Cum să-ţi protejezi sănătatea când apar simptomele de coronavirus

Cum să-ţi protejezi sănătatea când apar simptomele de coronavirus

Marea majoritate a persoanelor infectate cu noul coronavirus nu prezintă niciun simptom de boală sau au forme foarte uşoare de Covid-19. Asta înseamnă puţină febră, tuse uşoară şi oboseală. Există, încă, multă confuzie despre cum să-ţi protejezi sănătatea şi în special plămânii când începi să ai simptome uşoare de coronavirus. Iată ce te sfătuiesc doctorii specialişti în boli infecţioase.

Chiar dacă urmezi cu stricteţe regulile de igienă, porţi mască şi păstrezi distanţa socială, o simplă ieşire la cumpărături sau o plimbare în jurul blocului te poate infecta cu noul coronavirus. Desigur, toate măsurile impuse de autorităţi şi recomandate de medici ajută, dar şansele de a învinge boala, dacă totuşi, o faci, cresc când iei nişte măsuri în plus de protecţie.

Protejează-ţi plămânii

În primul rând, evită orice activitate care îţi poate afecta plămânii. Asta înseamnă inhalarea toxinelor, a fumului de orice fel. Renunţă la fumat şi nu te expune fumului de ţigară provenit de la alţi fumători. De asemenea, evită să respiri aer poluat. Odată cu încălzirea vremii, oamenii care locuiesc la curte sunt tentaţi să facă grătare. Dacă te expui prea des la fumul creat de acestea, plămânii tăi vor avea de suferit. Focurile de cărbuni sau de lemne sunt dăunătoare mai ales persoanelor care suferă de alergii sau de astm. Pe de altă parte, obişnuieşte-te să-ţi începi dimineaţa cu exerciţii aerobice, în faţa geamului larg deschis. Acestea sunt benefice pentru starea ta generală de sănătate, inclusiv pentru plămâni.

Întăreşte-ţi sistemul imunitar

Cercetătorii sunt de părere că noul coronavirus atacă organismul uman cu atât mai viguros cu cât victima are un sistem imunitar mai slăbit. În general, sistemul imunitar este slăbit de o boală cronică, precum cancerul sau diabetul, dar şi de stres sau de stilul viaţă. Pentru a-l întări, trebuie, în primul rând, să elimini stresul, să reduci consumul de alcool, să faci cel puţini 30 de minute de mişcare pe zi şi să dormi între şapte şi opt ore pe noapte. De asemenea, hrana trebuie să fie cât mai nutritivă. Asta înseamnă o dietă bogată în fructe şi legume. Înlocuirea lor cu vitamine şi suplimente nu ajută sistemul imunitar. Singura vitamină pe care o recomandă, de altfel, doctorii în această perioadă este vitamina D, pentru a suplini cât de cât lipsa expunerii noastre la soare - una din sursele principale a acestei vitamini.

Bea multă apă

Persoanele care au febră se deshidratează repede dar, indiferent că eşti sau nu bolnav, trebuie să-ţi menţii organismul hidratat. Asta înseamnă, în general, între 1.5 l şi 2 l de lichide pe zi. Atenţie, însă, băuturile alcoolice, cele cu multă cofeină şi sucurile carbogazoase au efectul exact opus, adică tind să te deshidrateze. Apa plată rămâne cel mai eficient hidratant. Chiar dacă simţi că nu îţi este sete, este recomandat să bei apă cât mai des în timpul zilei. Pentru a şti dacă organismul tău este suficient de hidratat, monitorizează-ţi urina: dacă aceasta este închisă la culoare, ai nevoie, urgent, de fluide.

Stai pe burtă

Pacienţii cu Covid-19 internaţi în secţiile de terapie intensivă, unde sunt conectaţi la aparate care îi ajută să respire sunt, de obicei, întorşi cu faţa în jos de câteva ori pe zi. Acest lucru îi ajută să respire mai bine. Acelaşi lucru îl poţi face şi tu, acasă, dacă prezinţi simptome de coronavirus. Dacă, însă, suferi de astm, ai probleme de mobilitate sau eşti gravidă, nu este recomandat să stai întină în pat cu faţa în jos. Pe de altă parte, îţi poţi ajuta plămânii făcând exerciţii de respiraţie, adică mici sesiuni de inspirat şi expirat adânc. Respiraţia, însă, trebuie făcută doar pe nas şi nu mai mult de 10 trageri de aer în piept pe sesiune, pentru a evita starea de ameţeală sau de hiperventilaţie.

Desigur, în cazul în care prezinţi simptome de Covid-19, fie ele şi uşoare, contactează-ţi medicul de familie, care te va informa c ai de făcut şi ce tratament trebuie să urmezi, în funcţie de starea în care te afli.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: