Cum alegem crema SPF potrivită. Doi medici dermatologi fac diferenţa între  mit şi realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să cumperi creme cu protecţie solară poate deveni copleşitor. În ultima perioadă au apărut dispute între medicii dermatologi cu privire la cât şi cum trebuie folosite cremele solare, necesitatea şi modul în care acestea ar trebui aplicate. Doi specialişti în dermatologie ne spun cât este mit şi cât realitate din tot ceea ce ştim depre folosirea cremelor SPF.

Cremele cu factor de protecţie solara sunt absolut necesare în sezonul cald. Trebuie să alegem  cât şi cum le folosim pentru a ne proteja de soare în mod eficient. Dermatologii Cybele Fishman şi Cameron Rochsar au dezvăluit pentru Today.com 8 mituri despre alegerea cremele cu protecţie solară.

Companiile exagerează factorul de protecţie.

Adevăr: Un studiu recent a constatat că din 60 loţiuni testate, 28 nu au atins factorul de protecţie declarat.

"Cred că este un joc de numere al companiilor producătoare. Oamenii au concepţia greşită conform căreia dacă aţi cumpărat o loţiune cu 100 SPF, este de trei ori mai bine decât un 30 SPF. Pur şi simplu nu este adevărat", a spus Rokhsar. "Eu spun pacientilor să cumpere un SPF 30 cu o acoperire cu spectru larg."

"Eu personal cred că un produs cu zinc, care are SPF 50, este mult mai eficient decât un SPF 85, care nu are nici zinc", a spus Fishman.

Există produse care necesită doar o aplicare pe zi

Mit: Rokhsar a respins cu rapiditate acest mit. El recomandă pacientilor să aplice cremă cu factor de protecţie solară la fiecare două, până la trei ore, indiferent de marca sau tipul pprodusului pe care îl foloseşte.

Hinele cu protecţie solară sunt mai eficiente decât un tricou de bumbac

Adevăr:  "Îmbrăcămintea SPF este cu 100% mai eficientă. Soarele nu trebuie să pătrundă deloc prin hainele tale", a spus Rokhsar.

Îţi poţi arde pielea şi dacă soarele se reflectă printr-o fereastră

Adevărat: "Deşi nu este la fel de periculos ca lumina directă a soarelui, nivelul razele UVA fiind mai scăzut, ar trebui să purtaţi în continuare protecţie solară, dacă folosiţi maşina într-o zi însorită", a spus Rokhsar.

 Fishman a subliniat: „ poţi fi afectat de razele UVA, chiar şi în acest mod,iar aceste raze sunt asociate cu melanomul."

Părul îţi protejează scalpel

Mit. "Scalpul este cel mai sensibil loc unde poate apărea cancerul de piele la barbati. Cand îşi rad părul, ei nu se gândesc să folosească protecţie solară, dar au mare nevoie de acest lucru", a explicat Rokhsar.

Bărbaţi şi femeile deopotrivă, ar trebui să îşi protejeze capul, fie purtând o pălărie sau prin aplicarea unei soluţii cu protecţie solară.

Crema cu protecţie solară rezistentă la apă nu trebuie reaplicată pe parcursul zilei

Mit. "Afirmaţia că eşti protejat tot timpul ăn care stai în apă, nu este adevărată", a spus Fishman. " Companiile care produc creme rezistente la apă vor fi obligate să publice avertismentul că în apă eşti protejat între 40 şi 80 de minute."

"Produsele de protectie solara rezistente la apă sunt dacă intraţi în apă, pentru că sunt pe bază de petrol", a spus Rokhsar. "Dar ar trebui să le reaplicaţi periodic."

Pielea cu un pigmentul închis este mai uşor de protejat

Adevărat: "Da, oamenii cu tonuri de piele mai inchisă au SPF construit în pielea lor şi sunt mai bine protejaţi, dar tot este necesară aplicarea protecţiei solară ", a explicat Rokhsar.

Produsele cu protecţie solară natural sunt mai eficiente

Mit: "Produsele de protectie solară naturale sunt doar o campanie de marketing, deci fiţi foarte atenţi. Verificaţi dacă acestea conţin  zinc sau de titan în lista de ingrediente", a spus Fishman.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite