Cum funcţionează şi cât costă o pompă de căldură, alternativa ecologică a centralei termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa

O pompă de căldură îţi încălzeşte şi aerul, şi apa, e complet ecologică şi mai uşor de întreţinut decât o centrală termică. Cum funcţionează mai exact şi care sunt avantajele ei îţi explică un inginer.

Pompa de căldură extrage energie din exterior şi cu ajutorul unui agent frigorific, o introduce în componenta care se află la interior. Aici, cu ajutorul unui schimbător de căldură care trece căldura din agentul frigorific în apă, agentul termic (sau apa caldă menajeră) ajunge în toată casa, explică inginerul Ciprian Catarig.

Pe scurt, el dă un exemplu simplu: aparatul de aer condiţionat este o pompă de căldură de tip aer-aer, care preia energia din aerul exterior şi o transmite în aerul interior. Şi da, ca orice pompă de căldură, poate furniza şi aer rece.

O pompă de căldură, de patru ori mai eficientă ca un calorifer electric

Pompele de căldură sunt sisteme incredibil de eficiente din punct de vedere energetic: pentru fiecare 1 kilowatt (kw) electric consumat, oferă 4 kw termici de energie. „Dacă ai avea un calorifer electric, cu care ai încălzi casa, la fiecare 1kw electric consumat, îţi oferă 1 kw termic în casă. Deci o pompă de energie este de patru ori mai eficientă ca un calorifer electric sau o centrala electrică”, explică Ciprian.

Apoi, o pompă de căldură e complet ecologică. Nu se mai arde combustibil sau gaz, iar energia electrică se produce într-un mod regenerabil; în general, pompele de căldură reduc cu 70% emisiile de CO2. Diferenţa este vizibilă pe factură, iar amortizarea se poate face într-un singur an, spune Ciprian.

 O pompă de căldură este de 4 ori mai eficientă ca un sistem clasic de încălzire a locuinţei. Foto: daikin.ro

pompă de căldură explicaţie consum
pompă de căldură explicaţie consum

Care sunt tipurile de pompe de căldură disponibile pe piaţă?

Pompa de căldură aer-apă este cea mai uzuală şi simplu de montat. „Are o componentă care se montează în afara locuinţei, ce arată la fel ca unitatea exterioară a unui aparat de aer condiţionat. Unitatea exterioară are un ventilator la fel ca un aparat de aer condiţionat şi, cu ajutorul unui schimbător de căldură, absoarbe energia din aer în agentul frigorific, ca apoi să o transfere în interiorul locuinţei”, explică Ciprian.

Pompa de căldură apă-apă foloseşte energia dintr-un râu sau puţ subteran pentru a extrage căldură pe tot timpul anului. „Necesită un studiu mai complex pentru amplasarea ei, deoarece este necesar un calcul exact pentru debite minime de apă şi verificat cu câte grade va fi afectată sursa de apă pentru a nu dezechilibra fauna şi flora din zonă”, punctează el.

Pompa de căldură sol-apă (denumită şi geotermală) extrage energia din pământ. „Această sursă de energie este cea mai stabilă pe timpul anului, deoarece în adâncime, temperatura pământului variază foarte puţin pe timpul anului. Trebuie ţinut în vedere că pentru această soluţie este necesară introducerea serpentinelor prin care circulă agent termic pentru extragerea energiei din pământ (forările pot fi ori pe orizontală, ori pe verticală în adâncime)”, explică Ciprian.

El spune că mai există şi o altfel de împărţire pe categorii. Astfel, indiferent de mediul din care se extrage energie, la interiorul locuinţei putem avea mai multe variante de pompe de căldură: unitate interioară cu prepararea apei în regim instant (care are dimensiuni mai mici), unitate interioară cu boiler încorporat (care are dimensiuni mai mari, deoarece conţine şi un rezervor în care se încălzeşte apa şi se poate conecta şi la panouri solare) şi unitate interioară cu boiler auxiliar.

 Ca să alegi cea mai bună opţiune pentru tine, cel mai bine este să consulţi un specialist. Foto: daikin.ro

pompă de căldură tipuri
pompă de căldură tipuri

„Pentru a lua o decizie corectă este cel mai bine să discuţi cu un specialist. Pompele de căldură pot fi configurate în foarte multe feluri şi nu există două soluţii la fel. Dacă la exterior pot extrage căldură din aer, apă sau sol, la interior pot fi cu boiler pentru producerea apei calde menajere sau fără, le putem conecta la panouri solare, panouri fotovoltaice, pot funcţiona cu radiatoare, încălzire în pardoseală, ventiloconvectoare sau răcire prin tavan. Flexibilitatea acestor sisteme este atât de mare, încât dacă vrei să fii sigur că ai ales soluţia potrivită pentru locuinţa ta este bine să discuţi cu un specialist în domeniu”, punctează Ciprian. 

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite