Cum ne influenţează vremea psihicul

Zile mai scurte şi mai reci, soare cu dinţi... Imediat ne simţim mai obosiţi şi mai lipsiţi de chef. Unele persone sunt mai predispuse la depresii în perioadele reci, altele îşi păstrează mai uşor buna dispoziţie. Iată de ce.

Aproape jumătate dintre oameni se plâng de lipsă de energie şi de depresie în cursul anotimpului rece. Scăderea intensităţii luminii, zilele mai scurte şi cele ploioase sunt responsabile pentru această stare.

Organismul uman are nevoie de o intensitate luminoasă de cel puţin 2.000 de lucşi timp de două ore pe zi pentru a-şi păstra echilibrul intern. Iarna, în interiorul locuinţei, lumina scade până la o intensitate de 500 de lucşi. De aici oboseala, insomnia, pofta de mâncare şi oboseala pe care o resimţim dimineaţa.

Sportul face minuni

Însă nu suntem total lipsiţi de apărare în faţa capriciilor din sezonul rece. Putem "păcăli" astenia schimbându-ne puţin stilul de viaţă. Alergatul ajută la producerea de endorfine, hormonii care ne fac să ne simţim bine. Dacă nu eşti o fire sportivă îţi va fi destul de dificil să faci exerciţii de mai multe ori pe săptămână, dar vei vedea ca merită. Poţi înlocui alergatul cu plimbări lungi prin parc în zilele însorite.

Citește articolul integral, pe clicksănătate.ro.


Citește și:
Reguli simple pentru o viaţă lungă a memoriei

Ce pot arăta schimbările bruşte de dispoziţie


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: