Cum să munceşti în mijlocul gălăgiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există metode prin care zgomotul din exterior nu mai are de ce să fie o piedică în calea concentrării
Există metode prin care zgomotul din exterior nu mai are de ce să fie o piedică în calea concentrării

Toţi cei care lucrează în spaţii deschise, în care birourile nu au, practic, bariere fonice se confruntă cu această situaţie zilnic: gălăgia rezultată din zeci, dacă nu sute de oameni care mişună fără oprire. Zgomotul tastaturii, râsetele şi discuţiile colegilor sunt coşmarul unui introvertit care nu are nevoie decât de linişte, ca să lucreze.

Ani de privare a intimităţii, spaţii înguste şi colegi cu verbiaj i-au transformat pe unii în maeştrii în arta liniştirii. „Business Insider” oferă cele mai de preţ sfaturi pentru cei care nu reuşesc să se concentreze şi să-şi facă treaba în astfel de condiţii.

Căştile sunt prietenele tale
Investiţia într-o pereche foarte bună de căşti este cea mai bună idee. Vor bloca tot zgomotul care vine din exterior, „ca să nu mai vorbim că poţi să o asculţi pe Britney Spears fără să mai fi judecat”, scrie publicaţia americană.

Dar nici nu te transforma într-o persoană care nu mai poate fi deranjată. „Aveam un angajat care purta nişte căşti atât de mari că arăta ca un pilot. De fiecare dată când aveam nevoie de el, trebuia să mă duc să-l bat pe umăr, pentru că nu mai auzea nimic din jurul său”, este mărturia unui şef din „Business Insider”.

Volumul nu trebuie să ajungă la maximum şi se poate asculta muzică doar cu o ureche, astfel încât să păstrezi contactul, totuşi, cu ce se întâmplă lângă tine.

Ieşi la plimbare
Când uşa nu poate fi închisă pentru că nu există, ieşi afară să te reculegi. O vizită scurtă la cafenea nu strică sau la cea mai apropiată cantină de tine. Repetă asta de câte ori ai nevoie, te vei întoarce mult mai uşurat.

Opreşte înainte să înceapă
„Un om deştept este un om preventiv”, spune o vorbă mai veche. Măsurile preventive, în acest caz, sunt la fel de necesare precum liniştea. Dacă ştii că ai un deadline urgent şi important, nu te feri să vorbeşti cu colegii tăi în ziua respectivă.

Împrăştie vestea, nu vor rămâne imuni la rugămintea ta. Nu fi preocupat, însă, doar de misiunea ta. Ai grijă să pari, măcar, interesat şi de munca celorlalţi, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu. Aşa se creează empatia la locul de muncă, dar, mai ales, alianţele. Începi dimineaţa la cafea şi alege-ţi ţinta cu grijă.

Atrage atenţia 
Câteodată, mediile de lucru zgomotoase pot deveni necontrolabile. Dar, de cele mai multe ori, oamenii nu realizează cât de mult zgomot fac şi ar aprecia să le fie atrasă atenţia, dar într-un mod cât mai blând, fără resentimente.

Aşa că dacă toate măsurile de mai sus nu funcţionează, nu te feri să vorbeşti cu colegii tăi, cu zâmbetul pe buze. Arată-le că-ţi pasă despre ce vorbesc, apoi sugerează-le politicos să se mute în sala de conferinţe. Poţi să le spui că vii şi tu, dar trebuie să termini nişte lucruri mai întâi. Cât timp nimeni nu este jignit sau criticat, totul va merge de la sine. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite