Cele mai mari regrete pe care le au oamenii pe patul de moarte: există 13 surse majore ale neîmplinirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi ajungem la un moment dat să regretăm deciziile luate într-o anumită perioadă a vieţii noastre şi să  ne întrebăm cum ar fi fost dacă am fi făcut altfel lucrurile.

În urma unei dezbateri organizate pe Quora, publicaţia The Independent a făcut un rezumat al celor mai mari regrete pe care le au oamenii. De asemenea, un studiu realizat în Statele Unite arată care sunt regretele frecvente ale americanilor, la sfârşitul vieţii. Astfel, există 13 surse comune de regret: dragostea, familia, educaţia, cariera, banii, creşterea copiilor, sănătatea, diverse, prietenii, spiritualitatea, comunitatea, timpul liber, grija pentru sine.

Studiile au mai indicat faptul că oamenii regretă mai ales lucrurile pe care le-au făcut greşit, nu cele pe care nu le-au făcut.

Dragostea

Referitor la dragoste, un regret frecvent este că oamenii nu s-au îndrăgostit de o persoană care îi iubea cu adevărat. În schimb, au ajuns să iubească pe cineva care i-a făcut să sufere, care le-a frânt inima.

Copiii

Decizia de a nu avea copii, sau infertilitatea, este un regret uriaş mai ales pentru femei. Chiar dacă ele pot fi în compania copiilor unor rude sau prietene sau chiar dacă pot adopta, femeile care nu au fost niciodată mame spun că dorinţa de a naşte şi creşte propriul copil este foarte puternică, iar acest regret este cel mai greu de suportat.

Părinţii

De multe ori, oamenii regretă că nu au petrecut destul timp alături de părinţii lor, că nu i-au înţeles, nu au fost foarte apropiaţi. Chiar dacă atunci când sunt tinerii cei mai mulţi nu înţeleg atitudinea părinţilor, pe măsură ce îmbătrânesc şi ei îşi dau seama că aceştia aveau dreptate, dar din păcate este prea târziu, pentru că atunci părinţii nu mai sunt pe această lume. Un alt regret frecvent legat de părinţi este că nu au fost alături de ei în ultimele clipe de viaţă ale bătrânilor.

Educaţia

Decizia de a renunţa la o educaţie superioară pentru a găsi un loc de muncă bine plătit este un alt regret important. La fel, mulţi îşi dau seama că ar fi vrut să urmeze anumite cursuri, în domenii de care erau pasionaţi, dar nu au făcut asta din lipsă de bani sau de timp, având o meserie foarte solicitantă.

Cariera

Alegerea unei cariera doar din motive financiare, nu din pasiune, rămâne un mare regret, mai ales când acele persoane aveau o chemare spre alt domeniu, de regulă artistic. Din dorinţa de a avea siguranţă financiară, ei au urmat însă un alt traseu profesional, care nu i-a făcut fericiţi.

Bani

Stresul provocat de grija pentru ziua de mâine este un alt mare regret al oamenilor. Mulţi refuză multe oportunităţi, nu au curaj să-şi asume unele riscuri de teamă că dacă îşi pierd actualul loc de muncă nu vor mai găsi altul la fel de bun.

Creşterea copiilor

Principalul regret al multor oameni este că nu au petrecut destul timp alături de copiii lor, când aceştia erau mici. Obsedaţi de carieră şi de siguranţa financiară, ei nu şi-au dat seama că acest timp pierdut nu mai poate fi recuperat niciodată. Mai ales bărbaţii sunt cei care au acest regret.

Sănătatea

Lipsa de interes pentru starea lor de sănătate este un alt regret foarte frecvent. Mulţi nu-şi dau seama cât de importantă este sănătatea pentru a avea o viaţă implinită decât atunci când se îmbolnăvesc şi este prea târziu.

Prietenii

Pierderea legăturii cu bunii prieteni este un mare regret pentru cei aflaţi pe patul de moarte. Din păcate însă, deseori este imposibil să le dea de urmă prietenilor, în acele ultime zile. Oamenii îşi dau seama prea târziu că prietenia este importantă, la fel ca familia, iar prietenii merită din partea lor timp şi efort pentru a menţine relaţia.

Grija pentru sine

Un lucru important pe care îl regretă mulţi oameni la sfârşitul vieţii este dorinţa de a fi pe placul altora, în loc să se gândească la dorinţele lor. Timpul pierdut este imposibil de recuperat, de aceea nu merită să-i mulţumim pe alţii fără a ne gândi mai întâi la nevoile şi dorinţele noastre.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite