Cooperare versus competiţie: de ce nu este întrecerea bună în viaţa oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Competiţia între indivizi sau grupuri de indivizi este văzută de majoritatea oamenilor ca fiind elementul care poate întări caracterul şi produce excelenţă. Renumitul psiholog american Alfie Kohn, care vine pe 21 mai la Bucureşti, contrazice această teorie explicând cum, în realitate, cooperarea este cea care generează rezultatele bune şi nu competiţia dintre oameni.

"Exista dovezi palpabile care atesta ca productivitatea la locul de munca sufera ca rezultat al competitiei", afirma Alfie Kohn.

El arata ca intrecerea dintre oameni, care inseamna ca un om trebuie sa piarda, pentru ca altul sa castige, nu este este niciodata utila, potrivita, fie ca are loc la locul de munca, acasa sau la scoala.

Competitia este buna pentru stima de sine asa cum este zaharul pentru dinti

Astfel, psihologul american, specializat in educatia copiilor, explica pe baza unor studii ca fenomenul competitiei isi face aparitia in viata oamenilor inca de la cele mai fragede varste, parintii fiind cei care isi doresc ca cei mici sa fie mai buni decat ceilalti, iar copiii, la randul lor, ajung sa isi perceapa valoarea drept dependenta de o sursa externa de evaluare.

"Gandeste-te o clipa, ce iti doresti pentru copilul tau? Probabil vrei sa capete o stima de sine sanatoasa, sa se accepte pe sine, sa se considere practic un om bun. Iti doresti sa aiba succes, sa exceleze pe masura capacitatii sale. Vrei sa aiba relatii in care sa fie ocrotit si iubit. Si vor ei sa-i faca placere viata. Foarte frumoase idealuri. Dar competitia nu doar ca nu le este trebuincioasa, ci chiar le submineaza", subliniaza Kohn.

Potrivit acestuia, nici macar castigarea unei competitii nu ajuta la dobandirea unui caracter puternic; doar permite unui copil sa se bucure, pentru moment, de raul altuia.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite