VIDEO Cum alegem echipamentul când ne antrenăm iarna?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putem să facem mişcare şi iarna
Putem să facem mişcare şi iarna

Dacă nu eşti un împătimit al sălii de sport, atunci poţi ieşi să alergi în apropiere de casa ta. Joggingul este o modalitate la îndemână, dar şi mai puţin costisitoare, care te ţine în formă.

Ceva mai neplăcută, îţi imaginezi probabil, pe timpul iernii. Un echipament adecvat, însă, face minuni. Andrei Roşu, campion mondial la ultratriatlon, ne-a spus ce fel de îmbrăcăminte ne trebuie când ieşim să alergăm în această perioadă. 

Cele mai importante declaraţii:

De ce ar trebui să ţinem cont când ieşim la alergat?

Indiferent dacă este vară sau iarnă, cred că prima investiţie trebuie să fie pantofii de sport. Există pantofi adaptaţi tuturor sezoanelor, dar există o prejudecată conform căreia iarna ne îngheaţă picioarele, în realitate dacă facem mişcare nu ne îngheaţă. 

La antrenamente cu intensitate mai mare, corpul nostru percepe o temperatură mai mare şi atunci trebuie să avem în minte să ne îmbrăcam ca şi cum afară în loc de 0 grade sunt 15.

Şosetele, cu cât scade temperatura trebuie să investim în şosete mai bune, căldura corpului se pierde foarte mult prin extremităţi (mâini, picioare), dar şi prin cap. Acum, dacă sunt 5 grade nu mi-aş pune o cagulă. Am văzut oameni chiar de dimineaţă, dar erau cu două fulare, trei haine pe ei, iar există mitul cum că dacă transpirăm slăbim. 

image


Andrei Roşu, la Adevărul Live

Contează ce facem în momentul în care am terminat alergarea, când suntem încălziţi, pentru că atunci apar răcelile. Cred că principalul accesoriu pe care un alergător ar trebui să-l aibă: o bluză, nu din bumbac, care să scoată apa din corp, care se găsesc la orice magazin. 

Dacă bate vântul se schimbă puţin echipamentul, poate o geacă împotriva vântului, e bine să avem întotdeauna şi o haină de rezervă. Un accesoriu foarte bun este buful, este un accesoriu multifuncţional, merge în toate sezoanele. Recomandarea mea este să începem mereu antrenamentele cu vântul bătând din spate. 

Dacă este o iarnă ca aceasta, în care riscul de a ploua este mai mare decât cel de a ninge, sunt recomandate şepcile. Maratoniştii experimentaţi, chiar dacă aleargă în pantaloni scurţi şi maieu, poartă mereu mănuşi, dacă temperaturile scad considerabil recomand două perechi de mănuşi. 

Mai există şi parazăpezi, care acoperă glezna, şi împiedică zăpada, pietricelele să intre. Eu recomand ca antrenamentele să fie făcute în casă, atunci când afară este gheaţă. 

Pentru a putea vedea ce echipament vă trebuie în funcţie de condiţiile meteo puteţi consulta site-ul: http://www.runnersworld.com/what-to-wear

Recomandări după ce termini antrenamentul:

Trebuie să pregătim cu ceva timp înainte lucrurile de care avem nevoie înainte şi după antrenament.

Ceaiul este leacul tradiţional de după alergare, pentru că noi pierdem foarte multă apă în timpul efortului şi mai ales când este frig afară. Trebuie să consumăm multe lichide şi înainte şi după alergare. 

Teoretic şi practic ar trebui ca în primele 15 minute după ce am terminat antrenamentul trebuie să mâncăm ceva proteic, cel mai indicat este laptele cu cacao.

Cum alegem echipamentul când ne antrenăm iarna? 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite