De ce ne certăm mai des de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preajma sărbătorilor, când în familie ar trebui să fie pace şi armonie, apar de obicei certuri şi tensiuni, iar motivele din spatele acestora sunt mult mai simple decât am fi crezut.

După ce experţii au respins ani la rândul ideea potrivit căreia glicemia scăzută ar fi de vină pentru iritabilitatea şi lipsa de energie a oamenilor, câţiva dintre ei spun că, de fapt, ar exista un sâmbure de adevăr în această afirmaţie.

Mai mult decât atât, conform oamenilor de ştiinţă combinaţiile alimentare greşite, precum un pahar de vin şi o budincă la prânz, ar putea duce la scăderea glicemiei şi, implicit, la un comportament agresiv.

În cadrul studiului desfăşurat pe un eşantion de 107 cupluri căsătorite subiecţilor le-au fost înmânate păpuşi voodoo ca întruchipare a partenerului de viaţă. Aceştia au fost rugaţi ca timp de trei săptămâni, la sfârşitul fiecărei zile, să pună ace în păpuşile voodoo pe care le-au primit. Rezultatele au arătat că în cazul persoanelor cu glicemia scăzută, creştea numărul de ace din păpuşi.

Oamenii de ştiinţă spun că, deşi nu se ştie sigur  cum influenţează glicemia comportamentul oamenilor, se persupune că acest lucru se întâmplă deoarece creierul uman are nevoie de cantităţi mari de glucoză pentru a funcţiona corespunzător. Profesorul David Beton, un psiholog care a studiat fenomenul de la Universitatea Swansea, este de părere că efectele glicemiei scăzute asupra unei persoane depinde de fiziologia individuală, de felul în care fiecare corp în parte procesează glucoza.

Profesorul critică însă metoda păpuşilor voodoo, pentru că în cadrul studiului nu s-a înregistrat cât de des au consumat subiecţii alcool. „Alcoolul face diferenţa pentru că poate induce un comportament agresiv şi, în acelaşi timp, scade ameţitor glicemia, mai ales în combinaţia cu un aliment dulce”, a declarat Beton, potrivit „Daily Mail”.

De asemenea, studiul a mai demonstrat că oricine nu mănâncă timp de opt ore va avea o glicemie scăzută.

„Trebuie să mâncăm regulat, pentru a ne menţine nivele constant. Dacă avem o dietă echilibrată şi evităm băuturile alcoolice, glicemia noastră ar trebui să fie la nivele normale. Fructele şi legumele sunt recomandate”, sfătuieşte profesorul Nicholson, un chemist biologic.

Citeşte şi:

Alegeţi banane verzi şi nu mâncaţi piureuri

Anumiţi acizi graşi oferă protecţie contra diabetului

Factori care îţi îmbolnăvesc inima

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite