Coşmarul întoarcerii din concediu la birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După câteva zile sau săptămâni de concediu, mulţi dintre noi simt nevoia unor zile libere doar pentru a-şi putea intra în ritmul normal de lucru. Lipsă de concentrare, melancolie şi un randament vizibil scăzut. Cu asta se luptă cei care se întorc din concediu şi încearcă din răsputeri să-şi reia activitatea.

„Am făcut greşeala să-mi prelungesc concediul până în ultima clipă. Luni dimineaţă (săptămâna trecută, n.r.) am aterizat în ţară şi două ore mai târziu m-am prezentat la muncă. Îmi veneau în minte momentele frumoase din timpul vacanţei: soarele, plaja, apa curată din Mediterana, terasele de la stradă şi străduţele întortocheate din Barcelona, dar şi toate lucrurile pe care le am de făcut: rapoarte de activitate, plătit facturi, întâlniri cu şefii şi ore peste program", povesteşte Mihai cum a dat piept cu dificultăţile în prima zi de muncă după vacanţă.

Citiţi şi:

Şocul întoarcerii mămicilor la serviciu

„Mai mult, la amiază, ne-au băgat în şedinţă. După ce ne-au prezentat situaţia generală şi tăierile de buget, ne-au dat şi vestea «cea mare»: salariile vor fi tăiate cu 25%. Pe perioadă nedeterminată. Asta, aşa, ca de «bun venit!»", spune vizibil iritat tânărul de 27 de ani. Ce-l amuză acum, la o săptămână după ce a reluat munca, este că din prima zi, şeful său i-a pus în braţe nişte proiecte noi. „M-o fi văzut mai bronzat şi ce şi-a zis «al naibii, ăsta s-a plimbat, s-a distrat şi noi am dus firma în cârcă. Ia să-l cocoşăm noi acum cu nişte sarcini în plus, dacă tot a venit...»".

Ultimul concediu?

„Dacă ştiam că voi rămâne cu atâtea facturi la care se vor adăuga penalizări până la următorul salariu, cred că aş fi renunţat la concediu. Totuşi, mă bucur că am plecat. Cine ştie, poate va fi şi ultimul în afara ţării din următorii nu ştiu câţi ani", se gândeşte Mihai la perspectivele pe care i le oferă statutul de angajat în România.

Pe Letiţia ( 33 de ani) întoarcerea din vacanţă a prins-o ca într-o vâltoare. „Timp de şapte zile, cât am stat în concediu, nu am deschis nici televizorul, nici computerul. Am petrecut timpul doar cu familia şi cu prietenii apropiaţi, undeva într-o cabană, ruptă de zgomotul şi de agitaţia oraşului, în creierii munţilor".

Stabilirea priorităţilor

Femeia adaugă că, după atât răsfăţ, s-a trezit şi cu o „palmă" de la şefi. „M-au anunţat vinerea trecută că există posibilitatea ca în termen de o lună să renunţe la serviciile mele, întrucât sunt strâmtoraţi cu bugetul şi trebuie să dea nişte oameni afară. De ce eu? Pur şi simplu cred că aplică regula «ultimul venit în companie, primul plecat», altfel nu-mi explic", spune femeia. Letiţia îşi doreşte să nu se lase afectată de situaţia de la muncă.

„Aştept să văd ce-o fi şi dacă se întâmplă aşa, mă gândesc să stau câteva zile acasă, pentru a-mi pune ordine în gânduri şi a mă ocupa de copiii mei - că tot începe grădiniţa -, şi abia apoi o să-mi caut de lucru. Deocamdată, refuz să mă agit, am realizat că în viaţă sunt şi alte lucruri care contează, nu numai serviciul. Îmi doresc să pot fi alături de cei mici în momentele importante din viaţa lor şi să mă pot bucura împreună cu ei de acestea", mărturiseşte tânăra, mamă a doi copii: Octavian (5 ani) şi Izabela (2 ani şi jumătate). Acum însă, la nicio săptămână de când a reluat serviciul, Letiţia spune că se simte la fel de obosită ca şi înaintea vacanţei.

Calitate, nu cantitate

Psihologii şi reprezentanţii departamentelor de resurse umane susţin că nu durata concediului este relevantă, ci felul în care alegem să petrecem acest timp liber. Astfel, nu există un număr de zile în care bateriile noastre se încarcă garantat, ci trebuie să avem grijă să facem ceea ce ne face plăcere.

Cum ne afectează vacanţele fericirea?

Suntem mai fericiţi înaintea vacanţei decât în timpul acesteia. La această concluzie a ajuns o echipă de cercetători olandezi care a analizat efectele pe care le au concediile asupra angajaţilor. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Breda au realizat studiul pe durata a 32 de săptămâni, pe un eşantion de 1.530 de persoane, dintre care 974 au plecat şi au revenit din concediu în perioada în care a fost făcută cercetarea.

Prima constatare: cu aproximativ opt săptămâni înainte de vacanţă, subiecţii manifestau un nivel mai ridicat de fericire, întrucât planurile şi anticiparea momentelor pe care aveau să le trăiască îi făceau mai entuziaşti chiar şi faţă de sarcinile de la muncă, relatează „The New York Times".

Euforia specifică vacanţei dispărea, în cazul majorităţii participanţilor, imediat după întoarcerea la serviciu. „Erau la fel de puţin mulţumiţi ca şi cei care nu fuseseră în concediu", explică coordonatorul studiului, cercetătorul Jeroen Nawijn. Motivele: stresul pe care-l implică reîntoarcerea - mai ales dacă mediul de lucru este ostil -, dar şi oboseala acumulată în timpul concediului. Doar cei care au declarat că s-au simţit „extrem de relaxaţi" în vacanţă păstrau un dram de fericire şi câteva zile după revenirea la muncă.

Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între durata vacanţei şi gradul de mulţumire. Şi cum cei mai mulţi dintre participanţi au manifestat un nivel ridicat de fericire înainte de a pleca în concediu, reiese că, dacă ne luăm mai multe concedii - chiar şi scurte -, vom fi mai fericiţi.

Când se impune o vacanţă

Psihologii arată care sunt semnele de care trebuie să ţineţi cont atunci când aveţi neapărată nevoie de un concediu. Dacă întruniţi trei dintre condiţiile de mai jos, ar fi bine să completaţi o cerere de concediu:
- Ţipaţi la cei dragi
- Aveţi un randament scăzut la muncă
- Aveţi dureri de cap sau de stomac sau răciţi tot mai des
- Seara, vă simţiţi „secat" de puteri
- Căminul dumneavoastră arată ca după război

Tehnici de reintrare în ritm

Nu puţini sunt cei care declară că la finalul unui concediu au nevoie de un altul pentru a-şi reveni. Psihologul Bogdana Bursuc de la clinica Mind Institute arată care sunt tehnicile pe care le putem folosi pentru a ne reintra cât mai repede în ritmul de lucru. „Nu contează timpul fizic pe care-l alocăm pentru asta, ci cum hotărâm să-l petrecem. Aşa cum ne plănuim vacanţa dinainte, împachetând haine, făcând itinerarii, tot aşa avem nevoie să ne pregătim şi pentru întoarcerea la muncă", explică ea. Şi asta „din cauza nevoii minţii noastre de acomodare cu stimulul".

„Putem începe prin a despacheta bagajele şi a pune hainele de vacanţă la locul lor. Apoi, fie că ne pregătim nişte haine, poate le spălăm, le călcăm, fie că dăm nişte telefoane colegilor pentru a afla ce s-a mai întâmplat la locul de muncă între timp, avem nevoie de un astfel de ritual pentru ca mintea noastră să perceapă trecerea de la un mediu la altul", mai spune psihologul.

30% este proporţia cu care un concediu anual scade riscul de infarct, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite