„Ciobanii urbani“ din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale dintr-un oraş britanic au decis să înlocuiască maşinile de tuns iarba cu o variantă mai ieftină şi mai ecologică: oile. Pe coasta sudică a Marii Britanii, în Brighton & Hove, turme de oi sunt folosite pentru a tunde iarba în parcuri şi pe păşuni.

Autorităţile oraşul britanic au anunţat că sunt în căutare de voluntari şi s-au trezit cu un număr impresionant de cereri din partea oamenilor care se ofereau să aibă grijă de turmele de oi. Mai mult chiar, ideea s-a dovedit atât de interesantă încât organizatorii au fost obligaţi să închidă lista de aşteptare formată pentru un curs de pregătire de o zi destinat îngrijitorilor-voluntari.

Oile, toate de rasă pură scoţiană, sunt aduse de la ţară de un cioban profesionist şi sunt lăsate să pască în oraş luni întregi.

Voluntarii au grijă pe rând de aceste animale, în ture de dimineaţă şi de după-amiază, după ce fac întâi cursul în care sunt învăţaţi să aibă grijă de ele, să recunoască semnele unor eventuale boli şi să le poată mâna.

Păstori amatori

Peste 70 de persoane s-au oferit deja să fie „ciobani urbani“, de la avocaţi, profesori, asistente medicale şi vânzători până la mame casnice sau pensionari. Alte 47 de persoane urmează să meargă la cursurile organizate de consiliul local până vara viitoare.

Noua modalitatea de a tunde iarba le-a permis autorităţilor locale să facă economii, de la 25.000 de lire sterline pe an (28.000 de euro), factură ce includea şi colectarea ierbii în baloţi, s-a ajuns la 1.800 de lire pe an (2.000 de euro).

Totuşi, cel mai mare beneficiu este cel adus mediului, pentru că oile îşi aleg cu atenţie hrana şi nu distrug şi florile sălbatice.

Util şi plăcut

Vivien Eliader, o bunică de 58 de ani din Brighton, are în grijă o turmă de 220 de oi care rumegă iarba. I s-a părut o modalitate „divină“ de a-şi petrece dimineţile însorite. „Desigur, situaţia se schimbă pe vânt şi furtună, dar te gândeşti că «cineva trebuie s-o facă şi pe asta»,“ explică femeia. „Te ataşezi foarte mult de oi. Am învăţat foarte multe despre ele. Este o modalitate atât de curată de a avea grijă de spaţiile verzi şi este încântător să le vezi atât de aproape de centrul oraşului.“

Un purtător de cuvânt al departamentului pentru mediu din Brighton & Hove, Geoffrey Theobald, a explicat că succesul ideii a fost atât de mare încât au fost nevoiţi să tempereze entuziasmul doritorilor, de teamă că se vor trezi cu mai mulţi păstori decât oi. „Faptul că văd oile chiar la uşa lor dă celor din comunitatea locală o adevărată «stare de bine»”, susţine oficialul britanic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite