„Cea mai faimoasă armă din istoria artei“: revolverul cu care s-ar fi sinucis Van Gogh, vândut cu 162.500 de euro

„Cea mai faimoasă armă din istoria artei“: revolverul cu care s-ar fi sinucis Van Gogh, vândut cu 162.500 de euro

Revolverul cu care Van Gogh s-ar fi sinucis în ziua de 27 iulie 1890, într-un câmp de grâu din comuna Auvers-sur-Oise( Val-d’Oise ), a fost vândut la licitaţie pentru suma de 161.500 de euro, relatează Le Monde.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arma de tip Lefaucheux a fost iniţial estimată la o valoare situată între 40.000 şi 60.000 de euro şi a fost achiziţionată de un cumpărător anonim în urma unei licitaţii organizate la Hotel Druot, din Paris.

Potrivit versiunii oficiale, pictorul ar fi împrumutat arma de la Arthur Ravoux, proprietarul hanului în care artistul locuia. După ce şi-ar fi realizat ultima operă intitulată „Lan de grâu cu corbi”, van Gogh s-a împuşcat în piept. Mărturii de la acea vreme au relatat că imediat după impact, pictorul, rănit, ar fi leşinat şi a murit două zile mai târziu, la vârsta de 37 de ani, ca urmare a rănii sale.

Arma vândută la Drouot a fost descoperită de un agricultor în 1965, pe câmpul unde a fost găsit rănit maestrul impresionismului la 27 iulie 1890, în Auvers-sur-Oise (Val-d'Oise) şi apoi expusă de Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam în 2016.
 
Deşi autentificarea armei nu va fi probabil niciodată stabilită oficial, provenienţa este considerată serioasă. 
 
Cu un calibru de 7 milimetri, acelaşi pe care îl avea glonţul cu care s-a rănit mortal Vincent Van Gogh, revolverul a fost predat, după descoperire, proprietarului de la hanul Ravoux din Auvers-sur-Oise unde pictorul locuia şi unde a murit la 29 iulie 1890. De atunci, revolverul a rămas în aceeaşi familie prin moştenire.
 
Supranumit de anumiţi specialişti drept "cea mai cunoscută armă din istoria artei", acest revolver a fost prezentat pentru prima dată în 2012, odată cu apariţia cărţii "Aurait-on retrouvé l'arme du suicide?", de Alain Rohan.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările