De ce este important să implicăm copilul în treburile casnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare membru al familiei, inclusiv copiii după o anumită vârstă, trebuie să-şi aducă o contribuţie, cât de mică, la treburile gospodăreşti. Aceasta este o lecţie importantă pe care copiii trebuie s-o deprindă de la părinţi.

În societatea actuală, tot mai mulţi părinţi au căpătat convingerea că treburile casnice sunt o povară pentru copii, în condiţiile în care cei mici au din ce în ce mai multe teme şi pot opta pentru activităţi extraşcolare mult mai educative. Alţi părinţi preferă să facă singuri ordine, pentru că celor mici le ia mult prea mult timp sau gândesc că trebuie să se bucure de joacă şi de perioada copilăriei, în care sunt lipsiţi de responsabilităţi.

Atribuirea unor „îndatoriri" casnice este însă una dintre cele mai bune metode de a responsabiliza un copil. Prin intermediul lor, părinţii îi arată că membrii familiei trebuie să colaboreze pentru bunul mers al casei şi că fiecare dintre ei trebuie să aducă o contribuţie în acest sens. Pe lângă sentimentele de cooperare şi de responsabilizare pe care le creează, treburile casnice au şi avantajul că îl fac pe cel mic mai îndemânatic.

Responsabilizează-l de la vârste mici

Care este vârsta cea mai potrivită pentru a responsabiliza copilul? Poţi începe „pregătirea" de la doi ani. Nu putem vorbi de treburi casnice propriu-zise în această etapă, ci de mici gesturi care să-i inducă treptat un sentiment de responsabilizare.

Este suficient să-l deprindem să-şi strângă jucăriile la final de zi sau să arunce scutecul. Aceste mici gesturi îl vor ajuta să se obişnuiască cu ideea că şi el poate şi trebuie să ducă la îndeplinire anumite sarcini. Cu cât vei amâna momentul responsabilizării, cu atât copilul va accepta mai greu treburile casnice. Când este mic, trebuie să-l rogi să te ajute, şi nu doar să-i dai sarcini, pentru că va fi mult mai încântat să lucraţi în echipă.

Îl răsplătim cu bani?

Recompensarea copilului pentru treburile casnice îl determină să accepte cu o mai mare uşurinţă sarcinile pe care le primeşte de la părinţi. Însă unii specialişti nu sunt de acord cu acest obicei, deoarece, spun ei, copilul trebuie să înveţe că treburile casnice sunt o îndatorire firească, pentru care nimeni nu este recompensat. Pe măsură ce va creşte, există riscul ca el să ceară tot mai mulţi bani pentru atribuţiile pe care le are, iar dacă nu-i va primi, părinţii riscă să se confrunte cu conflicte.

Arată-i ce are de făcut

A ruga copilul să şteargă praful sau să-şi facă patul nu este suficient pentru ca el să deprindă asemenea obiceiuri. El trebuie să ştie foarte clar ce aşteptări au părinţii, iar pentru a-l lămuri în această privinţă, trebuie să-i arăţi şi cum trebuie să ducă la îndeplinire o sarcină casnică.

Ce sarcini îi poţi da, pe vârste

2-5 ani

Lucruri care ţin de igie­na personală (spălatul dinţilor, spălarea feţei, aruncarea scutecului la gunoi), strânsul jucăriilor, îmbrăcatul pijamalelor. Părinţii trebuie să-l asiste în permanenţă.

5-7 ani

Se pot adăuga sarcini precum făcutul patului, aranjarea hainelor, hrănirea animalelor de companie, contribuţii minore la gătit. La această vârstă, îi place să aibă activităţi împreu­nă cu părinţii.

7-12 ani

Doar dacă reuşeşte să ducă la îndeplinire sarcinile de bază se poate trece la unele mai complexe, cum ar fi folosirea aspiratorului în camera sa, grădinăritul, spălatul vaselor, prepararea unor sendvişuri fără ajutor.

13-16 ani

De acum, copilul poate găti singur preparate mai simple, poate spăla podelele, poate şterge geamurile sau îngriji animalul de companie. Părinţii trebuie să ţină cont şi de preferinţele lui pentru anumite activităţi.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog, psihoterapeut

A implica un copil în treburile casnice este un lucru nu doar util, ci şi necesar. Rolul unui părinte este de a ajuta copilul să capete încredere în el, să simtă că aparţine lumii din care face parte, că are o contribuţie la clădirea acesteia şi că este valorizat pentru respectiva contribuţie. Un copil nepregătit poate deveni un adult inadaptat, care învaţă să se integreze târziu, suferind sau folosindu-i pe ceilalţi. Copiii învaţă nu doar prin reguli, ci prin comportamentul şi prin valorile transmise de adulţi. Dacă toată familia participă la treburile casnice, copilul nu va trebui forţat să le facă, pentru că-şi va dori să participe şi el.

Truc: Laudă-ţi copilul ori de câte ori contribuie cu ceva la curăţenia din casă.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite