Cum trebuie să bei cafeaua ca să-i simţi aroma la intensitate maximă

Cum trebuie să bei cafeaua ca să-i simţi aroma la intensitate maximă

FOTO Arhivă Adevărul

Iubitorii de cafea care cred că aroma băuturii preferate se simte mai puternic atunci când este savurată cu înghiţituri mici se înşeală amarnic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că gurile mai mari de cafea permit ca aroma să fie mult mai intensă decât atunci când o bem cu înghiţituri mici, aşa cum procedează cele mai multe persoane. Surprinzător, nu acelaşi lucru este valabil şi pentru savurarea altor băuturi, cum este cazul vinului, chiar dacă în această situaţie oamenii preferă să-l bea cu înghiţituri mici. 
 
„Această descoperire ar putea fi utilă pentru înţelegerea factorilor care ar putea să atragă şi mai mulţi consumatori de cafea”, spun cercetătorii de la Universitatea din Napoli, adăugând că există o strânsă legătură între miros şi gust, care ar explica de ce o gură mai generoasă de cafea poate avea un impact mai puternic în ceea ce priveşte „explozia“ de arome. 
 
În cadrul acestui studiu, publicat în revista „Food Research International”, s-a studiat sorbirea cafelei în cantităţi diferite şi impactul pe care aceste cantităţi îl au asupra mirosului cafelei. S-a descoperit că tehnicile de sorbire a cafelei afectează aroma acesteia şi că, cu cât se soarbe o cantitate mai mare, cu atât aroma este mai puternică.

Oamenii de ştiinţă au declarat că varietatea nivelelor de aromă ar putea fi explicată prin cantitatea de salivă din gura băutorului.

Aceştia au testat patru tipuri diferite de cafea: americană, napolitană, moka şi espresso. Espresso este un tip de cafea pe care, în general, oamenii îl beau cu înghiţituri mici, însă studiul a dovedit că aroma lui este mai puternică atunci când este băut cu înghiţituri mai mari.

Cafeaua, bună pentru memorie
 
În urma unui alt studiu, efectuat la începutul acestui an, s-a descoperit că o cană de cafea îţi poate stimula memoria. Cei care au organizat studiul, cercetătorii de la Universitatea din California, au relevant că o pilula de 200 mg cu cafeină - echivalentul unei căni cu cafea – luată imediat după o sesiune de învăţare, îmbunătăţeşte memoria vizuală.
 
Fumatul afectează gustul cafelei, chiar şi după ce renunţi la ţigări, potrivit unui alt studiu, publicat în revista Chemosnsory Perception”. Gustul puternic şi amar al cafeinei este uşor de detectat, chiar şi în cantităţi mici, dar nu şi de fumători, pentru că abilitatea lor e a gusta este drastic afectată de chimicalele toxice găsite în tutun.


Citeşte şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: