Cum îţi găseşti liniştea într-o lume agitată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

E din ce în ce mai greu să ai linişte, să fii relaxat, să-ţi dai timpul şi spaţiul de care ai nevoie ca să trăieşti echilibrat.

Văd atât de des oameni care se enervează la tot pasul, nu mai au răbdare şi nici toleranţă, nici empatie sau compasiune pentru cei din jur. De ce? Pentru că atunci când nu ai timp şi spaţiu pentru tine, nu mai ai loc pentru nimic.

Suntem bombardaţi zilnic cu informaţii pe care uneori nici nu ni le dorim, cu reclame care ne fac să vrem mai mult şi mai multe, care ne instigă să alergăm şi mai tare pentru a avea acele lucruri care ne promit fericirea, fără să ştim că nu ele sunt cele care ne aduc bucurie şi linişte.

Ironia e că nici măcar atunci când le reuşeşti să obţii toate acele lucruri, după o alergătură alertă şi nebună, nu te poţi bucura de ele pentru că eşti obosit, tracasat, copleşit şi cu nervii întinşi la maxim.

Iar atunci când vrem să ne relaxăm, cei mai mulţi dintre noi alegem cele mai ciudate moduri de o face. Intrăm pe net, unde multitudinea de informaţii despre haosul din lume ne izbeşte, ne copleşeşte, făcându-ne să ne concentrăm şi mai mult pe tot ce ne cauzează nefericire, griji şi frustrări.

India – Liniştea care aduce linişte

După o asemenea introducere alarmantă, nu te condamn dacă eşti tentat să crezi că e pur şi simplu imposibil să-ţi găseşti liniştea în ziua de azi, în această lume atât de nebună şi de confuză. Dar adevărul este că nu e aşa. Chiar poţi să-ţi cureţi mintea şi sufletul şi să trăieşti calm şi fără stres.

În primul rând, e important să fii conştient de un lucru. Nu găseşti liniştea în exterior, ci în interiorul tău. Iată ce fac eu zilnic pentru a obţine un pic mai multă pace în ciuda ritmului haotic în care mă regăsesc şi eu de cele mai multe ori.

În primul rând, aleg conştient să „uit“ din când în când de telefon.

Această mică unealtă parşivă vrea să te convingă că ţi-e cel mai bun prieten şi cel mai de nădejde aliat, dar nu face decât să te sece de energie. Te menţine lipit de el, dependent de el şi-ţi serveşte forţat informaţii de care nu ai nevoie sau frustrări la tavă, mai ales dacă-l foloseşti pentru a intra în social media. Pe Facebook şi Instagram vezi oameni cu vieţi aparent perfecte, cu atitudini Zen şi dimineţi fără cearcăne şi începi să te gândeşti la tot ce nu eşti şi la motivele pentru care ţie nu-ţi iese. Ca să scap din această capcană, mi-am impus câteva lucruri simple: nu folosesc telefonul dimineaţa şi seara, mi-am scos notificările, pentru a fi mai puţin tentată să-l deschid mereu, şi am grijă să verific aplicaţia Moment, care-mi monitorizează timpul petrecut pe telefon, pentru a mă asigura că nu încalc limita. 

Îmi iau timp doar pentru mine

Câteva minute dimineaţa şi seara şi câteva ore în weekend – acela e timpul meu pentru mine, pentru sufletul meu. În aceste momente refuz să mă mai uit în exterior şi mă concentrez doar pe mine, pe viaţa mea şi pe nevoile mele. Fac doar ce-mi place să fac – mă uit la un film, răsfoiesc o carte bună sau pur şi simplu stau şi meditez. Obiceiul de a face lucruri pentru tine, lucruri care să te facă să simţi că trăieşti şi că viaţa ta e frumoasă şi echilibrată, ar trebui să fie unul zilnic, de la care să nu te abaţi niciodată. Nimic altceva nu e mai important decât tine.

Cum m-a ajutat meditaţia să-mi găsesc pacea interioară şi fericirea

Timp petrecut în natură

Natura are o forţă fantastică, de care nu mai ştim să ne bucurăm. Ne petrecem toate zilele în birouri cu aer închis, sub lumini fluorescente de neon, doar pentru a ne întoarce seara acasă ca să ne aşezăm în faţa televizorului. Timpul petrecut în natură e esenţial pentru sănătatea fizică şi mentală: îţi îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt, te destresează, reduce inflamaţiile din corp, elimină oboseala cronică, lupta împotriva depresiei şi anxietăţii şi ajută la o mai bună concentrare. Nu trebuie să mergi la munte în fiecare weekend, e suficient doar să petreci zilnic măcar o jumătate de oră în parc şi vei vedea cum starea ta de spirit va începe să se îmbunătăţească vizibil.

Somn

Obişnuiam să cred ca somnul e un semn de slăbiciune, că cu cât dormi mai puţin, cu atât ai mai mult timp la dispoziţie să munceşti şi să-ţi îndeplineşti mai repede ţelurile. Nimic mai greşit. Dacă nu dormi, zilele tale şi eforturile tale şi munca ta sunt compromise. Nu te poţi concentra, eşti irascibil, îţi tună şi-ţi fulgeră constant şi nu te poţi linişti. Somnul e cel mai bun şi mai ieftin remediu pentru pace şi calm şi nu ar trebui să-l subestimăm niciodată.

Sport

N-o să încerc să vă conving să vă faceţi mâine abonament la sală, dar trebuie să vă spun cât de important este să te mişti în fiecare zi, fie că mergi pe jos, iei nişte cursuri de dans sau pur şi simplu dai o tură pe la piscină. Corpul nostru nu e făcut să stea degeaba, mai ales având în vedere viteza cu care ne aleargă gândurile şi mintea. Canapeaua nu ne e cel mai bun prieten, oricât de moale şi de confortabilă ar fi. Un pic de transpiraţie în fiecare zi e reţeta unei minţi calme – o minte concentrată, capabilă să dea ce e mai bun din ea.

Idei de activitate fizică şi sport în aer liber

Scrisul în jurnal

Mi-am dat seama în timp că dacă întorc pe toate părţile gândurile ce-mi zburătăcesc zilnic prin minte nu înseamnă că le rezolv şi le fac să nu mă mai streseze. Dar dacă le aştern pe hârtie, le anulez forţa de a mă mai chinui. De ce? Pentru că făcând asta le conştientizez cu adevărat şi sunt în sfârşit pregătită să le las să plece. Poate părea greu la început să te aşezi la masă cu foaia goală în faţă, dar vei vedea că după câteva minute gândurile vor începe să curgă singure, aproape automat. Iar când te vei ridica, te vei simţi mai uşor şi mai liber. În sfârşit liber.

Timp petrecut cu oameni pozitivi

E atât de important. Mai bine stai singur decât să te înconjori de oameni pesimişti, care nu fac decât să-ţi potenţeze emoţiile negative, temerile, grijile şi stresul. Energia unui om cald, pozitiv, te ajută mai mult decât crezi, pentru că bunătatea e contagioasă şi naşte doar sentimente bune, care te ajută să te calmezi mental şi emoţional. Un om care râde îţi desenează şi ţie un zâmbet pe buze, un om empatic te încurajează şi pe tine să fii măcar un pic mai bun. Nu e prima oară când zic asta, dar suntem într-adevăr suma celor cinci oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite