Cultul „dragostei libere“ al misticului indian Osho: abuzuri, violenţă şi teroare. Un fost membru a povestit tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peter Waight, fost jurnalist britanic, a povestit într-o carte experienţele sale ca membru al cultului celui cunoscut în toată lumea ca Osho. El a oferit detalii de interior în legătură cu misticul indian care credea că dragostea liberă e bună pentru oameni şi care şi-a construit un oraş utopic într-un mic orăşel din statul american Oregon, în anii 80.

Liderul şi-a denunţat mâna dreaptă, Ma Anand Sheela, unul dintre cei mai fanatici adepţi ai săi, după ce aceasta a organizat comploturi de asasinat împotriva politicienilor locali şi a otrăvit peste 700 de localnici.

Cultul sexual condus de guru Bhagwan Shree Rajneesh a luat naştere în India în anii 70 şi a devenit faimos în toată lumea. Învăţăturile inspirate din hinduism şi budism constau în meditaţie, incantaţii şi o bună doză de dragoste liberă, ca pentru a echilibra lucrurile, relatează The Sun.

Dar nu era vorba de o comunitate hippie obişnuită: metodele liderului cultului erau unele „periculoase”, după cum recunoaşte o voce din interior, un fost jurnalist britanic, acum în vârstă de 73 de ani. Peter Waight, fost reporter politic pentru  Birmingham Mail, care a devenit Subhuti Anand Waight, a fost membru al cultului 14 ani. În 1981, s-a alăturat comunităţii care s-a refugiat în statul american Oregon urmându-şi liderul fugit din India după un scandal privind ritualurile sexuale ale grupului.

„Ideea era să fie provocator, să atragă multă publicitate”, iar pentru el era „OK” , o balanţă acceptabilă că „mulţi oameni te vor urî, şi doar unii te vor iubi”, spune Waight, care încă crede în fostul său lider spiritual.

Un documentar Netflix, „Wild, Wild Country” spune însă şi o poveste mai puţin idilică, cu accente bizare :rivalitatea dintre presupuşii fericiţi ai comunităţii hippie şi rezidenţii zonei deşertice, care s-a soldat cu încercarea de a-i împiedica pe aceştia din urmă să ajungă la vot în alegerile locale intoxicându-i cu salmonella. Vinovată s-a dovedit a fi mâna dreaptă a gurului, Anand Sheela, care a fost ulterior condamnată.

Guru trăia însă în altă poveste. Acesta spunea despre cele 93 de Rolls Royce-uri ale sale că îi permiteau să se plimbe „într-o stare de pace comparabilă cu pacea izvorâtă de la Buddha”. Curând a venit cu ideea de "Drive-by Blessings": adepţii inundau flota sa de maşini cu flori. Ei se întorceau apoi la muncă în comunitate. Populaţia tot mai numeroasă a oraşului, de câteva mi de adepţi, a inundat şi buzunarele liderului: cu o sumă în jurul a 100 de milioane de dolari.

Meditaţia dinamică

Pentru miile de adepţi ale mişcării sale Rajneesh, Bhagwan era sursa ultimă a înţelepciunii spirituale. Legendara Diana Ross l-a vizitat în india. Prinţul Charles i-a trimis o întrebare când a trecut prin India. Dar cultul avea o parte întunecată. S-au răspândit acuzaţii de abuz sexual la adresa femeilor şi copiilor de doar 8 ani. Iar locotenentul său cel mai devotat, Ma Anand Sheela, închipuia planuri sinistre de asasinat împotriva oricui se punea în calea ambiţiilor sale privind comunitatea din Oregon, ca de pildă cel la adresa procurorului public Charles Turner sau planul de a intra cu un avion în biroul unui oficial local. Subhuti spune că doar printr-un „miracol” n-a murit nimeni în cele din urmă.

Fostul jurnalist a fost atras în cult după ce a participat la Londra la o „meditaţie dinamică”, în cursul căreia a avut parte de o partidă de sex „absolut incredibilă”. Metoda de meditaţie a lui Bhagwan e diferită, spune el: respiraţie în ritm haotic şi exprimarea celor mai intime sentimente, de regulă dezbrăcat/ă. „Toată lumea ţipă şi strigă: locul nu e departe de o casă de nebuni. Am fost absolut îngrozit prima dată când am făcut asta”, a spus el.

Sexul cu prietena sa care trăise în comunitatea din India a fost cel mai bun din viaţa sa: „Nu vreau să intru în detalii pornografice, dar sexul atingea niveluri mai profunde”.

L-a întâlnit pe lider în Pune, India, în 1976, la mănăstirea sau ashramul său. Personalul era compus în mare parte de britanici care îl descoperiseră datorită cărţii sale „De la sex la supraconştiinţă” (1968).

„Dragostea liberă era chiar foarte liberă. Locul era ca o oală sub presiune pentru energie. Dacă te aflai într-o îmbrăţişare orgasmică, un moment energetic, şi te simţeai excitat,  cel mai probabil te întorceai în cameră şi făceai dragoste”.

Liderul Gucci cu 93 de Rolls-Royce-uri şi abuzurile din comunitate

Bhagwan milita pentru contraceptive şi credea că relaţiile trebuie să se sfârşească când atracţia de la început se stinge. Dar înăuntrul comunităţii năştea şi abuzuri pe fondul unor metode radicale de a o face posibilă. Adepţii se plângeau de profesorii care profitau de elevi şi se vehicula că, în timpul ceremoniilor, Bhagwan punea piciorul pe zona intimă a femeilor sau pe „centrii sexuali”.

Subhuti recunoaşte că poate fi adevărat că liderul „stimula sexual femeile când erau leşinate”, subliniind însă că o făcea pentru a produce energie şi că „femeile erau la fel de dornice de explorare ca şi bărbaţii. Odată un lider femeie a pus ochii pe mine. Sentimentul a fost reciproc”.

Însă în timp ce liderul spiritual numit şi “Gucci guru” făcea paradă de bogăţia sa – cumpărând ceasuri cu diamante şi un număr uluitor de 93 Rolls-Royce-uri – adepţii săi în robe roşii trudeau de dimineaţă până seară şi primeau mâncare doar cât să supravieţuiască. Afacerile mergeau însă bine: milioane de dolari se produceau din centrele de meditaţie şi cursuri.

Adepţii aveau la dispoziţie şi un Grup de întâlnire în care îşi spuneau inclusiv prin gesturi violente ce îi deranjează unii la ceilalţi. Subhuti povesteşte că el personal a scăpat ieftin, doar atacat cu o pernă de un neamţ masiv. Alţii însă au primit pumni ca la box. El a asistat la o adevărată scenă atunci când actriţa germană Eva Renzi a refuzat să facă sex cu bărbatul alocat ei: „Tot grupul s-a năpustit asupra ei, i-au rupt hainele au plesnit-o şi au lăsat-o singură, dezbrăcată şi cu sânge curgându-i din nas”.

Fostul reporter că a avut momente de îndoială în faţa metodelor sălbatice ale liderului, mai ales după ce cultul s-a mutat în SUA. Sosirea lui Bhagwan într-un Rolls-Royce a fost un eveniment de proporţii, intens mediatizat. Guru a cumpărat o fermă de 64.000 de acri în orăşelul Antelope, din districtul Wasco al statului american Oregon. Subhuti se ocupa de ziarul comunităţii şi a dat vestea inaugurării comunităţii. 

Localnicii nu au fost însă prea impresionaţi de cele 3.500 de case construite pentru adepţii şi cu atât mai puţin de încercarea de a lua în stăpânire oraşul. Subhuti înţelege de ce  aceştia nu au reacţionat prea bine: „Dacă vrei să te împrieteşti cu vecinii nu colecţionezi 93 de Rolls-Royce-uri  şi le fluturi pe la nasul lor. Nu dai petreceri cu 5000 de oameni îmbrăcaţi în roşu”.

Un adept cu intenţii criminale şi un lider încântat de notorietatea sa 

În situaţia asta, Sheela a luat măsuri extreme. În 1984 a invitat oameni fără adăpost să se alăture comunităţii, în speranţa că se va putea folosi de voturile lor în alegerile locale. Cu o zi înainte de scrutin, localnicii au fost intoxicaţi prin intermediul barurilor de salate contaminate cu salmonella. SUA a înregistrat oficial primul atac biologic odată cu acest incident.

Tot Sheela a plănuit cu un grup de extremişti să intre cu un avion în sediul de planificare al districtului Wasco. Pilotul s-ar fi paraşutat în ultima clipă. Nu au existat însă voluntari. Altădată, s-a încercat fabricarea unor bombe, o echipă de atac a fost formată şi echipată cu arme semi-automate. Într-o încercare la fel de sinistră, dar care s-a dovedit tragic-comică în mod fericit, o echipă de asasini, deghizaţi în asistente, a intrat în spitalul unde era internat prefectul districtului cu scopul de a-l otrăvi prin perfuzie. Au ajuns în camera sa, dar nu era nicio perfuzie acolo.

În 1985, Bhagwan a denunţat-o pe Sheela. Subhuti crede că liderul ştia câte ceva, dar nu tot. Devotata a primit 20 de ani închisoare inclusiv pentru tentativă de crimă, dar nu a stat închisă decât 39 de luni.

Comunitatea s-a destrămat după ce Bhagwan a părăsit SUA . Subhuti, care l-a urmat în India şi i-a rămas fidel până la moartea acestuia, în 1990, a spus că misticul ar fi încântat de o reînnoire a faimei sale: „Ar fi destul de mulţumit de cum merg lucrurile. Nu cred că şi-a făcut vreodată iluzii prea mari în legătură cu ce se va spune despre el peste timp”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite