Cum putem ajuta rudele vârstnice izolate pentru a nu cădea pradă singurătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
batran

Există vârstnici pentru care, în aceste vremuri, fericirea înseamnă o vorbă bună la telefon, încurajarea că totul va fi bine sau câteva cumpărături lăsate la uşă.

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani sunt considerate cele mai vulnerabile în faţa pandemiei de coronavirus. Conform autorităţilor, au voie să iasă din case doar între 11.00 şi 13.00, iar acest lucru numai când au nevoie de bunuri care acoperă necesităţile de bază.

3,5 milioane de români au peste 65 de ani, iar dintre aceştia majoritatea trăieşte în mediul rural, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cu alte cuvinte, aproape unul din cinci români intră în categoria considerată vulnerabilă în faţa noului coronavirus.Totuşi, pe lângă vulnerabilitatea în faţa virusului, aceştia sunt expuşi înainte şi în faţa singurătăţii. Fără nimeni lângă ei, izolaţi şi, cei mai mulţi, bolnavi, mulţi bătrâni ajung să se simtă abandonaţi şi uitaţi dincolo de uşile închise.

Aşadar, cum ne putem susţine rudele în vârstă, fără să le expunem riscului?

Asiguraţi-vă că au alimentele de bază

Oferiţi-vă să-i ajutaţi, lăsându-le la uşă alimentele de care au nevoie. Când le faceţi cumpărăturile, nu uitaţi să lăsaţi şi câteva reţete noi care să-i distragă din faţa televizorului.

Sunaţi periodic persoanele vârstnice pe care le cunoaşteţi

Rugaţi şi ceilalţi membrii ai familiei să se alăture initiativei. Sunaţi prin rotaţie, pentru a le da sentimentul de aparneneţă şi conectivitate.

Abordaţi subiecte relaxante, care să le distragă atenţia de la pandemia Covid-19

Aproape trei sferturi dintre români discută cel puţin o dată pe zi despre epidemia de coronavirus cu familia, arată un sondaj INS. Încercaţi să evitaţi subiectul pandemiei în discuţiile cu persoanele vârstnice izolate. Întrebaţi despre seriale sau cărţile preferate, povestiţi-le ce năzdrăvănii au mai făcut copiii sau ce planuri aveţi pentru când lucrurile vor reveni la normal.

Începeţi o discuţie despre protecţia împotriva Covid-19 şi cum să se ferească de escroci

Fără a alimenta starea de anxietate, nu scăpaţi din vedere o discuţie despre regulile de care trebuie să ţină cont în această perioadă.  Nu uitaţi nici să-i avertizaţi cu privire la posibilele escrocherii, asigurându-i că nu veţi pune pe nimeni care să îi sune pentru a le cere bani sau date personale.

Faceţi-le o listă cu numerele de telefon de care ar putea avea nevoie

Asiguraţi-vă că ştiu numărul de urgenţă 112 şi când trebuie să-l apeleze, contactul direcţiei de asistenţă socială pe raza căreia îşi au domiciliul sau telefonul vârstnicului - 0800 460 001 - unde persoanele vârstnice primesc sfaturi şi sunt îndrumate de operatorii specializaţi în asistenţă socială.

Încurajaţi-i să rămână activi fizic

S-ar putea să le lipsească plimbările către magazine sau în parc, dincolo de faptul că menţinerea unei vieţi active este vitală pentru sănătatea fizică şi psihică. Aşa că inspiraţi-i prin exemplul personal, făcând genuflexiuni, ridicări de mici grutăţi, întinderi lombare sau ridicări pe vârfuri şi povestiţi-le la telefon despre activităţile voastre.

Planuiţi împreună o vizită pentru când totul va reveni la normal

Pentru cei care se simt singuri şi izolaţi, asigurările că vor reveni la activităţile de dinaintea pandemiei şi că totul va fi bine sunt de-a dreptul  reconfortante. Nu uitaţi să planificaţi o vizită pentru când totul va reveni la normal.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite