Cercetătorii suedezi au făct o nouă descoperire: zgomotul îngraşă

Cercetătorii suedezi au făct o nouă descoperire: zgomotul îngraşă

Zgomotul, o nouă cauză a îngrăşării FOTO Shutterstock

Femeile s-ar putea îngrăşa din cauza expunerii la zgomote, în timp ce la bărbaţi există chiar riscul de obezitate, arată un grup de cercetători suedezi, conform metronews.fr, citată de Agerpres. Se pare că gomotul picamerului şi al claxoanelor maşinilor, cel de la trecerea trenurilor sau de la decolarea avioanelor au urmări asupra sănătăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Expunerea la zgomotele oraşului şi îndeosebi la cele din circulaţia rutieră ar duce la îngrăşare, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul suedez Karolonska şi publicat în British Medical Journal. Oamenii de ştiinţă au ţinut sub observaţie 5.075 de persoane timp de patru ani (între 2002 şi 2006), măsurând volumul sonor de la domiciliul fiecărui participant la cercetare. Aceştia locuiau în apropierea centrului capitalei Suediei, Stockholm, în zone semi-rurale sau peri-urbane începând cu 1999. 

Fiecare participant a trebuit să răspundă unui chestionar medical despre stilul său de viaţă în care s-au abordat capitolele sănătate, stres şi insomnie. Ulterior, acestora le-au fost măsurate presiunea sanguină, masa corporală grasă şi raportul mediu talie-şolduri şi le-a fost evaluată global obezitatea.

S-a constatat că, la fiecare creştere cu 5 decibeli, locuitorii Stockholmului supuşi zgomotului aveau circumferinţa taliei cu 0,21 centimetri mai mare. Concluziile cercetătorilor arată că expunerea la zgomot, indiferent că acesta provine de la circulaţia rutieră, traficul feroviar sau aerian, ar mări riscul creşterii circumferinţei taliei, în special la femei. Cercetătorii au mai descoperit că participanţii la studiu expuşi la trei surse de zgomot prezentau un risc de creştere cu 50% a circumferinţei taliei, de două ori mai mult decât în cazul celor expuşi la o singură sursă de poluare sonoră.

Fără să vadă în acest lucru o legătură de la cauză la efect, cercetătorii afirmă că acumularea de grăsime se poate datora cortizolului, un hormon steroid eliberat în organism drept răspuns la un stres psihic sau psihologic. Acest hormon joacă un rol determinant în reglarea tensiunii arteriale, a funcţiei cardiovasculare şi a celei imunitare. În plus, deranjând somnul, excesul de zgomot poate afecta şi metabolismul, ducând astfel la creşterea în greutate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările