Cum să-ţi organizezi mai eficient timpul, pentru mai multă satisfacţie în viaţa ta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un orar haotic la job şi cu tot mai puţină ordine în sfera personală, fiecare dintre săptămânile tale arată la fel. Chiar dacă îţi propui să tragi linie şi să o iei de la capăt, niciodată nu găseşti timpul necesar pentru a-ţi încărca bateriile cu energie şi pentru a te organiza, astfel încât viaţa ta să capete din nou sare şi piper.

Deşi fiecare dintre noi are ritmul propriu, disciplina este cea care ne ajută pe toţi să ne atingem mai uşor obiectivele. Reţete ale succesului sunt multe, iar mentori care să ne vândă poveşti de succes se găsesc la tot pasul. Pentru rezultate pe termen lung, însă, nu este suficient să cauţi soluţii-minune, ci să iei măsuri bine calculate, pas cu pas.

Începe organizarea cu ordinea din casă

Dacă o minte sănătoasă nu poate convieţui decât cu un corp sănătos, atunci niciuna dintre ele nu se poate acomoda cu adevărat într-un spaţiu haotic. Chiar dacă eşti o fire boemă, nu-ţi vei putea schimba rutina pe termen lung fără o reamenajare a spaţiului în care locuieşti. Într-o casă ordonată, gândurile îţi vor fi mai aşezate, pentru că nu vei mai pierde timp de fiecare dată când vei căuta ceva, iar aspectul general îţi va inspira calm.

Poţi începe ordinea cu o debarasare serioasă, în urma căreia să renunţi la toate obiectele decorative inutile, la hainele care ţi-au rămas mici sau la electrocasnicele care sunt depăşite. Foloseşte spaţii de depozitare bine delimitate şi grupează-ţi lucrurile în funcţie de specificul lor. Nu în ultimul rând, creează-ţi un obicei zilnic din a face o curăţenie rapidă, pentru a nu lăsa dezordinea să pună stăpânire pe casa ta.

Învaţă să economiseşti

Atunci când ai un plan important sau o idee pe care visezi de mult timp să o pui în practică, şansele de reuşită sunt mult mai mari dacă ai o rezervă de bani. Pentru asta, însă, ai nevoie să regândeşti felul în care îţi administrezi veniturile, astfel încât nu doar să te descurci în fiecare lună, ci chiar să faci economii. Împuţinează ieşirile în oraş din timpul săptămânii, iar atunci când mergi la supermarket, foloseşte o listă de cumpărături. Alege să călătoreşti mai des cu transportul în comun şi planifică-ţi vacanţele din timp, pentru a prinde bilete de avion ieftine.

În cazul în care ai făcut o obişnuinţă din a-ţi cumpăra cele mai noi gadgeturi şi din a-ţi umple casa cu electrocasnice de top, foloseşte mai mult timp ceea ce ai deja şi amână noile achiziţii. Dacă simţi nevoia unui upgrade, aşteaptă o săptămână, iar apoi evaluează cu luciditate dacă ai nevoie cu adevărat să faci o cheltuială majoră. Vânează ofertele speciale şi fă cumpărăturile importante pentru casă şi pentru familie în sezonul de reduceri. Dacă vei face un obicei din a cheltui judicios şi vei direcţiona banii economisiţi către un depozit online, cu dobândă avantajoasă, îţi vei atinge rapid obiectivele. 

Verifică-ţi săptamânal lista de priorităţi

Nu lăsa nicio săptămână să înceapă fără să arunci un ochi pe lista cu acţiunile, cheltuielile şi evenimentele importante care se anunţă pentru zilele ce urmează. Nu ai încă o astfel de listă?  Alege o agendă pe care să o ţii într-un loc bine stabilit şi formează-ţi obiceiul de a consemna, din când în când, toate lucrurile care contează şi pentru care ai nevoie de bani, de timp sau de ajutorul cuiva.

Alege o zi din weekend pentru a recapitula săptămâna care a trecut, pentru a bifa lucrurile rezolvate şi pentru a trece în revistă obiectivele care trebuie îndeplinite în următoarele şapte zile. Vei avea, astfel, o imagine de ansamblu a programului tău pe termen lung şi vei beneficia de predictibilitate în toate acţiunile. Verifică-ţi lista dimineaţa, la cafea, şi nu vei simţi că faci vreun efort.

Nu mai amâna lucrurile importante

Fie că eşti acasă sau la birou, este uşor să scapi din vedere lucruri care contează. Amânarea rezolvării sarcinilor de lucru sau a treburilor casnice nu face altceva decât să te adâncească în starea de insatisfacţie şi să îţi creeze sentimentul de neputinţă. Poate fi la mijloc lipsa de motivaţie sau oboseala cauzată de un program supraîncărcat, dar, de cele mai multe ori, adevăratul vinovat este lipsa ta de concentrare. Hărnicia, eficienţa şi poate chiar inspiraţia nu vin dintr-o dată, ci în urma cultivării unor obiceiuri care să îţi structureze activitatea de zi cu zi.

Pentru a duce la bun sfârşit un proiect, identifică exact etapele pe care trebuie să le urmezi de-a lungul procesului de lucru. Stabileşte care sunt sarcinile ce depind în mod direct de contribuţia ta şi prioritizează-ţi acţiunile în funcţie de anvergura lor. Renunţă la scuze, cum ar fi telefoanele sosite din partea prietenilor sau micile pofte ce pot transforma o gustare într-un festin, tocmai când deadline-ul se apropie de final. Obişnuieşte-te să lucrezi în condiţii de confort scăzut, pentru a deveni cât mai adaptabil în orice mediu de lucru.

Urmează un regim alimentar echilibrat

Este foarte natural să-ţi doreşti rezerve interminabile de energie, pentru a duce la capăt fiecare sarcină şi pentru a deveni un om mai eficient, dar va trebui să faci ceva concret în acest sens. O dietă dezechilibrată şi un orar haotic, după care să iei masa sunt metode sigure pentru a mai adăuga o problemă pe lista celor cu care deja te confrunţi. Cu un regim alimentar deficitar, vei avea o stare apatică şi un tonus scăzut, care îţi vor tăia din elanul necesar pentru a reuşi în toate.

Lipsa vitaminelor şi mineralelor din organismul tău poate fi compensată doar dacă nu neglijezi obiceiul sănătos de a-ţi oferi suficiente elemente nutritive. Renunţă să mai consumi alimente grase sau prăjite, să mai comanzi preparate de tip fast-food sau să îţi mai faci mici plăceri dulci, pe care apoi să le transformi într-un foarte nesănătos obicei zilnic. Măreşte porţia de legume şi fructe şi adaugă în dieta ta carnea de vită, de curcan şi de peşte. Vei vedea rapid schimbări pozitive.

Nu spune nimeni că este simplu să-ţi transformi stilul de viaţă, dar un strop de preseverenţă şi multă seriozitate te pot duce acolo unde astăzi doar visezi să fii. Cu sfaturile de mai sus, vei trăi mai ordonat şi vei avea din nou motive de satisfacţie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite