Cum arată pandantivul Mariei Antoaneta care s-a vândut cu preţul record de 36 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Antoaneta, regină a Franţei
Maria Antoaneta, regină a Franţei

Un pandantiv cu perlă naturală şi diamante din colecţia de bijuterii a Mariei Antoaneta, renumita Regină a Franţei din secolul al XVIII-lea, a fost vândut pentru suma de 36 de milioane de dolari de către casa de licitaţii Sotheby’s din Elveţia, care subliniază că este un record absolut.

Pandantivul, care conţine o perlă naturală în formă de pară (26 mmx18 mm), a fost vândut pentru 36 de milioane de dolari (31,8 milioane de euro) unui cumpărător care a dorit să-şi păstreze anonimatul.   

Estimat la aproximativ 2 milioane de dolari, pandantivul a fost achiziţionat după o luptă crâncenă disputată între cei care şi-au dorit bijuteria, scrie bbc.com.

Conform casei de licitaţii Sotheby, este un record mondial pentru vânzarea unei perle. Recordul precedent pentru cea mai scumpă perlă a fost bifat de un colier ce a aparţinut actriţei Elizabeth Taylor, pentru care casa de licitaţie Christie a primit 11,8 milioane de dolari, în 2011.


FOTO thevalue.com

image

FOTO BBC

image

Pandantivul face parte dintr-o colecţie de zece piese vândută de casa regală Bourbon-Parma din Italia, multe dintre bijuterii nemafiind expuse de peste 200 de ani. Colecţia, estimată la 3 milioane de dolari, a fost vândută cu 43 de milioane de dolari. De exemplu, o broşă cu diamante estimată la 80.000 de dolari a fost vândută în final pentru 1,75 de milioane de dolari. 

Printre alte loturi-vedetă ale colecţiei reginei figurează o pereche de cercei ornaţi cu perle fine şi un colier de perle, precum şi o broşă datând de la sfârşitul secolului a XVIII-lea, împodobită cu un diamant galben, mai scrie News.ro. Maria Antoaneta a apreciat în egală măsură şi ceasurile, aşa cum o atestă o astfel de bijuterie de buzunar, care a fost gravată cu iniţialele MA şi cu trei flori de crin (foto jos).  

FOTO BBC

image

Înainte de a încerca să fugă din Franţa împreună cu Ludovic al XVI-lea şi copiii lor, Maria Antoaneta a trimis bijuteriile la Bruxelles. În zilele următoare, bijuteriile au fost trimise la Bruxelles unde domnea sora reginei, Maria Cristina. Au fost încredinţate împăratului Austriei, nepotul Mariei Antoaneta, ea însăşi originară din Austria. 

Arestaţi la Varennes, Maria Antoaneta şi soţul ei, Regele Ludovic al XVI-lea, au fost ghilotinaţi în timpul Revoluţiei Franceze, în 1793, iar fiul lor, Ludovic al XVII-lea, a murit în captivitate. Singura care s-a salvat, fiica lor, Maria Tereza a Franţei, a fost eliberată în decembrie 1795. La sosirea ei la Viena, împăratul Austriei i-a restituit bijuteriile mamei sale, care fuseseră bine păstrate. 

Fără a avea urmaşi, ea va lăsa moştenire bijuteriile nepoatei sale şi fiicei adoptive Luiza a Franţei, ducesă de Parma şi nepoata regelui Charles X, care le va transmite fiului ei, Robert I, ultimul duce de Parma care a domnit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite