Criza femeii la 40 de ani: bărbaţi mai tineri, decolteuri adânci sau delăsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între 37 şi 43 de ani, multe femei trec printr-o perioadă „neagră“ în care ori sunt extrem de preocupate de aspectul fizic şi abordează ţinute mai provocatoare decât o făceau în tinereţe, ori renunţă să se mai îngrijească de propria persoană. FOTO Shutterstock
Între 37 şi 43 de ani, multe femei trec printr-o perioadă „neagră“ în care ori sunt extrem de preocupate de aspectul fizic şi abordează ţinute mai provocatoare decât o făceau în tinereţe, ori renunţă să se mai îngrijească de propria persoană. FOTO Shutterstock

Nu doar bărbaţii trec prin ceea ce se cheamă criza vârstei mijlocii, ci şi femeile. Doar că în cazul acestora, „simptomele” sunt mult mai evidente şi pot fi observate cu uşurinţă mai ales în cazul vedetelor

Decolteu adânc, care dezvăluie mai mult ca oricând, tatuaj într-o zonă greu accesibilă, slăbit brusc şi schimbat culoarea părului, haine extrem de mulate şi activităţi sportive extreme – ar fi doar câteva dintre detaliile care anunţă criza de la 40 de ani a unei femei. Exemplele sunt numeroase, printre noi, la televizor şi în reviste. 

Cum arată criza?

Detaliile şi felul în care criza se manifestă sunt diferite, dar motivele rămân aceleaşi, indiferent de sex. Cu cât femeile, dar şi bărbaţii, înaintează în vârstă, cu atât creşte teama că viaţa a fost trăită greşit şi că tinereţea s-a dus. Vârsta se transformă într-o luptă pentru recâştigarea unor calităţi şi detalii care aparţin, de fapt, perioadei de la 20 şi ceva de ani.

Termenul de criză a vârstei mijlocii a fost folosit prima dată în 1965, când se susţinea că poate avea loc oricând între 40 şi 60 de ani. Astăzi, criza se manifestă mai devreme de atât şi, potrivit studiilor recente, poate dura între doi şi cinci ani. Simptomele se regăsesc la majoritatea reprezentantelor sexului frumos, indiferent de statut social sau carieră. Dacă la 30 de ani, întrebările şi dilemele existenţiale se concentrează în jurul carierei, un deceniu mai târziu interesul se mută pe scopul vieţii. A fost sau nu viaţa trăită cum s-ar fi dorit sau este momentul unei schimbări radicale? 

„Femeia crede că riscă să nu mai fie iubită”

Psihologul Mihai Copăceanu, blogger adevarul.ro, confirmă existenţa practică şi teoretică a unei crize care se manifestă în jurul vârstei de 37-43 de ani. Specialistul menţionează că nu este vorba de o manifestare clinică, de multe ori intervenţia psihologului nefiind necesară. „Sunt doamne ce traversează schimbări evidente la nivel personal, familial şi social, dar nu îngrijorătoare”, spune acesta.

Mihai Copăceanu explică cum femeia, „prin excelenţă fiinţa iubită şi apreciată, respectată şi elogiată”, atinge vârsta de 40 de ani printr-un declin, de cele mai multe ori.

Avântul adolescenţei şi al adultului tânăr a trecut, domnişoara a devenit soţie şi imediat mamă. În centrul vieţii de familie au fost pentru câţiva ani copilaşii, iar acum aceştia au crescut şi nu mai au nevoie de o atenţie exclusivă. Atunci, ea doreşte să redevină în prim-plan (pentru soţ, prieteni şi colegi), explică psihologul.

Aspectul fizic este primul semn de îngrijorare, menţionează Copăceanu, femeia începe să-şi dea seama de frumuseţea fizică nu mai este aceeaşi ca la 22 de ani, frecventează mai des saloanele de cosmetică şi nu acceptă glume pe seama vârstei, pe care nici nu o recunoşte. Cele mai uşoare schimbări se fac la acest nivel, de aceea sunt şi primele semne care o dau de gol. Alegerile vestimentare au tendinţa să nu fie pe seama vârstei, dimpotrivă, iar accesorii mai mult sau mai puţin radicale sunt luate în calcul.

De ce preferă bărbaţii mult mai tineri?

„Sentimentul şi convingerea că tinereţea în adevăratul sens al cuvântului a trecut, că de fapt a depăşit jumătatea vieţii la care se pot adăuga oboseala, rutina, serviciul dificil, conflictele, renunţarea la vechiul job, dispariţia celor dragi sau chiar afecţiuni medicale sunt câteva semne de luat în seamă. Apare dorinţa de a face o schimbare, una vizibilă, cu impact. Plictiseala datorată unui stil de viaţă fără satisfacţie şi entuziasm, unei rutini, o confuzie existenţială (ivirea unor întrebări asupra a ceea ce am făcut până acum şi ceea ce voi face cu viaţa mea). Şi în sens negativ iritabilitatea, supărarea, impulsivitatea sau tristeţea repetată şi până la abuz de alcool şi depresie sunt alte semne de îngrijorare”, enumeră Mihai Copăceanu indiciile care anunţă o astfel de criză.

„Cariera încă joacă un rol important şi totuşi constatăm o distanţare între soţi caracterizată prin episoade repetate de infidelitate. Divorţurile în jurul vârstei de 40 de ani sunt foarte dese şi în creştere. Ce-i drept, disfuncţiile familiale nu apar de pe o zi pe alta însă doar acum, ajunse la o anume gravitate, sunt sesizabile şi înspăimântătoare. Femeia crede că riscă să nu mai fie iubită”, este de părere acesta.

Mihai Copăceanu crede că pentru unele femei poate fi vorba de un regres la stadiul adolescentin, la acele experienţe pe care nu le-au avut sau le-au avut prea puţin, a căror amintire încă le cauzează bucurie.

Andreea Marin s-a căsătorit pentru a treia oară la sfârşitul anului trecut, de data aceasta cu turcul Tuncay Ozturk, un bărbat mai tânăr cu 11 ani FOTO Arhiva 

andreea marin
De aceea flirtul sau episoadele de infidelitate, a doua căsătorie, au loc cu bărbaţi (sau băieţi) mult mai tineri. Ea 40, el 24. Avem şi exemple celebre: Angela Gheorghiu sau Andreea Marin. Tocmai pentru reconfigurarea unei feminităţi, pentru redobândirea unui status de frumuseţe şi apreciere, spune psihologul Mihai Copăceanu.
facebook

Angela Gheorgiu (48 de ani), alături de fostul iubit, Cezar Oatu (33 de ani) FOTO Facebook 

Femeile care renunţă la ele

Ajută, atunci, schimbarea culorii părului? Sau a întregii garderobe? Sau doar întreţine iluzia unei tinereţi neterminate? „Permite-mi să amintesc o altă categorie de femei din România: cea care se neglijează. Constat că odată ce femeia a ajuns la 40 de ani, a dat naştere la unul sau doi, trei copii, începe să nu se mai îngrijească de propria persoană, de modul în care arată, de îmbrăcămintea sau de preocupările sale personale. Există aceste principii sociale precum «acum nu mai e vremea ta, gata, a trecut tinereţea». Şi da, în acest caz, o schimbare de păr, un mers la sală, o ieşire în oraş cu prietenele, poate crea o nebănuită bucurie. Această categorie de femei care nu au mai primit cadouri sau cuvinte de dragoste de la partenerii lor de ani şi ani”, explică psihologul.
Schimbările de ordin fizic oferă un confort temporar, mai ales că modifică modul în care femeile sunt percepute. „Dar nu va rezolva problemele de mâine”, spune Mihai Copăceanu.

Citiţi şi:

Lucruri pe care femeile ar putea să le înveţe de la bărbaţi

Te-ai îndrăgostit de un psihopat? Semnele care ar trebui să-ţi dea de gândit

FOTO „Tuncay m-a făcut să înfloresc“. Povestea de dragoste Andreea Marin şi medicul turc

Mediatizarea lui Cezar Ouatu a condus la o suprasaturaţie a publicului

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite