chipuri. Psihologii au rugat participanţii să decidă cât anume din trăsăturile lor personale au fost folosite pentru a crea imaginea de final, înainte de a juca un joc cu ambii.

În joc, o persoană computerizată înşela încrederea participantului, în timp ce cealaltă persoană era reciprocă în ceea ce privea încrederea oferită. Odată terminat jocul, participanţii erau rugaţi să menţioneze cât anume din trăsăturile lor au fost folosite în cele două feţe computerizate.

În ciuda similarităţilor fizice ale tuturor feţelor, participanţii au găsit de încredere persoana care le semăna cel mai mult.

„Cercetările arată că atunci când cineva seamănă cu noi, avem tendinţa să ne încredem în el imediat”, a spus Harry Farmer pentru „Daily Mail”.

„Acum am demonstrat pentru prima dată că şi reciproca este valabilă. Şi anume că atunci când o persoană se dovedeşte a fi de încredere, îl percepem ca fiind similar cu noi”, a explicat acesta.

Rezultatele arată, de fapt, că realitatea experimentată de noi este modelată de interacţiunile sociale şi că nu suntem atât de obiectivi pe cât credem. 

Citeşte şi:

Parfumul succesului, creat de două gemene

Semne care îţi arată că ai o părere prea bună despre tine 

Cum să-ţi atingi obiectivele fără prea mult efort

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: