Consiliere psihologică gratuită pentru românii speriaţi de Covid 19. Psiholog voluntar:„Este important să vorbească cu cineva, să fie ascultaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a creşte suportul psihic de care oamenii au nevoie în aceasta perioadă, mai mulţi psihologi români au început să ofere şedinţe gratuite online românilor care parcurg cu greu această perioadă şi nu-şi permit să plătească pentru un astfel de serviciu.

Intensitatea impactului pe care il are izolarea asupra oamenilor depinde de adaptabilitatea fiecăruia, de temperament şi de acceptarea unei schimbări necesare. 

Pentru a creşte suportul psihic de care oamenii au nevoie în aceasta perioadă, mai mulţi psihologi români au început să ofere şedinţe gratuite online românilor care parcurg cu greu această perioadă şi nu-şi permit să plătească pentru un astfel de serviciu.

Pe lângă psihologii şi psihoterapeuţii care se oferă individual să îi ajute pe cei care au nevoie de consiliere, peste 35 de psihologi, studenţi sau absolvenţi ai facultăţilor de Psihologie şi-au unit forţele în cadrul proiectului depreHUB şi răspund non-stop la numărul gratuit 0374.456.420. Potrivit unui protocol specific pentru anxietatea generată de criza COVID-19, aceştia oferă suport şi asigură consiliere pentru gestionarea şi prevenirea atacurilor de panică.

Categoriile cele mai predispuse la anxietate sunt adulţii cu tulburări emoţionale, copiii şi medicii sau alţi furnizori de servicii medicale.

„Pentru persoanele dezorientate în acest moment este un remediu să vorbească cu cineva, să fie ascultaţi , înţeleşi şi poate orientaţi spre binele lor. Am convingerea că o conversaţie poate să fie hotărâtoare în a schimba dispoziţia. Nişte sugestii şi un dialog bazat pe sinceritate pot face minuni în sufletul unui om. Vin în ajutor cu ceea ce pot oferi. Din istorie am învăţat că în situaţiile grele cei care au ajutat şi-au întărit bucuria şi forţa de a trăi. Nu minunile contează acum, ci micile fapte bune“, spune Keren Rosner, unul dintre psihologii care au ales să ofere consiliere gratuită românilor speriaţi sau cu anxietate date de epidemia mondială cu Covid 19.

Sfaturile psihologului:

În procesul de schimbare, adică acceptare şi adaptare, oamenii parcurg o perioadă de negare şi revoltă, de respingere a riscului. Unele persoane au o gândire magică de genul „se întâmplă altora, nu mie" . Fiind o luptă cu ceva invizibil , un virus, unii nu-şi pot imagina „inamicul" şi preferă să creada că ei sunt invincibili. Mai există categoria care in general nu respectă regulile, indisciplinaţii , care au impresia că ei nu fac mare lucru dacă nesocotesc regulile,  pentru că nu este mare lucru să ieşi din casă. Nu conştientizează repercusiunile.

Anxietatea şi grija în masura în care ne determină să fim precauţi, să ne protejăm, sunt benefice. Ele devin grave în momentul în care viaţa este condusă de anxietate,  ea fiind starea permanentă,  cea care ne blochează orice iniţiativă şi putere de a găsi variante de gestionare a situaţiei.

Gradul ridicat de anxietate întreţinut de expectanţe catastrofice produc atacuri de panică,  foarte greu de suportat,  invalidante .

Cei care se ştiu anxioşi sunt mai vulnerabili în situaţia prezentă, persoanele depresive au tendinţa să zugrăveasca lucrurile în tonuri pesimiste iar în prezent se pot descuraja profund. Persoanele singure sau cu afecţiuni de sănătate trăiesc această perioadă cu o mai profundă stare de rău, de disperare pentru că în scenariile lor viitoare îşi imaginează că dacă sunt în pericol nu vor fi ajutaţi. Sunt şi persoane care îşi induc o stare de adâncă nelinişte,  chiar panică pentru că vorbesc prea mult despre subiectul coronavirus şi îşi preiau din toate sursele, ca un burete orice informaţie negativă despre consecinţele îmbolnăvirii.

Repercusiunile o să separe persoanele care reuşesc să devină funcţionale şi să integreze psihic realitatea de cei care nu se debarasează de obiceiurile dăunătoare de a-şi păstra emoţiile negative accesate. Primii vor avea un parcurs centrat pe ceea ce pot să facă să se integreze mai bine,  să-şi facă viaţa acceptabilă şi cei care vor ieşi minim afectaţi de situaţie. Ceilalţi vor ieşi fără să fie afectaţi de virus dar epuizaţi psihic. Ei nu depun efort să se acomodeze cu programul de criză, ci ramân revoltaţi şi inflexibili.

Riscul de a dezvolta un simptom de inadaptare poate duce la dezechilibre interioare cu repercusiuni dincolo de perioada de izolare.

Lipsa de speranţă,  îngrijorarea,  teama că orice moment poate aduce dezastru sau iminenţa unei catastrofe le poate schimba percepţia despre sine iar sensul vieţii lor să fie tulburat.

Să ne amintim că, cel puţin la nivel individual viitorul este necunoscut în orice situaţie şi, cu toate acestea, noi facem planuri,  ne străduim să omitem acest lucru. Aşa ar fi bine să procedăm şi acum, să ne bazăm pe inteligenţa noastră şi pe puterea de adaptare, să lăsăm imaginaţia şi creativitatea să ne conducă spre activităţi pe care le putem desfaşura de acasă. Putem iubi, putem învăţa, putem să facem lucruri pe care le-am dorit. Internetul este o sursă inepuizabilă de cunoaştere, familia are nevoie de noi, de protecţie şi de dragoste. Le putem dărui!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite