VIDEO Cum funcţionează biblioteca umană: în loc de cărţi, le citeşti oamenilor povestea „direct din inimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În biblioteca umană cărţile sunt oameni, iar citirea lor necesită pur şi simplu o conversaţie cu un grup de participanţi care provin din minorităţi sau grupuri marginalizate din societate.

Cărţile bune ne ajută să ne „pierdem” în paginile poveştii cuiva. Numeroase studii demonstrează că procesul de citire este transformator, având capacitatea de a ne ajuta să îi înţelegem şi să interacţionăm mai bine cu oamenii din jur, ne creşte empatia şi ne permite să ne simţim „conectaţi” cu ceilalţi.

Mulţumită unui program inovator denimit„Biblioteca umană”, rezidenţii din Copenhaga şi alte 80 de ţări au posibilitatea de a se pierde în poveşti reale. Conceptul este destul de simplu. Biblioteca a adunat o comunitate de oameni cu poveşti de viaţă unice, care s-au oferit voluntari pentru a fi „cărţi”.

„În loc să citeşti despre provocările unei persoane într-o carte, poţi să te uiţi în ochii lor şi să le auzi povestea direct din inimă”, spune Kelly Flynn, managerul librăriei.

Voluntarii provin din medii diferite, potrivit organizatorilor, dar poveştile lor tind să se concentreze pe o singură temă: rezilienţa.

Astfel, cărţile sunt oameni, iar citirea lor necesită pur şi simplu o conversaţie cu un grup de participanţi care provin din minorităţi sau grupuri marginalizate din societate.

Mulţi dintre voluntarii programului s-au confruntat cu prejudecăţi şi discriminări bazate pe stilul lor de viaţă, sexualitate, religie, ocupaţie sau în orice alt aspect al vieţii lor.

Conceptul a fost preluat în 80 de ţări.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite