Cum îi putem critica pe colegii de muncă fără ca aceştia să se simtă jigniţi

Cum îi putem critica pe colegii de muncă fără ca aceştia să se simtă jigniţi

Există metode inteligente prin care poţi critica poţi ameliora criticile aduse unui coleg de muncă

În viaţă suntem puşi adesea în situaţia de a critica acţiunile altora, iar asta poate fi o sarcină descurajatoare. Nimănui nu îi place să i se spună că a greşit, însă dacă permitem oamenilor să acţioneze în acelaşi fel, aceştia vor continua să facă aceleaşi greşeli. Există însă câteva modalităţi prin care îi putem critica pe alţii fără să-I transformăm în inamicii noştri.

Ştiri pe aceeaşi temă

1. „ Şi eu am făcut singură aceeaşi greşeală“

Acest lucru nu dă niciodată greş atunci când vrei să ameliorezi situaţia. Chiar dacă nu este adevărat, puteţi îmblânzi criticile, spunând lucruri precum „am făcut eu şi eu aceeaşi greşeală“, „în situaţia ta aş fi făcut acelaşi lucru, dar...“. Motivul pentru care această tactică funcţionează este că nu te face să pari că ai un aer de superioritate. 
 

2. Tonul vocii

70% din conversaţie este dată de tonul vocii şi de expresiile faciale. Cuvintele pot fi un aspect nesemnificativ. Dacă trebuie să evidenţiezi o eroare în comportamentul cuiva, fii foarte atent la modul în care o exprimi. Evită să vorbeşti pe un ton care exprimă sarcasm, furie, ostilitate sau superioritate. Pe cât posibil, vorbeşte într-un mod politicos, prietenos şi natural. Aceasta face o mare diferenţă. Chiar dacă simţi că persoana merită mânia sau sarcasmul tău, nu te va ajuta să o critici în acest fel, deoarece va reacţiona negativ. 
 

3. Zâmbeşte

Dacă un coleg a făcut ceva care te-a deranjat, este dificil să-l critici fără să-ţi exprimi emoţiile negative. Dacă se întâmplă acest lucru, încearcă să zâmbeşti înainte şi în timpul conversaţiei. Când zâmbim, dezamorsăm subconştient situaţiile tensionate. Când zâmbim, este mai uşor să ne relaxam şi să creăm o vibraţie pozitivă.
 

4. Critică lucruri importante

Dacă criticăm oamenii pentru fiecare greşeală mică, atunci când va fi vorba de ceva grav, ei vor fi dezvoltat deja o aversiune faţă de natura noastră critică. Fii tolerant acolo unde este posibil şi acceptă micile diferenţe de comportament şi viziune.
 

5. Deghizează critica

Cu puţină inteligenţă putem să schimbăm comportamentul cuiva fără să apelăm neapărat la critică. Dacă un coleg de muncă continuă să facă ceva greşit, încearcă doar să-i sugerezi modul corect de a face acest lucru. Sugerarea modul corect de a face lucrurile implică doar critici implicite, iar dacă în felul acesta obţii rezultatele dorite, asta este tot ce contează.
 

6. Lăudă înainte să critici

Toţi colegii de muncă au anumite calităţi. Dacă trebuie să critici pe cineva, de ce să nu începi prin a puncta câteva lucruri bune pe care le-a făcut. Acest lucru îi va da o stare bună şi, prin urmare, va primi mai uşor criticile. Evident, ar trebui să existe şi ceva sinceritate în lauda noastră, altfel îşi va da seama că este o linguşire falsă.
 
Sursa: LifeHack
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările