De ce se feresc oamenii de uşile rotative? Doar 20% din noi le folosim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uşile rotative sunt folosite, de majoritatea oamenilor, doar atunci când nu există altă cale
Uşile rotative sunt folosite, de majoritatea oamenilor, doar atunci când nu există altă cale

O nouă campanie menită să salveze uşile rotative s-a lansat în SUA, în măsura în care, deşi sunt cea mai benefică soluţie împotriva vântului, frigului şi prafului, dar şi a economisirii de energie, oamenii se feresc cât pot de mult să le folosească.

Totul a început de la antipatia lui Theophilus Van Kannel faţă de orice gest de cavalerism. Inclusiv deschiderea uşilor pentru femei. Aşa că americanul a încercat să găsească o ieşire din această situaţie cuprinsă de fobii sociale. În 1988, Theophilus Van Kannel a primit patentul pentru „structura uşii de furtună”, care avea să devină uşa rotativă câteva decenii mai târziu.

Invenţia lui Van Kannel era, de fapt, o îmbunătăţire a unei uşi fără mâner existente, gândită de inventorul german H. Bockhacker. Prima uşă rotativă a fost montată într-un restaurant numit Rector’s, din Times Square, New York, în 1899.

Graţie lui Van Kannel, există soluţia care ţine departe praful, zgomotul, ploaia sau zăpada şi le împiedică intrarea în clădire. Singura problemă este că oamenii încă nu văd ceva bun în această invenţie.

„Unele sunt prea grele şi se depune prea mult efort pentru a le împinge, altele au compartimentele mult prea mici şi oamenii devin claustrofobi. Există anxietatea provocată de gândul că ar putea rămâne blocaţi în spaţiul acela îngust şi meschin”, scrie slate.com.

S-au pus multe întrebări pe această temă, a refuzului oamenilor de a folosi uşa rotativă când există şi varianta clasică prin preajmă. „Poate că rădăcinile antisociale ale acestei invenţii ne împiedică să o folosim?”, se întreabă slate.com.

În 2006, un grup de studenţi de la MIT, din SUA, au vrut să vadă care este costul exact al aversiunii oamenilor faţă de uşile rotative. Astfel au descoperit că prin acestea intră de opt ori mai puţin aer decât prin cele clasice, ceea ce înseamnă mii de dolari cheltuite în energie irosită, la fiecare clădire, în fiecare an. Studenţii au descoperit astfel că doar 30% din oameni folosesc uşile rotative.

(Anunţ afişat deseori la intrare: „Vă rugăm, salvaţi energia, folosiţi uşile rotative când este posibil”)

usi rotative

Câţiva ani mai târziu, designerul Andrew Shea a încercat să reia experimentul în campusul Universităţii Columbia. După 20 de ore petrecute urmărind oamenii la intrarea şi ieşirea din clădire, Shea a ajuns la aceeaşi concluzie. În jur de 28% din aceştia foloseau uşa rotativă. Abia după ce a împânzit locul cu semne care îndreptau oamenii către uşile rotative, a crescut procentul la 71%.

„O altă soluţie prin care ai putea convinge oamenii să le folosească ar fi realizarea unora mai bune. Spaţioase, mari, cu puţine compartimente şi care se întorc automat”, sugerează slate.com, în urma unei dezbateri online. 

Citeşte şi alte subiecte de lifestyle: 

Creativitatea de grup, "fabrică" de soluţii sau mult heirup?

Ştii ce spune coada câinelui despre starea lui?

Tehnică extremă de eliminare a stresului: terapia prin vandalism

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite