Cinci situaţii de evitat în certurile de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile în contradictoriu reprezintă un lucru firesc între doi parteneri, însă cheia unei vieţi de cuplu fericite este să poţi ajunge la un consens pentru a reuşi să rezolvi problemele existente, spun terapeuţii.

Nu disputele sunt cele care degradează o relaţie, ci felul in care reacţionăm, mai susţin specialiştii. „Există opinii constructive care permit ambilor parteneri să-şi exprime sentimentele şi să-şi rezolve problemele prin intermediul unui compromis acceptat de ambele părţi", explică Cecilia D'Felice, expert în relaţiile de cuplu, citată de presa britanică.


„Este nevoie de un proces îndelungat de autocunoaştere pentru a fi în stare să ne cântărim argumentele şi să acceptăm sfaturi din partea celuilat", adaugă specialistul.
De cele mai multe ori nu discutăm despre problema în sine, ci ne referim la aspecte mult mai profunde ale relaţiei. De exemplu, femeile nu sunt îmbufnate neapărat pentru că iubitul lor l-a invitat la cină pe amicul enervant. Motivul real al supărării lor constă în faptul că le sunt ignorate nevoile şi părerile, mai susţin specialiştii.


Experţii Institutului Gottman (SUA) au descoperit cinci situaţii care trebuie evitate pentru a salva o relaţie:

1.Victima şi Agresorul. În orice dispută, adevărul este undeva la mijloc. Protagoniştii acestui joc nu ştiu să-şi împartă responsabilităţile în mod egal. „Rolul victimei revine celui mai pasiv dintre parteneri , care are senzaţia că toată vina îi aparţine celuilalt", spune D'Felice.

Soluţie: Ambii parteneri trebuie incluşi în problemă. Dacă numai unul dintre ei ia toate decizile în casă, rezolvarea s-ar traduce prin împărţirea acestei sarcini.

2. Refuzul dialogului. Dacă se renunţă la discuţie, se poate evita un scandal, dar nu se va rezolva nici o problemă.Potrivit specialiştilor, bărbaţii sunt cei care refuză dialogul, pentru că femeile sunt mult mai eficiente in procesarea informaţiei şi a sentimentelor.

Soluţie: Comunicarea este cheia acestei probleme. Este vital să spargi zidul, să înveţi să asculţi şi să-i oferi partenerului timp şi spaţiu de gândire.

3. Defensiva. Când cineva se simta atacat, primul instinct este de autoapărare. În acel moment se rupe lanţul dialogului şi ambii partipanţi încep să se scuze de frică să nu fie criticaţi, fără să-şi asume nici un fel de responsabilitate.

Soluţie: Înainte de a începe o discuţie gândeşte-te la ce anume vrei să ajungi, ce soluţii ai şi cum îţi argumentezi alegerile.

4.Critica în exces. De cele mai multe ori există tendinţa de a da vina pe celălalt când ceva nu merge bine. Criticile încep să apară odată cu resentimentele acumuate pe tot parcursul relaţiei.

Soluţie: Nemulţumirile trebuie exprimate cât mai frumos fără aface observaţii. Fiecare trebuie să găsescă timp să-i spună celuilalt cum şi de ce se simte intr-un anumit fel. Chiar dacă pare dificil, este cel mai eficient mod de a ajunge la un compromis

5. Lipsa de respect. Când o relaţie ajunge la acest punct, înseamnă că cei doi nu mai au nimic de împărtăşit, cu excepţia dispreţului, nemaiavând răbdare să se asculte reciproc.

Soluţie: În primul rând, amândoi trebuie să-şi mai acorde o şansă şi să-l susţină pe cel de lângă la nevoie. Fiecare trebuie să vorbească deschis despre ceea ce simte, iar rezultatul poate fi copleşitor. „Un argument solid are menirea de a-i ghida pe cei doi, exact spre locul unde vor să ajungă", concluzionează Cecilia D'Felice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite