Cum ajungem să dăm în mintea copiilor: beneficiile nebănuite ale cărţilor de colorat pentru adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO egyptianstreets.com
FOTO egyptianstreets.com

Chiar dacă ne lăsăm copleşiţi de grijile de zi cu zi, copilul din noi nu dispare niciodată. El este cel care ne scapă de stres şi ne ridică de pe umeri povara vieţii de „om mare” prin fel şi fel de activităţi distractive. Una dintre cele mai eficiente dintre acestea este coloratul.  Tendinţa de a ne găsi refugiul într-un joc pentru copii a fost explicată şi de psihologi.

Atunci când sunt stresaţi, adulţii încearcă să se deconectze de grijile zilnice prin folosirea gadgeturilor, uitatul la televizor sau mersul la sală. O soluţie mult mai bună, spun psihologii, este coloratul. Ca şi meditaţia, coloratul ne ajută să ne detaşăm de alte gânduri, contribuind la atenuarea anxietaţii. Cum explică însă psihologii această tendinţă a adulţilor care îşi găsesc refugiul într-un joc pentru copii?

„Cărţile de colorat pentru adulţi, fenomen prezent din ce în ce mai mult şi în Romania, reprezintă de fapt o formă de art terapie. Societatea agitată şi în permanentă schimbare în care trăim  astăzi crează un stres major şi anxietate, stări de care oamenii încearcă să scape prin diferite metode” ne-a declarat psihologul Mirela Horumba.

FOTO Andreea Raicu

carti colorat

Curentul apărut anul trecut în străinătate a pornit prin cărţile graficianei Johanna Basford. Cei care cumpărau ilustaţiile scoţiencei îi dezvaluiau că le-ar face plăcere  să le şi coloreze, aşa că Johanna a trecut la treabă. Prima ei carte, intitulată „Secret Garden a fost best-seller peste tot in lume, fiind vândută în peste 1 milion de exemplare şi tradusă în 14 limbi.

Cărţile de colorat, fenomen global aflat în plină ascensiune, au apărut anul trecut şi în Romania. Unul dintre promoterii acestora este Andreea Raicu, prezentatoarea TV care a lansat cartea „Traieşte frumos”.

„Lumea a primit foarte bine acest produs. Ba mai mult, sunt persoane care au început deja să-mi trimită poze cu desenele colorate şi să-mi spună că într-adevăr coloratul le ajută să se relaxeze, chiar dacă la început nu au crezut că e posibil aşa ceva. Câteva minute pe zi dedicate coloratului ne ajută să avem o stare de bine, să ne relaxăm, să ne limpezim mintea si gândurile”, a declarat Andreea Raicu.

Foarte utilizate în terapia împotriva stresului prin colorat sunt atât schiţele care reprezintă simboluri ale religiilor orientale, cât şi cele cu desene care amintesc de perioada copilariei.

„Secretul cărţilor îl reprezintă faptul că îşi concentreză atenţia pe aici şi acum, adică orice gând negativ este înlăturat practic instantaneu şi inducerea unei stări de relaxare se produce foarte repede. Adăugând la această stare şi armonia interioară indusă de culoare, putem spune că de fapt  avem o adevarata tehnică de meditaţie activă. Aşadar, se dezvoltă creativitatea, se induce o stare de relaxare şi apare şi bucuria faptului că am realizat o experienţă artistică”, a mai declarat psihologul Mirela Horumba.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite