Cine sunt „Xenialii“ şi ce îi deosebeşte de „Mileniali“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
generalia xenialilor foto business insider

Cei născuţi în perioada 1977 şi 1985 fac parte dintr-o microgeneraţie cunoscută sub denumirea de „Xeniali“.  Ei se deosebesc de „Mileniali“ prin şase caracteristici importante.

Termenul de „Xeniali“ a fost adus la cunoştinţă de autoarea Sarah Stankorb, care a publicat în 2014, în revista „Good“, un articol despre microgeneraţia care se „încalecă“ peste Generaţia X (1965–1980) şi generaţia Milenialilor (1981-1996), potrivit Centrului de Cercetare Pew, scrie Business Insider.  

Potrivit autoarei, Xenialii sunt cei care au crescut cu walkman şi casetofoane, dar s-au adaptat instantaneu la social media şi noile tehnologii. Practic, e ultima generaţie care a copilărit fără tehnologie şi prima care să adopte, în jurul vârstei de 20 de ani, tot ce a adus cu sine boom-ul tehnologic. 

„Xenialii“ mai sunt identificaţi drept „Generaţia Catalano“, după personajul interpretat de Jared Leto în filmul „My So-Called Life“, extrem de popular în acea perioadă, dar şi „Generaţia Oregon Trail“, după cunoscutul joc pe calculator. 

Caracteristicile principale care-i deosebesc pe Xeniali de „fraţii“ lor mai mici, milenialii, sunt următoarele:

Xennialii lucrau deja atunci când a venit criza din 2008. Mulţi mileniali, în schimb, abia terminau facultatea sau îşi căutau locuri de muncă. Unele studii arată că, cel puţin în SUA, xennialii au fost cei mai afectaţi de criză - aveau datorii de studiu din facultate şi-au pierdut locurile de muncă.

image

FOTO Flickr

Xenialii au trecut prin copilărie şi adolescenţă fără să cunoască fenomenul social media - includem aici MySpace, Hi5 şi Facebook. Cei mai mulţi dintre mileniali aveau însă conturi de Myspace şi Facebook înainte să intre la facultate;

La 11 septembrie 2001, când au avut loc atacurile teroriste care au pus la pământ Turnurile Gemene din New York, xennialii erau adolescenţi sau aveau în jur de 20 de ani. Milenialii erau mult mai tineri şi şi-au trăit adolescenţa fiind mult mai naivi;

Xennialii nu au avut mobile până la vârsta de 20 de ani. În copilărie au folosit telefoanele publice. În schimb, unii mileniali au primit mobile în copilărie sau adolescenţă;

image

FOTO Daniel Goodman / Business Insider

Per total, părinţii xennialilor au fost mai relaxaţi decât cei ai milenialilor, care au transformat în obsesie dorinţa de reuşită a copiilor;

   

image

FOTO Mats Lindh/Flickr

Xennialii nu sunt pesimişti prin definiţie, însă nu sunt la fel de optimişti şi siguri pe ei ca milenialii. Un studiu din 2016 a scos la iveală că milenialii au fost mult mai optimişti cu privire la viitor decât generaţiile anterioare.

image

Gleb Leonov/Strelka Institute/Flickr

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite