Cum ne sabotăm succesul profesional şi relaţiile din dorinţa de „a avea dreptate“

Cum ne sabotăm succesul profesional şi relaţiile din dorinţa de „a avea dreptate“

În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, atitudinea de „auto-convingere“ devine sabotaj În relaţia cu sine şi în relaţia cu ceilalţi, psihicul uman fiind înzestrat cu dorinţa de a găsi în interiorul şi în exteriorul nostru argumente pentru a dovedi că „avem dreptate“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Psihicul nostru este nativ înzestrat cu dorinţa de a găsi în interiorul şi în exteriorul nostru argumente pentru a dovedi că „avem dreptate“, iar convingerile noastre ne focusează atenţia asupra acelor aspecte din jurul nostru care ne susţin părerea. Dacă avem convingerea că viaţă este grea, vom observa aspectele legate de obstacole, iar dacă avem convingerea că viaţă este uşoară, vom observa resurse şi oportunităţi; şi totul vine în sprijinul nevoii psihicului de a ne da dreptate.

În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, atitudinea de „auto-convingere“ devine sabotaj în două cazuri: 

(1) în relaţia cu sine. „Dacă insist să cred că nu ştiu, nu pot, nu mă descurc, nu merit, voi observa în jurul meu, în diverse contexte şi în atitudinea oamenilor, exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Ba chiar voi avea tendinţa de a lua personal şi aspectele neutre şi de a le interpreta ca fiind din zona de neplăcere. Şi asta se întâmplă doar pentru că acolo este atenţia şi imaginaţia mea“, explică psihologul; 

(2) în relaţiile cu ceilalţi. „Dacă insist să cred că ceilalţi nu mă văd, apreciază, înţeleg, acceptă, iubesc, susţin, respectă, că au ceva personal cu mine, voi observa în atitudinea lor exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Mai mult, prin reacţia mea la ceea ce spun, simt, fac ei, pot chiar să-i determin să-mi răspundă exact din «povestea» care-mi displace“, arată Laura Maria Cojocaru.

Când este utilă această atitudine de „auto-convingere“? 

Psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că această atitudine de „auto-convingere“ este utilă în viaţa noastră atunci când convingerile noastre ne ajută să creştem, să evoluăm, să ne menţinem motivaţia către atingerea obiectivelor, să fim flexibili, să putem acceptă, ierta, iubi, respecta pe ceilalţi sau chiar pe noi înşine. Astfel, „auto-convingerea“ poate fi utilă atunci când alegem cinci aspecte de bază:

Credinţa: să credem în noi înşine şi în propriile resurse, să credem în viaţă, să credem că fiecare problemă are cel puţin o soluţie.

Flexibilitatea: să rămânem flexibili în a păstra ce este util în convingerile noastre şi a schimba ce nu ne mai este de folos.

Acceptarea: să acceptăm că părerea noastră nu este singura valabilă şi că putem găsi modalităţi de gândire care să ne aducă mai aproape de rezultat.

Curiozitatea: să rămânem curioşi în a descoperi noi şi noi variante mai rapide, mai uşoare şi mai plăcute pentru atingerea obiectivelor.

Creativitatea: să ne folosim creativitatea pentru a construi ceva nou şi mai bun, plăcut şi/sau potrivit pentru noi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: