Cum să respecţi rezoluţiile de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Promisiunile pe care oamenii şi le fac la trecerea dintre ani sunt adeseori date uitării în zilele următoare FOTO Shutterstock
Promisiunile pe care oamenii şi le fac la trecerea dintre ani sunt adeseori date uitării în zilele următoare FOTO Shutterstock

Că este vorba despre aspecte care ţin de sănătate, de relaţiile personale sau de performanţele profesionale, mulţi îşi propun să facă schimbări în noul an. Dar de la vorbe la fapte poate fi cale lungă în lipsa unui plan care să ne ajute să ducem la îndeplinire promisiunile făcute de Revelion.

Fiecare dintre noi îşi propune cel puţin un obiectiv pentru anul ce urmează. De regulă, el are legătură cu lucruri pe care le-am amânat sau neglijat în anul anterior, cum ar fi sănătatea ori viaţa de familie. De Anul Nou, promisiunile ne par mai uşor de îndeplinit, pentru ca apoi să realizăm că ne lipsesc determinarea, disciplina sau ambele. Probabil că nu există fumător care să nu-şi fi propus măcar o dată la trecerea dintre ani să scape de viciul care îl îmbolnăveşte şi îi sărăceşte bugetul. Femeile ştiu şi ele foarte bine cât de greu este să te ţii de o rezoluţie, căci multe dintre ele îşi propun să urmeze diete după Revelion, dar puţine reuşesc.

Determinarea este, fireşte, esenţială pentru a duce la începlinire promisiunile pe care ni le facem zilele acestea, dar ea nu este suficientă, în opinia dr. Henry Cloud, psiholog clinician citat de postul american Fox News. Pentru a avea puterea de a duce la capăt promisiunile făcute la trecerea dintre ani, ar fi necesare alte două „ingrediente“: o sursă nouă de energie şi o strategie care să-ţi permită să foloseşti eficient această energie. Un exemplu oferit de dr. Cloud: dacă vrei să respecţi o dietă pe termen lung, ai nevoie de energia pe care o poate oferi un grup de suport şi de un plan bine structurat cu privire la dieta respectivă. Iată alte câteva trucuri oferite de specialist celor care şi-au propus ca 2013 să fie un an mai bun decât cel care ia sfârşit în curând:

Înconjoară-te de oameni care au aceleaşi obiective. În străinătate, programele de control al greutăţii – de tipul „Weight Watchers“ - se bucură de mare succes tocmai pentru că oamenii beneficiază de susţinerea psihologică a altor persoane interesate de un stil de viaţă sănătos sau a unora care l-au pus deja în aplicare. De câţiva ani, există şi în România mai multe grupuri de suport pentru persoanele care vor să slăbească. Fumătorii pot apela şi ei la terapie de grup, gratuită chiar prin intermediul unui program naţional derulat de Ministerul Sănătăţii, denumit „Stop Fumat“. Detalii despre acest program găseşti pe: http://www.stopfumat.eu. După acelaşi principiu, dacă ţi-ai propus să fii mai glumeţ, dr. Henry Cloud recomandă să de înconjori de oameni care au această calitate.

Fii pregătit pentru eşec. Nu este deloc uşor să respecţi cu stricteţe o dietă şi, în general, să urmezi cu rigurozitate un plan de orice fel. Poate că în două din cele şapte zile ale săptămânii ai „scăpat“ la o prăjitură sau ai fumat câte o ţigară-două, dar nu ar trebui să te dezarmezi. Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac oamenii în astfel de situaţii, spune dr. Cloud, este că renunţă definitiv la obiectivul lor pentru că devin dezamăgiţi de ei înşişi. „Când dai greş, priveşte eşecul ca pe un lucru normal. Nu gândi conform principiului «totul sau nimic». Ia fiecare zi în parte şi nu te îngrijora dacă dai greş într-una dintre ele. Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faci este să o iei de la capăt (...) Încearcă mâine să faci lucrurile mai bine decât ieri“, ne sfătuieşte psihologul.

Descoperă ce nu a mers bine la încercările anterioare. Multe persoane nu sunt acum la prima încercare de a pune în aplicare o promisiune. Din eşecurile anterioare pot afla unde au dat greş şi ce pot face pentru a avea succes de această dată. „Există persoane care te-au împiedicat să-ţi atingi obiectivul? Nu poţi spune «Nu»? Te descurajezi dacă dai greş într-o zi şi renunţi la ţelul tău? Nu ţi-ai oferit suficient timp pentru a rezolva ce ţi-ai propus? „Dacă ai o rezoluţie de Anul Nou, trebuie să afli mai întâi unde sunt pierderile de energie şi ce provocat eşecul în trecut“, recomandă dr. Henry Cloud.

Împarte obiectivul tău în paşi mici. Oricât de multă ambiţie ai avea, nu vei reuşi să slăbeşti peste noapte 10 kilograme. Pentru a reuşi o asemenea performanţă, ar trebui să-ţi planifici obiective mai mici, cum ar fi să mănânci azi doar trei felii de pâine, mâine –două şi abia după câteva zile să renunţi definitiv la ea. Dacă ţi-ai propus să scapi de un credit la bancă, poţi începe prin a renunţa la câte o ieşire în oraş sau la câte un moft. Pune deoparte banii economisiţi şi vei constata la final de lună că sacrificiul nu a fost în zadar. Ai şanse mult mai mari să-ţi atingi scopul în paşi mici decât dacă ţi-ai stabili de la început obiective dificile, cum ar fi să renunţi bursc la lucrurile care-ţi aduc plăcere pentru a slăbi sau pentru a face economii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite