De ce ne concentrăm mai bine atunci când mâzgălim pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă faci parte din tabăra celor care desenează sau mâzgălesc în timpul unei conferinţe, şedinţe sau a unei prezentări, află că vei reţine mult mai bine ce ai auzit decât ţi-ai fi amintit dacă ai fi fost concentrat numai la discurs.

Potrivit unui studiu publicat în „Revista Studiilor Cognitive Aplicate”, oamenii îşi amintesc mult mai bine anumite informaţii dacă desenează sau mâzgălesc atunci când li se comunică un val de informaţii, scrie „Elite Daily”. O parte din subiecţii studiului au fost rugaţi să deseneze în timp ce li s-a citit o listă care cuprindea numele mai multor persoane şi, în urma unui test-surpriză, s-a constat că aceştia şi-au amintit cu 29% mai multe informaţii decât cei care şi-au focusat atenţia strict pe ascultarea listei. 

Mâzgălitul, un „energizant” pentru creativitate

Studiile au demonstrat că mâzgălitul sau desenatul stimulează parţi multiple ale creierului, care nu sunt stimulate atunci când ne uităm pur şi simplu la o coală albă de hârtie.  Formele, dar şi mişcările mâinii şi ale încheieturii activează anumite părţi din creier care ne permit să facem conexiuni pe care nu am reuşi să le facem dacă suntem atenţi.

Desenele pe hârtie ne ajută să înţelegem mai bine emoţiile

Emoţiile sunt experienţe incredibil de complexe, legate strâns de amintirile cu care le asociem. La fel ca amintirile, care sunt distincte, sunt şi emoţiile – nu vom simţi niciodată acelaşi lucru de două ori. Acestea din urmă nu pot fi explicate în cuvinte, însă mâzgăliturile şi desenele sau arta, în general, ne ajută să înţelegem sentimentele într-un fel în care limbajul nu ar putea să le exprime.

Mâzgălitul potenţează ideile deja existente

Gabriela Goldschmidt, profesoară de arhitectură la Institutul de Tehnologie Technion-Israel din Haifa, Israel, a condus anul acesta un studiu care a demonstrat că mâzgălitul pe hârtie poate crea o legătură între minte, mâna cu care desenăm şi ochii cu ajutorul cărora percepem semnele de pe hârtie. Subiectul studiului a fost un student la arhitectură care a rămas fără idei atunci când lucra la proiectul unei grădiniţe de copii. Pentru a scăpa de blocajul creativ, băiatul a început să mâzgălească acelaşi semn de mai multe ori, semnătura sa, când ideile au început pur şi simplu să curgă. 

Desenele pe hârtie, „psihologul” din umbră 

Pe lângă faptul că ajută la înţelegerea emoţiilor, prin intermediul mâzgălelilor aparent fără sens putem ajunge să înţelegem mai bine ce simţim vizavi de anumite lucruri sau situaţii. Ideea acestei activităţi nu este să ne concentrăm asupra desenului în sine, ci să ne lasăm mintea să zboare. Uneori, răspunsurile pe care le aşteptăm sunt în interiorul nostru, dar devin neclare sub presiune sau stres. 

Citeşte şi:

Tehnica antistres care face minuni pentru angajaţii suprasolicitaţi

De ce adulţii învaţă limbi străine mai greu decât copiii

Gustări care te ajută să te concentrezi la birou

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite