Cu cât timp înainte de culcare este indicat să bei ultima ceaşcă de cafea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii de la Universitatea Wayne din Michigan, în SUA, au analizat cât durează efectul stimulant al unei cafele tari consumată după-amiaza FOTO Shutterstock
Cercetătorii de la Universitatea Wayne din Michigan, în SUA, au analizat cât durează efectul stimulant al unei cafele tari consumată după-amiaza FOTO Shutterstock

Băutorii de cafea, mai ales cei care obişnuiesc să savureze şi câte două sau trei ceşti într-o zi, ar trebui să ţină cont de faptul că excesul de cafeină le reduce perioada de odihnă din timpul nopţii cu cel puţin o oră de somn, conform unui studiu recent

Chiar dacă se ştie că nu este bine să bei cafea seara dacă vrei să ai parte de un somn liniştit, cercetătorii de la Universitatea Wayne din Michigan, în SUA, au analizat cât durează efectul stimulant al unei cafele tari consumată după-amiaza.

Timp de mai multe zile, 12 persoane au luat pastile care conţineau 400 mg de cafeină (echivalentul a două sau trei cafele), în etape diferite: cu şase ore, trei ore înainte de a se culca sau chiar înainte de a se băga în pat.

Modul în care cafeina afectează somnul a fost analizat cu ajutorul unui aparat de monitorizare folosit de subiecţi pe timpul nopţii. Aşa s-a observat că fluxul de melatonină, substanţă care ajută la reglarea ritmului organismului şi îi „spune“  când să doarmă, a fost întrerupt de aportul de cafeină.

Rezultatele au arătat că o cafea tare băută şi cu şase ore înainte de ora de culcare influenţează perioada de odihnă din timpul nopţii. Pe baza celor descoperite, oamenii de ştiinţă au făcut recomandarea ca ultima cafea a zilei să nu depăşească ora 17:00. Psihiatrul american Christopher Drake a avertizat că foarte multe persoane au impresia că efectul stimulant al cafeinei dispare destul de repede, aşa că mulţi beau cafea aproape de ora de culcare. 

„Efectele negative ale cafeinei asupra somului sunt similare atât în cazul celor care au obiceiul să consume o cană mare de cafea când pleacă de la serviciu sau în drumul spre casă, cât şi în al celor care obişnuiesc să o facă înainte de culcare.“  

Consumul a două ceşti de cafea în prima parte a zilei este chiar benefic pentru organism şi creşte nivelul de productivitate la locul de muncă, au arătat studii anterioare, dar persoanele care beau mai mult de patru ceşti pot dezvolta anumite probleme de sănătate.
 

Citiţi şi: 

VIDEO Cafeaua solubilă: naturală sau imitaţie?

Trucuri să te energizezi fără cafea

FOTO Cafeaua, a doua băutură consumată după apă în România

 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite