Copii fără copilărie, munciţi ca sclavii pentru 20 de eurocenţi pe zi, în condiţii mizere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru copiii săraci care trăiesc în Bangladesh bucuriile vârstei înseamnă să stea alături de alţi puştani şi să găsească motive de amuzament în timp ce muncesc aproape la fel de mult ca un adult pentru un salariu de nimic. FOTO FOTO Daily Mail
Pentru copiii săraci care trăiesc în Bangladesh bucuriile vârstei înseamnă să stea alături de alţi puştani şi să găsească motive de amuzament în timp ce muncesc aproape la fel de mult ca un adult pentru un salariu de nimic. FOTO FOTO Daily Mail

Copii fără copilărie muncesc de dimineaţa până seara în fabrici insalubre, care stau să cadă, pentru nici un euro pe zi, ca să supravieţuiască alături de părinţii lor, o poveste obişnuită în multe zone din lume. Condiţiile mizere în care muncesc puştani de nici zece ani, cel puţin şase ore pe zi, au fost suprinse de fotograful Claudio Montesano Casillas, în Bangladesh.

Pentru copiii săraci care trăiesc în Bangladesh bucuriile vârstei înseamnă să stea alături de alţi puştani şi să găsească motive de amuzament în timp ce muncesc aproape la fel de mult ca un adult pentru un salariu de nimic, în fabrici unde se produce marfă ieftină pentru Occident.

Nu au timp şi nici posibilitatea să meargă la şcoală pentru că trebuie să-şi ajute familia să supravieţuiască de la o zi la alta. În fabricile vizitate de fotograful Claudio Montesano Casillas copiii cos, brodează şi vopsesc ţesături de dimineaţă până seara. 

Situaţii de acest gen nu sunt singulare în ţările sărace ale lumii, exploatarea copiilor fiind o temă cunoscută, dar care nu poate fi eradicată. Sunt trataţi la fel ca sclavii, deşi se presupune că sunt plătiţi pentru munca lor.  

copil

FOTO Daily Mail 

Viaţa lor se desfăşoară în fabrica devenită a doua lor casă: aici mănâncă, fac duş şi, adesea, dorm în fabricile în care lucrează, mai ales în perioadele foarte aglomerate, când trebuie acoperite contractele. Însă ei privesc aceste condiţii ca pe o şansă, au avut norocul de a găsi un loc de muncă. 

image

FOTO Daily Mail 

Se estimează că în fabricile din Bangladesh muncesc ilegal peste 1 milion de copii cu vârste între 10 şi 14 ani, conform unui raport UNICEF, dar numărul este multe mai mare, mai ales când categoria de vârstă trece de 14 ani, notează Daily Mail. 

image

FOTO Daily Mail 

Oficialii din Bangladesh susţin, pe de altă parte, că 80% din fabrici sunt sigure pentru muncitori, cu toate că multe sunt deteriorate şi condiţiile de muncă sunt insalubre. Guvernul a aratat că 1.475 de fabrici îndeplinesc condiţiile de siguranţă cerute, referitoare la avizul de incendii şi standardele de siguranţă electrică, 37 au fost închise şi alte 209 au primit în ultima vreme avertisment de închidere, în caz că nu remediază neregulile. Restul fabricilor însă ar trebui închise pentru că nu au ieşiri de urgenţă în caz de incendiu, iar panourile electrice improvizate pot declanşa oricând un carnagiu. 

image

FOTO Daily Mail 

Exportul de îmbrăcăminte confecţionată în Bangladesh situează această ţară pe locul doi la nivel mondial. Dar această performanţă se plăteşte scump, cu sânge, aşa cum s-a văzut în accidentul teribil din 2013, când mai mult de 1.100 de persoane au murit în accidentul de la Rana Plaza, majoritatea fiind cusătorese extrem de sărace. După tragedie, guvernanţii au început să controleze fabricile şi să impună anumite standarde de siguranţă.

Copiii câştigă adesea un salariu de nici 9 euro pe lună, la fel ca mulţi adulţi. În cel mai fericit caz au şansa să primească 22 de euro pe lună. Este însă cu mult sub salariul minim pe economie, de  aproape 60 de euro pe lună stabilit de guvern după  tragedia din 2013.

Tragedia din 2013, când au murit peste 1.000 de persoane

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite