Cei mai productivi nuci. Care sunt soiurile recomandate pentru o producţie cât mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai productivi nuci. Soiurile cele mai bune, recomandate de specialişti, sunt în special cele franţuzeşti, dar există şi câteva soiuri româneşti considerate deosebite.

Cei mai productivi nuci. Soiurile franţuzeşti

Potrivit Agrointel.ro, nucii franţuzeşti sunt consideraţi cei mai productivi. Dintre soiurile româneşti, inginerul Iosif Kiss recomandă mai ales cultivarea soiurilor Ronutex, Ovidiu şi Miroslava.

Venitul minim pe care îl poate aduce un hectar de livadă de nuci este de 10.000 de euro, preţul unui kilogram de nuci în coajă fiind de aproximativ un euro în lunile de primăvară. La export, un kilogram de nuci în coajă se vinde cu 3,8 euro, dacă este vorba de un soi franţuzesc.

Dintre soiurile franţuzeşti, unul dintre cele mai apreciate este Lara-Pieral. Rodeşte după doar 4-5 ani de la plantare şi are o productivitate foarte mare la hectare: se pot obţine anual 3-8 tone le hectar, de la 150-336 de pomi cultivaţi pe hectar. Un puiet costă numai 10-20 de euro, iar costurile de operare pentru un hectar nu depăşesc 1.000 de euro pe an, scrie Manager.ro.

Nucii sunt arbori foarte longevivi, pot trăi 80-100 de ani, iar nucile pot fi păstrate în bune condiţii chiar şi 2 ani de la recoltare. Aceşti pomi nu au nevoie de condiţii speciale de climă şi nu îngheaţă la temperaturi foarte scăzute.

Cei mai productivi nuci. Soiurile româneşti

Cel mai cunoscut soi românesc este Miroslava, scrie Click.ro. Este un soi de nuc destul de viguros, cu coroană globuloasă, foarte productiv. Rodeşte la 5 ani de la plantare şi perioada de înflorire este semitârzie. Nucile sunt de culoare gălbuie maronie, destul de mari, cu un randament la miez de 52.6% şi greutate de 14,2 grame a fructului.

Soiul Ovidiu intră în rod la 6-7 ani de la plantare şi este de vigoare mijlocie, scrie Afacerilacheie.net. Fructul este mare, de formă oval prelungit, are culoarea alb gălbuie şi o greutate a fructului de 13,9 grame. Nucile din acest soi trebuie recoltate la mijlocul lunii septembrie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite