Cum ne antrenăm forţa psihică: 9 pietre de moară pe care trebuie să le depăşim ca să ne descurcăm mai bine în viaţă

Cum ne antrenăm forţa psihică: 9 pietre de moară pe care trebuie să le depăşim ca să ne descurcăm mai bine în viaţă

Psihoterapeutul american Amy Morin, autoarea cărţii „13 Things Mentally Strong People Don't Do“, este de părere că fiecare dintre noi îşi poate antrena psihicul pentru a face faţă situaţiilor diverse cu care ne confruntăm în viaţă, dar şi pentru a ne dezvolta în direcţiile pe care le dorim. FOTO edebiyyat.biz

Moştenirea genetică, personalitatea şi experienţele de viaţă ne formează ca individualităţi, iar forţa psihică ţine de aceste date. Un psiholog consideră că putem avea un psihic mai puternic dacă ne educăm în acest sens, forţa psihică fiind o abilitate pe care o putem dezvolta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Psihoterapeutul american Amy Morin, autoarea cărţii „13 Things Mentally Strong People Don't Do“, este de părere că fiecare dintre noi îşi poate antrena psihicul pentru a face faţă situaţiilor diverse cu care ne confruntăm în viaţă, dar şi pentru a ne dezvolta în direcţiile pe care le dorim.

În cartea sa, psihoterapeutul enumeră acele lucruri pe care oamenii cu un psihic puternic obişnuiesc să le facă:

Îşi monitorizează emoţiile

Adesea, avem tendinţa să credem că oamenii puternici se comportă ca nişte roboţi pentru că nu lasă emoţiile să-i copleşească. Morin ateage atenţia că, de fapt, aceste persoane sunt extrem de conştiente de ceea ce simt. „Îşi monitorizează emoţiile şi îşi dau seama cum pot acestea să le influenţeze gândirea şi acţiunile. Ştiu că, uneori, trebuie să acţioneze contrar modului în care le dictează emoţiile pentru a-şi atinge potenţialul real“, a precizat psihologul.

Practică un optimism realist

Să ai o atitudine pozitivă tot timpul este imposibil, la fel cum prea mult negativism este dăunător. Persoanele puternice psihic realizează că gândurile lor nu sunt mereu realiste şi, atunci când sunt năpădite de gânduri negre, se străduiesc să le înlocuiască rapid cu unele mai apropiate de realitate.

Sunt orientaţi către rezolvarea problemelor

Persoanele puternice psihic refuză să se implice în activităţi care nu sunt productive. „În loc să stăm şi să ne plângem că totul ne-a mers pe dos la locul de muncă şi că ţi-ai dori să nu mai ai parte de astfel de zile, ar trebui să evaluăm de ce avem probleme şi să încercăm să rezolvăm situaţia“, punctează psihologul. „Învăţaţi cum să evaluaţi riscurile şi apoi încercaţi să avansaţi într-o direcţie“, mai recomandă aceasta.

Practică auto-compasiunea

În loc să se învinovăţească pentru că au greşit, persoanele cu un psihic puternic au înţelegere faţă de propria persoană, procedează ca şi cum s-ar afla în faţa unui prieten bun care a greşit. „Reuşesc să rămână fermi în prezenţa spiritului critic pe care îl avem cu toţii şi să se ierte, dar mai ales să se felicite atunci când reuşesc să atingă obiectivele propuse“, spune psihoterapeutul american Amy Morin.

Setează limite de bun simţ 

Oamenii obişnuiesc să renunţe la puterea de decizie atunci când se simt epuizaţi emoţional. Un lucru pe care o persoană puternică nu îl va face pentru că ştie să stabilească anumite limite emoţionale şi psihice. „Îşi asumă responsabilitatea pentru modul în care gândesc, simt sau se comportă şi refuză să lase alte persoane să le dicteze dacă vor avea o zi bună sau proastă“, explică psihologul.

Folosesc timpul cu înţelepciune

Oamenii care sunt puternici din punct de vedere mintal consideră timpul o resursă finită, acesta fiind şi motivul pentru care încearcă să-l folosească în aşa fel încât să conteze. „ În loc să-şi irosească energia regretând trecutul sau fiind supăraţi pe alte persoane, se concentrează pe activităţi productive“, punctează psihologul.

Luptă să-şi atingă scopurile

Să ai succes în ceea ce ţi-ai propus în viaţă nu se întâmplă peste noapte. Iar cei puternici înţeleg asta şi se concentrează pe imaginea de ansamblu, fără să uite că deciziile de azi vor avea impact în viitor.

Încearcă mereu să devină mai puternici

Persoanele care se bazează pe forţa lor psihică văd provocările de zi cu zi ca pe oportunităţi de a deveni mai puternice. Tocmai de aceea au tendinţa să nu se considere niciodată suficient de puternice, fiind convinse că este mereu loc de mai bine.

Îşi monitorizează progresele

Nu în ultimul rând, oamenii puternici mintal îşi conştientizează punctele slabe şi nu au obiceiul să-şi găsească scuze. „În loc să caute scuze pentru eşecurile sau greşelile pe care le fac, caută explicaţii care îi vor ajuta să se descurce mai bine pe viitor“, conchide Morin.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările