Cum strângem, organizăm şi depozităm ornamentele de Crăciun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
organizare 1

La noi, la români, e obiceiul să ţii bradul în casă până spre Bobotează sau Sf. Ion. Aşa am învăţat de la mama şi de la bunica, aşa fac şi eu în fiecare an. În 2015 cele două sărbători reper cad în mijlocul săptămânii, aşa că despodobirea oficială se va produce la acest sfârşit de săptămână.

Dacă vă aflaţi în aceeaşi situaţie ca şi mine, iată câteva idei practice de strângere, organizare şi depozitare a ornamentelor de Crăciun.

Când ai de-a face cu zeci, chiar sute de ornamente de diferite dimensiuni, organizarea este esenţială. Odată ce ştim unde trebuie pus fiecare lucru în parte, operaţiunea de strângere a globurilor, beculeţelor şi ghirlandelor va merge foarte rapid. Pentru asta trebuie să:

#1 Grupăm decoraţiunile pe categorii generale: globuri la globuri, instalaţii la instalaţii, ornamente pentru casă la ornamente pentru casă.

#2 Creăm subcategorii în funcţie de anumite particularităţi ale ornamentelor. Spre exemplu, globurile de sticlă le separăm de cele de plastic, pentru că ele trebuie ambalate individual. Evităm astfel să se spargă. Sau instalaţiile de exterior le punem separat de cele de interior, pentru că nu le vom folosi niciodată în acelaşi timp.

#3 E esenţial să avem cutii pentru fiecare tip de decoraţiune în parte. Globurile mici le putem pune în cofraje de ouă sau în organizatoare cu mai multe despărţitoare, ghirlandele din mărgele în sticle de plastic ori înfăşurate pe bucăţi de carton. La fel putem proceda şi cu instalaţiile. Despre idei DIY de organizare şi depozitare a ornamentelor de iarnă am mai scris şi AICI.

#4 Etichetarea cutiilor ne este extrem de utilă atunci când strângem ornamentele, dar mai ales atunci când le desfacem. De ce? Pentru că ştim ce să luăm şi de unde să luăm în funcţie de modul în care dorim să aranjăm casa. Poate într-un an nu punem globuri roşii în brad şi vrem să mergem pe o combinaţie cromatică mai puţin tradiţională. Etichete ne va ajută să luăm exact cutia de care avem nevoie şi să le lăsăm la păstrare pe cele care nu ne sunt utile.

#5 Dacă sunteţi pasionaţi de organizare, atunci puteţi punem şi numere pe cutii. Eu pun! La ce mă ajută? Păi în cutia cu numărul unu am instalaţiile de pom, pentru că ele sunt primele pe care le pun atunci când mă apuc să ornez bradul. Apoi în cutia cu numărul doi am globurile, evident puse pe subcategorii după cum povesteam mai sus. În cutia cu numărul trei am beteala şi ghirlandele. În cutia numărul patru am ornamentele pentru casă (decoraţiunile handmade, aranjamente de masă, ceramică, naproane, ciorapi de şemineu, etc.). Şi lista poate continua în funcţie de cât de în detaliu vă organizaţi decoraţiunile. La mine cam astea sunt categoriile mari.

O altă formă extrem de eficientă de strângere şi organizare a ornamentelor post-Crăciun este trierea şi reciclarea celor de care nu mai avem nevoie. Fie că le punem într-o cutie la păstrare pentru a crea noi ornamente folosind părţi din cele vechi, fie că le ducem la gunoi, fără să ne dăm seama ne organizăm casa! Nu trebuie să păstrăm lucruri şi obiecte ce nu ne mai sunt utile. Dacă nu le putem refolosi sau recicla, atunci le putem dona!  Dacă sunt mult prea deteriorate pentru a mai putea face ceva din ele, atunci înseamnă că a venit vremea să le aruncăm. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite