Cum ne influenţează trecerea la ora de iarnă creierul şi procesele interne ale corpului

Cum ne influenţează trecerea la ora de iarnă creierul
şi procesele interne ale corpului

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă creierul şi procesele interne ale corpului FOTO 123RF

Viaţa oamenilor se învârte în jurul ciclului de lumină şi întuneric al celor 24 de ore pe care le avem la dispoziţie în fiecare zi. O parte din funcţiile biologice sunt reglate în timpul zilei, iar altele pe timp de noapte, atunci când organismul înregistrează reacţii biologice în lanţ. Schimbarea orei are astfel un efect benefic asupra creierului nostru.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultima duminică din octombrie s-a trecut la ora oficială de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00. Acest lucru înseamnă că ne bucurăm de mai multă lumină în momentul trezirii. Deşi la prima vedere nu pare un lucru important, cercetătorii spun că intensitatea luminii influenţează puternic mecanismele organismului, scrie scientificamerican.com.

Lumina este detectată de celule speciale în retină, această informaţie fiind transmisă la ceasul corpului intern, situat într-o parte a creierului numită nucleu suprachiasmatic. Acesta se află în hipotalamus, care este responsabil pentru reglarea proceselor interne ale corpului.

Reacţia biologică în lanţ continuă cu detereminarea secreţiei de cortizol, cunoscut şi ca „hormonul stresului pozitiv“. O explozie puternică în secreţia de cortizol are loc în primele 30 de minute după trezire. Aceasta se numeşte răspunsul trezirii cortizolului (CAR), nivelul său fiind mai mare atunci când ne trezim şi în cameră este lumină, lucru care promovează o mai bună funcţionare a creierului.

Studii anterioare au arătat că cei mai afectaţi de anotimpurile în schimbare au înregistrat CAR-uri mai mici, ceea ce provoacă stres şi anxietate. Totuşi, trezirea în dimineţile de iarnă cu ajutorul unei lumini artificiale a reuşit să restabilească cantitatea de cortizol, ceea ce atrage o mai bună capacitate cognitivă şi de funcţionare a creierului - mai ales în ceea ce priveşte stabilirea unor obiective, planificarea şi luarea unor decizii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările