Coaching-ul sau antrenamentul spre evoluţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, din ce în ce mai mulţi români interesaţi de evoluţia personală apelează la servicii de coaching. Este un semn de normalitate şi evoluţie în sine a societăţii noastre.

Dacă în sport ne antrenăm muşchii, rezistenţa mentală, capacitatea la efort a organismului, în viaţa profesională şi în cea personală ne antrenăm muşchii răbdării, abilităţile de comunicare şi relaţionare cu ceilalţi, capacitatea de a delega, de a pune limite, de a spune „Nu“. Prin antrenamente asidue învingem şi comportamente autosabotoare cum ar fi cele de amânare, evitare sau multitasking-ul, ce ne epuizează încet dar sigur.

Sunt două mari tipuri de coaching: coaching-ul profesional, pentru îmbunătăţirea performanţelor în carieră sau descoperirea unei meserii  şi „Life coaching-ul“ pentru antrenarea abilităţilor de relaţionare în viaţa personală.

Cine este coach-ul? Coach-ul este un „antrenor“ ce ne poate ajuta să evoluăm, să ne îmbunătăţim existenţa prin atingerea unor obiective din viaţa personală şi din cea profesională.

Şi antrenorii trebuie antrenaţi, existând multiple astfel de şcoli de coaching la nivel mondial.

Aceşti antrenori pot să fie şi pihologi dar nu este obligatoriu. Poate reprezenta însă un atu faptul că un coach are şi o pregătire universitară de sorginte umanistă ce poate ajuta la înţelegerea omului, cum funcţionează psihicul uman, cum învăţăm noi oamenii. Este însă obligatoriu ca aceşti specialişti să fi urmat astfel de cursuri de formare în coaching.

Şi să fim realişti, aşa cum şi în alte meserii sunt profesionişti buni, foarte buni dar şi mai slab pregătiţi, şi în acest domeniu sunt şi „antrenori” de divizia D…

Când doriţi să apelaţi la serviciile unui astfel de antrenor este de preferat să vă interesaţi de pregatirea profesională a celui pe care doriţi să-l angajaţi să vă antreneze, ce „echipe” a mai antrenat, ce rezultate a obţinut. Astfel, filtrând, aveţi mai multe şanse să vă descoperiţi un coach bine pregătit ce vă va ajuta să evoluaţi.

Ministerul Muncii a introdus de curând o nouă ocupaţie, aceea de consilier pentru dezvoltare personală. Salutăm această nouă îndeletnicire cu singura rezervă că este nevoie de mult mai multă muncă de formare pentru a putea însoţi un om pe drumul evoluţiei personale.

Urmând un astfel de curs înveţi câte ceva însă greul de abia urmează.

„Prietenii“ evoluţiei personale

Efectul placebo, am încredere că aceste antrenamente mă vor ajuta să evoluez, am încredere în antrenorul meu şi în metodele sale. Mai mult, mai ştiu că este bun fiindcă mi-a fost recomandat de oameni ce au avut rezultate bune fiind „antrenaţi” de el.

Motivaţia internă şi motivaţia externă sunt prietene bune, ce ne pot ajuta pe drumul nostru către mai bine. Ne dorim să ne îmbunătăţim performanţele profesionale, să fim promovaţi sau afacerea noastră să aibă succes. Şi muncim „cu cap” pentru aceste obiective.

Paşii mici, în direcţia cea bună, sunt de preferat unor salturi uriaşe într-o direcţie greşită, după cum ne învaţă un proverb chinezesc. Un coach poate greşi tactica grăbindu-se să atace, să grăbească ritmul natural de schimbare al sportivului „antrenat”

Un bun coach nu ne va lăsa să facem greşeli majore, de genul celor de mai jos: 

Autosuficienţa – cred că le ştiu pe toate. Să nu uităm că un sistem poate fi observat mai bine din afară, pentru a-l cunoaşte şi a afla cum funcţionează. Suntem subiectivi şi oricât am fi de hotărâţi pe druml nostru spre obiective uneori apelul la un ajutor exterior ne poate creşte performanţa într-un interval mai scurt de timp.

Setarea unor obiective nerealiste, prea mari, ne aduce aminte de fabula cu broasca ce vroia să devină elefant şi s-a umflat până a...pleznit. Un echilibru între resursele personale şi obiective realiste este cea mai bună cale de a le şi îndeplini, pe lîngă eforturile continue spre îndeplinirea scopurilor.

A dori ca lucrurile să se întâmple prea repede

Povestea unui tânăr ce a fost îmbuibat de dimineaţă până seara cu sfaturi de un „antrenor” de duzină, şi apoi expus, aruncat în apă prea repede, s-a soldat cu rezultate negative, practice şi emoţionale pentru acel tânăr. A fost sfătuit să iniţieze diverse discuţii cu diverse domnişoare, toate într-o singură seară, pentru a-şi învinge fobia socială şi pentru a reuşi să-şi facă o prietenă.

Să promiţi marea cu sarea

Atenţie la ce vă poate promite un antrenor personal, încă de la prima întâlnire. Stabilirea unor obiective nerealiste şi umflarea ego-ului cu slogan-uri gen itu eşti superman se vor întoarce împotriva ta şi a muncii voastre, mai devreme sau mai târziu.

Un bun coach te va îndruma cu atenţie, în ritmul tău, cu cele mai bune exerciţii personalizate, pentru a-ţi atinge obiectivele stabilite împreună.

Spor la antrenamente şi nu uita: campionatul nu se ia din prima etapă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite