Cum riscăm să devenim suspecţi, conform experţilor care analizează imaginile surprinse de camerele video stradale FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monitorizarea video stradală contribuie semnificativ la scăderea ratei criminalităţii. Foto: Arhivă
Monitorizarea video stradală contribuie semnificativ la scăderea ratei criminalităţii. Foto: Arhivă

Artista şi fotografa olandeză Esther Hovers a descoperit, cu ajutorul camerelor video inteligente amplasate în Boston, Chicago şi Washington, comportamente deviante în rândul pietonilor. Inspirată de imaginile video înregistrate în SUA, aceasta a realizat mai multe fotografii în zone populare din Bruxelles, care au fost analizate de specialişti.

După ce a intervievat experţi în securitate din Olanda despre cum funcţionează un sistem de monitorizare stradală, Hovers a ajuns la concluzia că cele mai multe personaje “deviante” sunt oameni obişnuiţi care fac lucruri neobişnuite, relatează Wired. 

Acestea inlcud oameni care aşteaptă prea mult timp, care se mişcă prea repede, care stau într-un colţ, se uită peste umăr, care merg în direcţia opusă valului de oameni sau care abandonează ceva, grupuri de oameni care se scindează inopinat şi pietoni care au mişcările sincronizate.

Ceea ce Hovers vrea de fapt să scoată în evidenţă este că cele mai multe din aceste “comportamente deviante” capturate de camere video de cele mai multe ori nu anticipează şi nici nu dezvăluie o crimă, ci mai degrabă arată oameni obişnuiţi care fac lucruri ieşite din comun la un anumit moment dat.

Totuşi, potrivit BBC, rata criminalităţii a scăzut cu 30% în Shanghai de când administraţia oraşului a introdus această metodă inteligentă de monitorizare. În medie, poliţia poate ajunge la scena activităţii suspecte în trei minute.

Hovers şi-a intitulat seria de fotografii False Positives (n.r. Pozitive false), potrivit cotidianului The Washington Post.

Anomalia Nr. 1 – Persoane care stau nemişcate

Când o persoană este văzută că stă nemişcată într-o zonă pietonală în care pietonii se mişcă de obicei, iată un semnal de alarmă pentru echipele de monitorizare.

Anomalia Nr. 2 – Mişcări rapide

O anumită schimbare a vitezei, spre exemplu a o “lua la fugă” dintr-o dată, reprezintă uneori un comportament suspect.

Anomalia Nr. 3- Obiecte abandonate

În imaginea de mai jos putem observa o valiză amplasată lângă un indicator rutier, nefiind nimeni în preajma acesteia. Valiza s-ar putea afla acolo dintr-un motiv inofensiv, dar există şi posibilitatea ca aceasta să conţină o bombă.  

image

Foto: dailymail.co.uk

Anomalia Nr. 4 – Stană de piatră 

Dacă pietonii stau inerţi, ei aşteaptă în mod normal să traverseze ori să oprească un taxi. Dar cineva care stă nemişcat într-un colţ, retras, devine suspect, potrivit experţilor în securitate.

Anomalia Nr. 5 – Grupuri de oameni care se scindează

Un grup de oameni care merg împreună poate ridica semne de întrebare dacă se scindează brusc. Îşi luau ‘la revedere’ după prânz sau se despărţeau după comiterea unei infracţiuni?

Anomalia Nr. 6 – Mişcări sincronizate

Grupuri de oameni mergând împreună şi având ritmul coordonat, precum în fotografia de mai jos, iată un alt exemplu care poate fi considerat un comportament suspect. Sunt aceştia doar oameni de afaceri care se îndreaptă spre o întâlnire sau este o altă situaţie care ar trebui să fie studiată?

image

Foto: dailymail.co.uk

Anomalia Nr. 7 – Să priveşti înapoi în mod repetat

La fel cum un obiect amplasat pe trotuar sau în aeroport şi abandonat acolo trezeşte suspiciuni, aşa şi o persoană care se uită constant peste umăr sau înapoi, în special în timp ce merge, îţi poate da de bănuit (foto jos).

image

Foto: dailymail.co.uk

Anomalia Nr. 8 – Mersul în sens invers

Camerele video inteligente care încearcă să depisteze comportamente deviante pot identifica relativ uşor persoanele care se deplasează în sens invers direcţiei pe care o are majoritatea oamenilor din imediata vecinătate. Încă o situaţie în care un om obişnuit poate deveni suspect. (foto jos).

image

Foto: dailymail.co.uk

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite