Cele mai eficiente ingrediente naturale pentru curăţarea casei: cum putem scăpa de mirosul de peşte, elimina mucegaiul şi calcarul cu produse din bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai eficiente ingrediente naturale pentru
curăţarea casei. FOTO Arhivă
Cele mai eficiente ingrediente naturale pentru curăţarea casei. FOTO Arhivă

Toxinele pot afecta organismul şi prin piele sau miros nu doar prin mâncare. Găsirea unor produse naturale de curăţare nu ne ajută doar financiar, ci şi pentru pentru păstrarea sănătăţii. Fie că vreţi să scăpaţi de mucegai, calcar sau mirosuri neplăcute, cu ajutorul unor amestecuri simple puteţi avea casa curată.

Este deja cunoscut faptul că majoritate produselor de curăţate din comerţ sunt dăunătoare sănătăţii şi mediului. În căutarea unor metode mai plăcute şi naturale, putem reveni la metodele de curăţare cu produse natuale. De multe ori funcţionează mai bine decât produsele comerciale, fiind mult mai rentabile, scrie spasique.com.

Cele mai eficiente produse naturale de curăţat:

  • Oţet (oţet alb distilat): îndepărtează depunerile de calcar, elimină mucegaiul, dezinfectează şi dezodorizează. Mirosul de oţet durează doar pentru o scurtă perioadă de timp după curăţare. De asemenea, sucul de lămâie poate fi folosit în loc de oţet.
  • Acidul citric: este mai puţin cunoscut, dar este un agent de curăţare extrem de eficient. Este un acid slab din citrice, fiind frecvent utilizat pentru conservarea alimentelor. Un avantaj faţă de oţet este că nu are niciun miros. Este o pudră cristalină şi poate fi achiziţionat din magazinele de specialitate.
  • Bicarbonatul de sodiu dezodorizează, albeşte şi funcţionează inclusiv ca praf de curăţat. Puteţi testa eficienţa lui daca vreţi să curăţaţi aragazul. Puneţi o cantitate mică de oţet (suc de lămâie sau acid citric) şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. În cazul în care este activ, veţi vedea reacţia chimică.

Spray-uri cu soluţii naturale de curăţat:

Soluţie pe bază de oţet: o cană de oţet alb distilat şi o cană cu apă.

Soluţie cu acid citric: două linguriţe şi jumătate de pulbere de acid citric şi o cană de apă.

Păstraţi fiecare soluţie la îndemână în sticle cu pulverizator, etichetate. Mai presus de toate, o combinaţie de un burete de melamină şi o soluţie puternică de acid citric funcţionează cel mai bine pentru a îndepărta rapid şi uşor petele dificile de pe diverse suprafeţe.

Bureţii de melamină îmbibaţi în oţet, acid citric, şi/sau săpun de mâini ecologic elimină urmele de marker permanent

Bureţii de melamină sunt surprinzător de eficienţi. Cu doar puţină apă, elimină chiar şi urmele de marker permanent sau suprafeţele albe ale adidaşilor. Totuşi, nu sunt recomandaţi pentru suprafeţe lucioase sau lăcuite, existând riscul zgârieturilor.

Elimină mucegaiul cu apă oxigenată sau oţet şi previne reapariţia cu ulei de arbore de ceai

Pentru a scăpa de mucegai foloseşte un spray cu apă oxigenată (3%) şi lasă-l să acţioneze timp de 10-20 de minute. Se şterge şi se lăsă suprafaţa să se usuce complet. În mod alternativ, foarte bine acţionează şi oţetul. Nu amestecaţi oţet şi apă oxigenată (peroxid de hydrogen) deoarece rezultă un acid dăunător.

Pentru a preveni sporii de mucegai pulverizează pe suprafaţă o soluţie din ulei de arbore de ceai (1 linguriţă de ulei esenţial de arbore de ceai şi o cană de apă). Nu şterge, lasă-l să se usuce.

Desfundă scurgerea cu oţet şi bicarbonat de sodiu

Pentru a desfunda scurgerea, se toarnă un amestec dintr-o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu şi tot atât oţet. Lasă-l să acţioneze timp de 15 minute, iar apoi toarnă apă caldă.

Scapă de mizeria de pe aragaz sau cuptor cu bicarbonat de sodiu şi oţet

Pentru a curăţa petele maronii de pe aragaz, fă o pastă din bicarbonat de sodiu şi oţet si aplică pe zona murdară. Pentru a menţine umezeala, pune peste acea zonă o folie de plastic. Las-o peste noapte, iar a doua zi curăţă prin răzuire sau cu apă.

Eliminarea mirosul de peşte cu coajă de lămâie sau oţet

Pentru a elimina mirosul de peşte de pe tacâmuri sau mâini, frecă-le cu coajă de lămâie. O altă variantă eficientă este punerea tacâmurilor în apă şi oţet.

Mobila din lemn se curăţă cu ulei de măsline şi suc de lămâie

Aveţi posibilitatea să lustruiţi mobilierul din lemn lăcuit cu o parte egală de ulei de măsline (sau ulei vegetal) şi suc de lămâie (sau oţet).

Dezinfectează filtrele aerului conditionat cu oţet

Pentru a menţine în stare proaspătă aerul din interior este recomandat să curăţaţi filtrele de la aparatul de aer condiţionat la fiecare două săptămâni. Cea mai bună soluţie pentru a face acest lucru este oţetul. După ce aspiraţi foarte bine filtrul de aer condiţionat, puneţi filtrele într-o soluţie formată din două părţi egale de oţet şi apă călduţă, timp de 1-4 ore. Nu clătiţi filtrul, lăsaţi-l să se usuce natural.

Împrospătează aerul din cameră cu spirt medicinal, oţet sau bicarbonat de sodiu

Prin pulverizare, spirtul îndepărtează rapid mirosurile din cameră. Opţional, puteţi adăuga câteva picături de uleiuri esenţiale, cum ar fi lavandă, pentru a lăsa un miros plăcut. O altă modalitate de a elimina mirosurile din cameră este lăsarea unui vas umplut cu oţet sau bicarbonat de sodiu.

Asiguraţi-vă un WC curat cu oţet sau acid citric

Produsele din comerţ pentru curăţarea toaletei sunt printre cele mai dure, cu un miros puternic şi agenţi care irită ochii. Pentru curăţarea regulată, puteţi pulveriza oţet sau o soluţie de acid citric puternic (două linguriţe şi jumătate de acid citric şi o cană de apă), care se lasă timp de o oră să acţioneze. Frecaţi bine cu o perie şi trageţi apa.

Pentru o curaţare profundă, stropiţi bine vasul cu oţet, iar apoi împrăştiaţi jumătate de cană de acid citric. Opţional, puteţi adăuga şi bicarbonat de sodiu. Lăsaţi să acţioneze câteva ore. Frecaţi cu o perie şi clătiţi bine.

Atunci când vedeţi dungi negre în interiorul vasului de toaletă, acestea pot fi cauzate de mucegai. Pentru a preveni acest lucru, se adaugă în mod periodic o lingură de bicarbonat de sodiu în bazinul de toaletă.

Elimină depunerile de calcar cu oţet

Robinetele acumulează cu uşurinţă petele de calcar din apă. Oţetul este un produs foarte bun pentru a scăpa de această problemă. Se toarnă o cantitate mică de oţet pe o lavetă, se înfăşoară în jurul robinetului şi se lasă să acţionezez 2-3 ore. Pentru a-i reda luciul, ştergeţi-l la final cu o cârpă din microfibră uscată.

Pentru a şterge praful de pe geamuri sau oglinzi foloseşte o cârpă din microfibră, oţet şi acid citric

Pentru curăţarea geamurilor şi oglinzilor, foloseşte un burete de melamină uşor umed sau o cârpă din microfibră, adăugaţi un amestec dintr-o linguriţă de oţet şi o cană de apă, sau un sfert de linguriţă de acid citric şi o cană de apă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite