Cele mai rare culori de ochi

Cele mai rare culori de ochi

Chihlimbar, una dintre cele mai rare culori de ochi FOTO blog.youknowit.com

Cele mai rare culori de ochi nu sunt nuanţele de albastru şi verde, aşa cum crede majoritatea. Melanina, pigment organic închis la culoare, dar nu numai aceasta, determină şi nuanţa irisului, nu doar a pielii şi părului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diferenţele în culoarea ochilor apar, în principal, datorită concentraţiei mai mici sau mai mari de melanină în iris. O concentraţie mai mare a melaninei are ca rezultat o culoare închisă a ochilor, o concentraţie moderată de melanină oferă nuanţa verde, pentru ca o concentraţie mai mică să aibă drept rezultat culoarea albastră a ochilor.Concentraţiile de melanină foarte mici, în unele cazuri chiar absenţa totală a acesteia, determină cele mai rare culori de ochi.

Culoarea irisului este influenţată şi de densitatea celulară, când în lipsa unei concentraţii mari de melanină are loc acelaşi fenomen optic responsabil pentru culoarea albastră a cerului, mai exact, refracţia şi dispersia luminii în interiorul irisului (dispersie Rayleigh - n.r.). 

Nu în ultimul rând, anumite nuanţe ale ochilor sunt rezultatul unor afecţiuni congenitale sau altor probleme de sănătate. 

Cele mai rare culori de ochi: ochii roşii

Cea mai rară culoare de ochi din lume este specifică, de regulă, albinoşilor. În cazul oamenilor cu ochi de nuanţă roşie, irisul nu conţine aproape deloc sau deloc, în cele mai grave cazuri, melanină, aşa că lumina trece prin el şi reflectă hemoglobina din vasele sangvine de pe retină, motivul acestei nuanţe roşiatice sau mov. Cele mai rare culori de ochi rosii albinosiFOTO ufunk.net/ Gustavo Lacerda

Cele mai rare culori de ochi: ochii negri


Ochii negri nu sunt, de fapt, de nuanţă neagră, ci de un căprui foarte închis. În cazul persoanelor cu ochi negri, irisul aproape că nu se poate distinge de pupilă, alteori poate fi vorba despre o lipsă congenitală a irisului, care se numeşte aniridie. Deşi poate părea surprinzător, negrul este una dintre cele mai rare culori de ochi. Doar 1% din populaţia lumii are această nuanţă de ochi, cu preponderenţă la persoanele cu origini africane, asiatice sau la indigenii americani.Cele mai rare culori de ochi negri Halle BerryActriţa Halle Berry FOTO sodahead.com

Cele mai rare culori de ochi: ochii violet


Frumoasa actriţă Liz Taylor a fost cea mai celebră persoană cu ochii de culoare violet, această nuanţă fiind întâlnită şi la persoane care suferă de albinism. Culoarea se produce urmare a amestecului de reflexe roşiatice şi albăstrii, acest tip de ochi fiind întâlniţi foarte rar.cele mai rare culori de ochi violet elisabeth taylorFOTO thetimes.co.uk

Cele mai rare culori de ochi: ochii de nuanţa chihlimbarului


Persoanele cu ochi de nuanţa chihlimbarului au un exces de lipocrom (pigment de culoare galbenă - n.r.) în iris şi, de regulă, se întâlnesc mai ales în Asia sau Brazilia. Ochii de nuanţa chihlimbarului sunt supranumiţi şi ochi de lup, datorită asemănării cu respectivele mamifere sălbatice, fiind una dintre cele mai rare culori de ochi.

Cele mai rare culori de ochi: ochii de culoare verde

În ciuda faptului că pare o nuanţă de ochi destul de întâlnită, verdele este una din cele mai rare culori de ochi. Se estimează că numai 2% din populaţia lumii are ochi în nuanţe de verde. De obicei, persoanele cu ochii de culoare verde sunt mai întâlnite în Europa, mai exact în Ungaria, precum şi în ţări nordice ca Finlanda sau Norvegia, dar şi în comunităţile de pashtuni din Afganistan.cele mai rare culori de ochi verde fata afgana steve mccurryFata afgană FOTO en.wikipedia.org/Steve McCurry

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: