Cinci tipuri de prieteni de care trebuie să ne ferim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiinţa a demonstrat că relaţiile sociale şi prieteniile sunt foarte importante pentru sănătatea noastră şi pentru starea de spirit. Din păcate însă, există unii prieteni pe care ar trebui să-i evităm, pentru că prezenţa lor ne face mai mult rău decât bine.

Relaţiile de acest fel ajung să ne streseze şi în timp chiar să ne izoleze social şi să ne distrugă. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universtity College din Londra avertizează asupra riscului pe care îl constituie pentru sănătatea noastră fizică şi psihică anumite tipuri de prieteni. Pe scurt, este vorba de acei care au o contribuţie negativă asupra vieţii noastre şi care nu simt pentru noi o prietenie adevărată.

Iată care sunt cele cinci tipuri de prietenii care ar trebui evitate, potrivit publicaţiei Time.

1. Negativiştii ne fac să ne simţim prost

Starea de spirit a celor din jur poate fi contagioasă. Prietenii care se plâng mereu de ceva, care sunt negativişti ne vor schimba şi nouă dispoziţia. Influenţa aceasta apare nu doar în relaţiile interpersonale cu prietenii, ci şi pe reţelele sociale.

Un bun prieten trebuie să fie echilibrat, să nu ne facă să te simţim prost. Discuţiile nu trebuie să se axeze numai pe probleme, pe lucruri negative, este necesar să vorbim şi despre subiecte plăcute.

2. Vecinul dificil poate fi un adevărat coşmar

Deseori, încercăm să ne împrietenim cu vecinii, să avem relaţii cât mai bune cu ei, dar aceştia nu fac decât să ne critice, să se plângă din diferite motive, cum ar fi gălăgia pe care o fac copiii noştri. Un studiu realizat anul trecut de cercetătorii danezi arată că stresul pe care îl provoacă aceste conflicte cu vecinii sau prietenii creşte riscul de moarte prematură. În aceste cazuri, cel mai bine este să avem o discuţie în care să lămurim problemele, sau, dacă asta nu are efect, să-i ignorăm pe vecinii răutăcioşi.

3. Prietenul care ne trădează încrederea

Oricine merită o a doua şansă, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul prietenilor, care poate nu au fost alături de noi atunci când am avut nevoie. Esenţial este însă să ştim care este limita şi când trebuie să înţelegem că acel prieten ne va însela mereu încrederea.

Având în vedere cât de complexe sunt relaţiile personale, pentru fiecare dintre noi trădarea unui prieten înseamnă altceva. Unii vor suferi poate în urma unei banale discuţii în contradictoriu pe teme legate de serviciu, iar alţii vor putea trece chiar şi peste faptul că prietena le-a furat iubitul. Fiecare simte şi reacţionează altfel, în situaţii similare.

Trebuie să ne gândim serios dacă acel prieten a mai greşit faţă de noi şi în trecut şi dacă şi-a dat seama de greşeala făcută. Dacă nu, este foarte posibil să ne rănească din nou, atunci când ne vom aştepta mai puţin.

4. Prietenul care ne amână la nesfârşit

Atunci când un prieten amână mereu să iasă împreună cu noi, sau reprogramează întâlnirile, ori întârzie foarte mult, e semn că ar fi bine să renunţăm la această relaţie. Desigur, este posibil ca prietenul să aibă ocazional anumite probleme şi să nu poată veni la întâlnire, dar nu este normal ca situaţia să se repete foarte des. Timpul şi sentimentele investite într-o prietenie trebuie să fie reciproce, nu doar din partea noastră. Prin urmare, nu e bine să acceptam să fim pe ultimul loc în lista de prieteni.

5. Exemplul negativ pe care îl pot da prietenii

Unii prieteni care au obiceiuri proaste, cum ar fi băutura sau fumatul, ne pot influenţa negativ şi ne vor face să ne simţim prost în compania lor. Studiile au demonstrat că anturajul are o influenţă puternică asupra noastră şi problemele prietenilor noştri pot deveni „contagioase”. Este vorba inclusiv de alegerea unei diete greşite, obezitate sau chiar divorţ.

Desigur, nu este obgligatoriu să punem capăt unei asemenea relaţii, dar trebuie să vorbim cu acel prieten şi să-i spunem că stilul lui de viaţă ni se pare greşit şi că unele obiceiuri ne fac rău.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite