De ce alegem să ne facem rău cu propria mână? Care sunt aşteptările nerealiste de care trebuie să ne eliberăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceea ce complică lucrurile în legătură cu aşteptările pe care le aveţi 
este faptul că acestea au impact şi asupra altor persoane. FOTO beogradskanedelja.rs
Ceea ce complică lucrurile în legătură cu aşteptările pe care le aveţi este faptul că acestea au impact şi asupra altor persoane. FOTO beogradskanedelja.rs

De multe ori în viaţă, aşteptările pe care le avem fac toată diferenţa realităţii pe care o trăim. Iată care sunt cele la care trebuie să renunţăm sau cele pe care trebuie să le modificăm pentru o viaţă cât mai armonioasă.

Aşteptările pe care le avem ne setează, mai mult decât orice altceva în viaţă, realitatea. Atunci când vine vorba despre atingerea obiectivelor, dacă nu credem că le vom atinge, atunci aşa va fi. 

Cercetările de la Universitatea din Louisiana, SUA, arată că oamenii care cred în ei înşişi folosesc mai multe funcţii metacognitive decât cei care nu cred. Acest lucru înseamnă că aceştia îşi folosesc mai mult creierele şi că au mai multă putere pentru a rezolva probleme. Metacunoaşterea este importantă în special pentru realizări deoarece presupune abordarea problemelor din diferite unghiuri şi adaptarea abordării după nevoi.  

Ceea ce complică lucrurile în legătură cu aşteptările pe care le aveţi este faptul că acestea au impact şi asupra altor persoane. Încă din anii ʹ60, cercetările realizate la Universitatea Harvard au demonstrat că puterea credinţelor noastre influenţează comportamentul altor persoane. Astfel, atunci când profesorilor implicaţi în studiu li s-a comunicat că anumiţi copii, selectaţi întâmplător, erau deştepţi, acei copii aveau rezultate mai bune, nu doar în clasă, dar şi la teste de IQ standardizate.  

A vă lăsa dubiile să vă perturbe încrederea pe care o aveţi în cineva (sau în ceva) asigură practic eşecul acelei persoane. Cadrele medicale denumesc acest fenomen efectul nocebo. Pacienţii care au aşteptări reduse de la proceduri medicale sau tratamente tind să aibă rezultate mai slabe decât cei ce aşteaptă succes, chiar şi în legătură cu tratamente bine stabilite.  Dacă un doctor foloseşte un tratament cu o cu o rată mare de succes, verificată din punct de vedere clinic, dar îl prezintă într-o lumină negativă, probabilitatea unui rezultat negativ este foarte mică.   

Aşteptările pe care le aveţi vă formează realitatea, iar acestea vă pot schimba viaţa, atât emoţional cât şi fizic. Iată care sunt aşteptările nerealiste de care trebuie să ne eliberăm, conform psihologului american Travis Bradberry, autor al cărţii „Emotional Intelligence 2.0.” 

Viaţa ar trebui să fie dreaptă. Cu toţii am auzit de un milion de ori (şi probabil că la rândul nostru, le-am spus şi altora) că viaţa nu este dreaptă, dar în ciuda celor ştiute despre nedreptăţile care se întâmplă, este un concept care nu se aplică în realitate. Un număr surprinzător de mare de persoane se aşteaptă ca viaţa să fie dreaptă, iar noi continuăm să credem că orice nedreptate pe care o experimentăm va balansa cumva lucrurile, chiar dacă nu facem nimic în legătură cu acest lucru.

corectitudine

FOTO am-puls-der-wirtschaft.ch

Toată lumea ar trebui să mă placă. Tot felul de oameni decenţi, buni, respectabili nu sunt plăcuţi de către alţii, fără niciun motiv serios. Atunci când credem că toţi oamenii ar trebui să ne placă, de obicei avem parte de sentimente rănite (nu-i puteţi câştiga pe toţi). Atunci când preuspuneţi că oamenii vă vor considera agreabili, o luaţi pe scurtătură: faceţi solicitări şi aveţi pretenţii înainte să înţelegeţi cu adevărat ceea ce gândeşte sau simte o altă persoană. În loc să aşteptaţi ca oamenii să vă placă, focusaţi-vă pe câştigarea încrederii şi a respectului acestora.

Oamenii ar trebui să fie de acord cu mine. Desigur, ştiţi despre ceea ce vorbiţi şi, din acest motiv, oamenii ar trebui să vă ia în serios, dar să vă aşteptaţi ca oamenii să fie de acord cu voi din curtoazie sau pentru că ideile voastre sunt atât de bune este o cu totul altă poveste. Ceva ce vi se poate părea evident vouă, poate părea diferit unei alte persoane cu alt tip de experienţe şi cu o agendă diferită, aşa că nu mai fiţi ofensaţi atunci când oamenii nu sunt de acord cu voi şi încetaţi a crede că există doar un răspuns corect (al vostru). Este recomandat să vă focusaţi pe cum puteţi găsi soluţii care să ofere tuturor ceea ce au nevoie.

acord nonverbal

FOTO shutterstock.com

Posesiunile materiale vă vor face fericiţi. Sigur că lucrurile vă pot face viaţa mai distractivă şi mai confortabilă pe termen scurt, dar nu vă pot face fericiţi pe termen lung. Prea mulţi dintre noi aşteaptă ca un eveniment din viitor să ne facă fericiţi, în loc să privim mai adânc în cauza reală a nefericirii noastre. Dacă nu reparaţi ceea ce are loc înăuntru, niciun eveniment extern şi niciun lucru nu vă va face fericiţi, indiferent cât de mult vă doriţi voi ca aceasta să se întâmple.

Îl/o puteţi schimba. Există o singură persoană pe lume pe care o puteţi realmente schimba - propria persoană - şi chiar şi aceasta presupune un efort considerabil. Singurul mod în care oamenii se pot schimba este prin dorinţa şi determinarea de a se schimba pe ei înşişi. Cu toate acestea, este tentant să încerci să schimbi pe cineva care nu vrea să se schimbe, ca şi cum dorinţa şi voinţa voastră ca acea persoană să se îmbunătăţească o va schimba (aşa cum s-a întâmplat în cazul vostru). Este posibil chiar să alegeţi persoane cu probleme, crezând că le puteţi „repara”. Renunţaţi la aceste aşteptări şi construiţi-vă viaţa în jurul oamenilor pozitivi, autentici, evitaţi-i pe cei problematici, care vă vor trage în jos.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite