De ce este greşit să ne luăm vacanţe lungi? Psihologii ne spun care este cea mai bună variantă de concediu pentru a ne reîncărca bateriile

De ce este greşit să ne luăm vacanţe lungi? Psihologii ne spun care este cea mai bună variantă de concediu pentru a ne reîncărca bateriile

Vacanţele scurte şi mai dese sunt mai eficiente decât un concediu mai lung/FOTO www.bydlofts.com

În ultimii ani, asigurarea unui concediu lung şi relaxant, lipsit de griji, seamănă tot mai mult cu un vis imposibil. Mulţi angajaţi nu-şi pot lua prea multe zile libere, iar alţii chiar dacă pleacă în concediu ajung să lucreze în timpul liber, fiind mereu conectaţi la locul de muncă prin intermediul telefonului mobil şi al laptopului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru mulţi dintre noi, o zi fără muncă înseamnă reducerea veniturilor sau chiar pierderea unor clienţi, de aceea tendinţa este de vacanţe mult mai scurte. Cu toate acestea, cercetătoarea Sabine Sonnetag spune că deconectarea pe care o asigură o vacanţă este foarte bună, deoarece creşte productivitatea muncii. Cei care nu se relaxează deloc şi nu se odihnesc ajung să sufere de extenuare şi astfel rezultatele lor vor fi sub aşteptări, scrie Psychology Today.

Cu cât slujba este mai solicitantă şi cere multă gândire sau creativitate, cu atât este nevoie de mai multă deconectare. În unele companii puternice, experţii de resurse umane trebuie să se asigure ca angajaţii au şi timp liber pentru odihnă şi relaxare.

De exemplu, foarte bune sunt şi activităţile plăcute pe care le putem face în fiecare zi, după ce plecăm de la muncă. Aceste scurte ieşiri sunt chiar mai eficiente decât o săptămână de concediu, spun psihologii. O plimbare, mersul la sala de sport sau ascultarea unei muzici care ne place sunt soluţiile ideale pentru deconectare, la îndemâna oricui.

Dacă la aceste mici pauze zilnice adăugam cele două zile de weekend, ne putem întoarce la muncă revigoraţi. În timpul liber, fiecare trebuie să găsească activităţile care sunt relaxante pentru el: cei care sunt mai introvertiţi se vor simţi mai bine citind, iar cei care sunt extrovertiţi vor căuta să-şi petreacă timpul cu rudele sau prietenii.

De asemenea, psihologul Michael Woodward recomandă înlocuirea unei singure vacanţe mai lungi pe an cu mai multe vacanţe scurte, scrie Huffington Post. O idee foarte bună este ca după o vacanţă să discutăm cu rudele sau prietenii despre cât de frumos a fost şi ce bine ne-am simţit acolo, împreună. În acest fel vom scăpa de tristeţea pe care o adduce terminarea concediului şi revenirea la muncă, spune expertul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: